Întreținerea obiectelor de artă urbană și a vestigiilor din centrul Timișoarei a fost atribuită din prima încercare. Licitația organizată de primărie și-a desemnat câștigătorul, o firmă care va primi, pentru patru ani, aproximativ 112.000 de euro.
„Serviciile de întreținere curentă a vestigiilor și obiectelor de artă urbană din Centrul Istoric al Municipiului Timișoara” au fost scoase la licitație în luna octombrie. Contractul, valabil pe patru ani, are ca obiect „întreținerea curentă a vestigiilor istorice puse în valoare în centrul Municipiului Timișoara, a mobilierului urban montat, precum și întreținerea obiectelor de artă urbană contemporană amplasate în acest areal, lucrări de reparații urmare a deteriorărilor ce pot surveni în cazul unor fenomene meteo extreme sau în cazul unor acțiuni de vandalizare cu autori neidentificați”. Au fost trei oferte. Una dintre ele a venit de la Alba Iulia, de la firma Metamorfozys SRL, una de la Timișoara, de la Adams’s Construct SRL, iar cea de-a treia, tot de la Timișoara, de la Constructim SA. Aceasta din urmă a fost declarată câștigătoare, pentru suma de 522.000 lei, care include TVA. Suma estimată era de 690.000 de lei, cu tot cu TVA. Una dintre condițiile de participare era obligația de a dispune de cel puțin un specialist restaurator, acreditat prin Certificat de Atestare Restaurator, emis de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.
În Piața Sf. Gheorghe vor intra sub acest contract fundația bisericii iezuite, două fragmente de zidărie turcească atribuite marii moschei pe un traseu paralel cu fundație bisericii iezuite, o fundație minaret din cărămidă, un cimitir musulman în zona NE a pieței, două niveluri de case din lemn și două apeducte din perioada otomană. În piețele Unirii și Țarcului este vorba despre „machetă din fontă referitoare la istoria zonei din perioada turcească, marcarea la nivelul pavajului cu fragment de pavajul de secol XIX, marcarea zidului de fortificație din partea de nord a cetății, elemente decorative din bronz turnat, montate în pavaj, elemente signalectică din piatră, bancă tip insulă cu structură metalică suport și șezut din lemn în Piața Țarcului”.
Angajații Constructim vor curăța zidurile din cărămidă și piatră, vor curăța rosturile și vor umple rosturile cu mortar. „Curățarea suprafețelor se va face manual, cu peria de sârmă și apă în exces sau mecanizat, prin sablare cu apă cu jet la presiuni ridicate. Se aplică soluțiile de impermeabilizare manual prin vopsire cu pensula sau bidineaua sau mecanizat, în două straturi, fără pauze mai mari de câteva ore între straturi”, se precizează în caietul de sarcini. Piesele din bronz se curăță manual „prin spălare cu jet de apă sub presiune (mică) și substanțe de curățire specifice a suprafețelor din bronz ale monumentelor de for public”. Operațiunea este urmată de „uscarea prin ștergere manuală cu pâslă”. Constructim SA este firma care a executat și lucrările de consolidare a aripii de nord-vest a Castelului Huniade, operațiune care nu a fost recepționată de CJ Timiș și care a fost subiectul unei expertize.
Ce se curăță și se întreține
Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…
Palatul Administrativ din Timișoara a găzduit o întâlnire la care au participat liderii ADR Vest…
Jumătate dintre utilajele care vor lucra la forarea tunelurilor care vor fi realizate pe porțiunea…
În urma unei investiții a Administrației Bazinale de Apă Banat (ABA Banat), la Oravița au…
La foc automat. Ca în fiecare toamnă, prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj nu prea…
Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele…