USR lansează „Timişoara Participă!”, un proiect de bugetare participativă, care să le ofere oamenilor puterea de a decide asupra modului în care administraţia utilizează o parte dintre fondurile publice. Totul, în condițiile în care primarul Nicolae Robu a declarat, cât se poate de clar, că Timișoara nu va avea buget participativ.
Proiectul „Timişoara Participă!”, inițiat de USR, propune crearea unui cadru organizațional de dialog între administraţia publică locală, cetățeni, asociaţii, fundaţii și societăți comerciale, pentru găsirea celor mai bune soluții pentru problemele orașului. „Bugetul participativ este un instrument de management deschis, incluziv și transparent, care permite participarea reală a cetățenilor la guvernarea orașului. Prin intermediul acestui instrument, cetățenii pot trimite propuneri de proiecte și pot decide prin vot proiectele care vor fi incluse în bugetul campaniei «Timișoara Participă!» de anul viitor, stabilind astfel prioritățile de investiții pe cartiere. Bugetul participativ presupune și transferul către cetățeni a responsabilității decizionale pentru un anumit procent din bugetul de investiții al orașului”, transmit reprezentanții USR Timișoara. Regulamentul care va fi supus dezbaterii sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 12, la Hotel Continental, este construit având în vedere cinci principii, și anume mandatare, transparență, incluziune, echitate și comunitate. Sunt invitaţi atât reprezentanţi ai administraţiei locale, cât și ai partidelor politice sau consiliilor consultative de cartier, dar evenimentul este deschis tuturor celor interesați.
Iniţiat în urmă cu 15 ani în Brazilia, bugetul participativ este un instrument adoptat cu succes de peste 1.000 oraşe din întreaga lume, printre care Paris, Londra, Berlin sau Lisabona. Acest concept presupune alocarea unui procent din bugetul oraşului pentru finanţarea unor proiecte propuse de societatea civilă, a căror fezabilitate este verificată de administraţia locală. Clujul este primul oraș din România în care va fi implementat conceptul de buget participativ, căruia îi este alocată o sumă de 2 milioane de euro. Până acum, primarul Nicolae Robu s-a declarat categoric împotriva bugetului participativ. „Nu mi se pare o idee bună. Avem foarte multe lucruri de făcut, într-o abordare care are în spate o strategie. Democrația se manifestă așa cum e potrivit să se manifeste. Când este vorba despre a gestiona banii, asta trebuie să se întâmple conform politicii și angajamentelor pe care și le-a luat primarul față de cei care l-au votat. Mai avem ședințe cu cetățenii, ținem legătura cu consiliile consultative, aflăm ce nevoi au, dar atât. Mai departe noi ne facem treaba. Ne asumăm să comunicăm cu timișorenii, să inventariem nevoile lor, dar mai departe noi stabilim ce se face și ce nu se face în mod asumat”, declara, pentru deBanat.ro, edilul.
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…