Încă jumătate de an! Primăria Timișoara are timp până la 30 iunie 2018 să facă funcțional transportul în comun cu vaporașe. Data limită a proiectului „Reabilitarea infrastructurii publice urbane a malurilor Canalului Bega” a fost prelungită a patra oară. Între timp, Primăria Timișoara așteaptă o hotărâre de guvern.
În viitorul plen, consilierii locali trebuie să aprobe din nou prelungirea datei limită pentru finalizarea proiectului „Reabilitarea infrastructurii publice urbane a malurilor Canalului Bega”. Este cea de-a patra prelungire, actuala expirând pe 31 decembrie 2017. Proiectul nu poate fi încheiat pentru că beneficiarul, adică Primăria Timișoara, nu a îndeplinit toți indicatorii. Este vorba despre „creşterea numărului de servicii de transport public local oferite locuitorilor din municipiul Timişoara prin introducerea transportului public naval”. Conform acestui proiect, „se aprobă data de 30 iunie 2018 ca dată limită de finalizare a proiectului «Reabilitarea infrastructurii publice urbane a malurilor Canalului Bega»”.
Practic, pentru ca vaporașele, 7 la număr, cumpărate de PMT să poată circula este nevoie de înființarea Administrației Canalului Bega, care nu se poate face decât prin hotărâre de guvern. Acest lucru încă nu s-a întâmplat. În plenul de marți, 21 noiembrie, consilierii locali au votat „darea în administrare, către Administrația Bazinală de Ape Banat, a terenurilor de sub albia minoră a Canalului Bega, evidențiate în CF 404872 Timișoara, nr. topo 17296/2, respectiv CF 416892 Timișoara, nr. Topo 9509, în vederea accesării de fonduri necesare finanțării lucrărilor de întreținere și modernizare a albiei minore a Canalului Bega”. S-a votat și un amendament, potrivit căruia ABAB nu va putea percepe Municipiului Timișoara taxa de folosință a Canalului Bega pentru transport în comun și de agrement, sub jurisdicția acestuia, inclusiv prin operatorii contractați de acesta. Primarul Nicolae Robu susține că este primul pas spre deblocarea situației. „Pasul următor, după ceea ce mi s-a spus de către ministrul Transporturilor, Felix Stroe, și secretarul de stat Ionel Minea, este o modificare de lege care să adauge la un articol prin care se stabilește Ministerului Apelor și Pădurilor prerogativa de a administra căi navigabile. În momentul de față, aceasta este exclusiv la Ministerul Transporturilor. Ea rămâne la MT, dar va funcționa acolo pentru acele căi navigabile care sunt în administrarea MT. Cele care sunt în administrarea Ministerului Apelor și Pădurilor rămân la acest minister și se dă ministerului acesta prerogativa de a face și căi navigabile”, a explicat edilul. Primăria Timișoara a plătit aproximativ 2 milioane de euro pentru vaporașe. Lucrările de reamenajare a malurilor Begăi au costat 31,5 milioane de lei, cu tot cu TVA, cea mai mare parte din bani fonduri europene.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu” Timișoara” a pus în funcțiune un RMN…
Proiectul Centurii Vest Timișoara pare din nou în impas. Societatea clujeană care a mai contestat…
USR va lupta în Parlament pentru transferul tuturor bazelor sportive deținute de ministere la administrațiile…
Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, a dat asigurări că echipa Poli Timişoara nu va dispărea,…
O campanie gratuită de colectare a deșeurilor voluminoase se va desfășura în cartiere până la…
Conform Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Libertatea în perioada 7-12 noiembrie…