Categories: Primăria Timişoara

Vaporasele, la o noua pasuire. Primaria Timisoara asteapta vara ca sa le dea drumul pe Bega

Încă jumătate de an! Primăria Timișoara are timp până la 30 iunie 2018 să facă funcțional transportul în comun cu vaporașe. Data limită a proiectului „Reabilitarea infrastructurii publice urbane a malurilor Canalului Bega” a fost prelungită a patra oară. Între timp, Primăria Timișoara așteaptă o hotărâre de guvern.

În viitorul plen, consilierii locali trebuie să aprobe din nou prelungirea datei limită pentru finalizarea proiectului „Reabilitarea infrastructurii publice urbane a malurilor Canalului Bega”. Este cea de-a patra prelungire, actuala expirând pe 31 decembrie 2017. Proiectul nu poate fi încheiat pentru că beneficiarul, adică Primăria Timișoara, nu a îndeplinit toți indicatorii. Este vorba despre „creşterea numărului de servicii de transport public local oferite locuitorilor din municipiul Timişoara prin introducerea transportului public naval”. Conform acestui proiect, „se aprobă data de 30 iunie 2018 ca dată limită de finalizare a proiectului «Reabilitarea infrastructurii publice urbane a malurilor Canalului Bega»”.

Practic, pentru ca vaporașele, 7 la număr, cumpărate de PMT să poată circula este nevoie de înființarea Administrației Canalului Bega, care nu se poate face decât prin hotărâre de guvern. Acest lucru încă nu s-a întâmplat. În plenul de marți, 21 noiembrie, consilierii locali au votat „darea în administrare, către Administrația Bazinală de Ape Banat, a terenurilor de sub albia minoră a Canalului Bega, evidențiate în CF 404872 Timișoara, nr. topo 17296/2, respectiv CF 416892 Timișoara, nr. Topo 9509, în vederea accesării de fonduri necesare finanțării lucrărilor de întreținere și modernizare a albiei minore a Canalului Bega”. S-a votat și un amendament, potrivit căruia ABAB nu va putea percepe Municipiului Timișoara taxa de folosință a Canalului Bega pentru transport în comun și de agrement, sub jurisdicția acestuia, inclusiv prin operatorii contractați de acesta. Primarul Nicolae Robu susține că este primul pas spre deblocarea situației. „Pasul următor, după ceea ce mi s-a spus de către ministrul Transporturilor, Felix Stroe, și secretarul de stat Ionel Minea, este o modificare de lege care să adauge la un articol prin care se stabilește Ministerului Apelor și Pădurilor prerogativa de a administra căi navigabile. În momentul de față, aceasta este exclusiv la Ministerul Transporturilor. Ea rămâne la MT, dar va funcționa acolo pentru acele căi navigabile care sunt în administrarea MT. Cele care sunt în administrarea Ministerului Apelor și Pădurilor rămân la acest minister și se dă ministerului acesta prerogativa de a face și căi navigabile”, a explicat edilul. Primăria Timișoara a plătit aproximativ 2 milioane de euro pentru vaporașe. Lucrările de reamenajare a malurilor Begăi au costat 31,5 milioane de lei, cu tot cu TVA, cea mai mare parte din bani fonduri europene.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

O oră ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

O oră ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

2 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

2 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

3 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

3 ore ago