Primăria pune, de la anul, taxă pe turism, așa cum este și alte orașe mari. Banii vor fi folosiți pentru promovarea Timișoarei și evenimente care să contribuie la programul pentru Capitală Culturală Europeană 2021. O taxă specială similară a fost aplicată până acum doi ani, adunându-se cam 2,5 milioane de lei anual.
De anul viitor, turiștii care vin la Timișoara vor plăti ceva mai mult pentru cazare mai mulți bani pentru cazare. Primăria vrea să aplice o așa-zisă taxă turistică, care va fi inclusă în tarifele hoteliere. Proiectul privind „instituirea taxei speciale pentru promovarea turistică a municipiului Timișoara pentru 2018”. se va afla pe ordinea de zi a ultimului plen al CL din acest an. Taxa „se calculează prin aplicarea cotei de 2% la tarifele de cazare, exclusiv TVA, practicate de unitățile de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului și se datorează pentru întreaga perioadă de cazare”. La Timișoara s-a aplicat, până în urmă cu doi ani, o taxă hotelieră, care a dispărut din Codul Fiscal, dar poate fi instituită de consiliile locale. Ea aducea la bugetul local cam 2,5 milioane de lei. „Taxa pentru promovarea turismului este o practică obișnuită în Europa și în lume, dar și în parte din orașele din România. Susținerea unei activități intense de promovare a orașului și atragere a turiștilor este în beneficiul operatorilor, hotelierilor, al economiei locale în general. Sumele obținute prin aplicarea acestei taxe, plătită de persoanele care se cazează în Timișoara, vor fi utilizate în acest scop. Ne propunem o prezență substanțială a Timișoarei la târgurile de turism, o imagine cât mai bună în mass-media internațională, dar și evenimente și materiale de promovare de calitate”, explică viceprimarul Dan Diaconu.
Obiectivele urmărite prin instituirea taxei speciale pentru promovarea turismului sunt:
creșterea numărului de turiști în Timișoara
cresterea duratei de ședere a turiștilor în Timișoara
cresterea veniturilor obținute din turism în Timișoara
creșterea calității serviciilor publice și crearea de noi servicii publice destinate turiștilor
„Programul cultural TM2021 este construit în jurul oamenilor, al locurilor unde locuiesc și se întâlnesc și al modului în care formează conexiuni unii cu ceilalți, cu împrejurimile lor și continentul pe care se află. Prin conceptul denumit metaforic «Luminează orașul prin tine!» creăm intervenții culturale relevante atât pentru europeni, care își pot redescoperi identitățile din noi unghiuri, cât și pentru concetățenii noștri. Împreună, pornim într-o călătorie fascinantă ghidată de o nouă generație de artiști implicați social, alături de care analizăm aceste urgențe (…) În vederea atingerii obiectivelor propuse prin intermediul Strategiei TM2021, precum și promovării în condiții cât mai bune a evenimentelor și obiectivelor, precum și diversificarea serviciilor oferite, în parteneriat cu furnizorii locali din domeniul turismului și culturii, a fost identificată necesitatea impunerii unei taxe, dedicată turismului timișorean”, se precizează în referatul proiectului. Taxa va fi plătită de cei care se cazează în Timișoara, ea urmând să fie reținută și virată la bugetul local de unitățile de cazare din Timișoara. „Prin unitate de cazare se înțelege hotel, hotel-apartament, motel, vile turistice, cabane, campinguri, pensiuni turistice, pensiuni agroturistice, precum și orice alte structuri de primire turistică cu funcțiuni de cazare turistică (…) Unitatea de cazare are obligația de a depune lunar, o declarație-decont la registratura Direcției Fiscale a Municipiului Timișoara, până la data de 10, inclusiv, a lunii următoare celei în care s-a colectat taxa”, scrie în proiectul de hotărâre. Amenzile sunt între 70 și 279 de lei pentru depunerea peste termen a declarațiilor-decont și între 279 și 696 de lei pentru nedepunerea declarațiilor.
Joi, 19 decembrie, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind…
Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…
Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…
Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă…
Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România,…
Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna…