Timișoara ar putea rămâne fără căldură la iarnă – asta scrie, negru pe alb, în motivarea prin care Colterm cere ajutor de urgență de la guvern. Subiectul a fost discutat în ședința de joi a Colegiului Prefectural și a rămas acum la mâna executivului.
Situația Colterm este cât se poate de complicată, iar prefectul Eva Andreaș i-a reproșat directorului societății de termoficare, Emil Șerpe, faptul că nu i-a făcut cunoscute datoriile curente ale Colterm la niciuna dintre întâlnirile avute în această toamnă. „La acel moment nu exista nicio problemă, eram cu toate plățile la zi. Furnizorul de gaz a vrut să încheie cu noi contract cu plata în avans, deși noi le-am propus o convenție de plată în trei, așa cum s-a încheiat și cu Bucureștiul. Abia după o întâlnire de la Ministerul Energiei, cu secretarul de stat Doru Vișan, furnizorul de gaz a dorit încheierea unui astfel de contract, pe toată perioada iernii, cu o convenție de plată între Colterm, PMT și furnizorul de gaz. Aceasta prevede că toate sumele provenite din convenție intră direct în contul furnizorulu de gaz, ca și contravaloarea gazului consumat în luna respectivă. În noiembrie am încheiat întreaga factură de gaz, în luna decembrie am făcut, cum sunt procedurile, factura de regularizare a subvenției. Pentru luna decembrie am solicitat subvenție în avans de la Primăria Timișoara, bani care ar fi trebuit să ne vină abia în ianuarie. Aici am întâmpinat o problemă, am primit doar o parte din subvenție, care a acoperit doar o parte din subvenția lunii decembrie, care ajunge la vreo 8-9 milioane de lei. Datoriile sunt istorice”, a explicat Șerpe.
Reprezentantul Colterm a înaintat, la finele săptămânii trecute, o solicitare pentru a primi ajutor financiar de la guvern. În caz contrar, timișorenii ar putea îngheța în case. „Vă rugăm să ne sprijiniți în regim de urgență pentru a asigura continuitatea serviciul de furnizare a energiei în Timișoara, în caz contrar existând riscul întreruperii acestui serviciu. Pentru a asigura furnizarea energiei termice (…) Colterm are nevoie urgentă de 30 de milioane de lei. Din această sumă, 12 milioane reprezintă consumul de gaz aferent lunii decembrie Singurul mod în care Colterm se poate aproviziona cu gaz este plata în avans, cu contracte extrem de scurte. Până în data de 8 decembrie, trebuie achitată către E-On Energie SA suma de mai sus, în caz contrar furnizorul nu va mai semna un nou contract, iar municipiul Timișoara va rămâne fără încălzire în plin sezon rece. Suma de 15 milioane de lei pentru cărbunele necesare sezonului de iarnă 2017/2018 și transportul aferent – facturile au ajuns deja la scadență. Suma de 3 milioane de lei, pentru energie electrică, necesară producerii de energie termică. Facturile sunt deja scadente (…) Sumele de mai sus reprezintă datoriile curente ale societății și nu conțin datoriile mai vechi, care se ridică la aproximativ 100 de milioane de lei”, scrie în acest document. Conform reprezentanților societății de termoficare, Primăria Timișoara ar avea și restanțe: circa 13 milioane de lei, reprezentând subvenții pentru lunile noiembrie și decembrie.
În luna octombrie, consilierii locali au votat creșterea prețului de producție al gigacaloriei, de la 374,26 lei/Gcal, sumă care include TVA, la 398,49 lei/Gcal, inclusiv TVA. Prețul facturat populației va rămâne 242 lei/Gcal, inclusiv TVA, ceea ce înseamnă că diferența dintre prețul de producție și cel de facturare este acoperită de subvenții de la bugetul local. Până acum, era vorba de 132 lei, sumă care va crește, de la 1 noiembrie, la 156 lei. Subvenția anuală ar crește cu aproximativ 10 milioane. Bugetul pe 2017 al Colterm, fundamentat pe un preț de producție al gigacaloriei de 374,26 lei/Gcal, inclusiv TVA, respectiv un preț de facturare către populaţie de 242 lei/Gcal, cu tot cu TVA, prevedea subvenții de la bugetul local de 45,254 milioane de lei.
„Am înaintat guvernului nota de fundamentare, guvernul caută soluții”, a conchis, joi, prefectul Eva Andreaș. Primarul Nicolae Robu declara, la finele săptămânii trecute, că, în acest an, de la bugetul local au intrat în conturile societății de termoficare aproape 80 de milioane de lei: 28 milioane, reprezentând 30% din majorarea de capital de 84 de milioane aprobată în CL, 10 de milioane – pierderi induse și 40 de milioane, contravaloarea subvențiilor de la 1 ianuarie și până la data actuală. Colterm are, în acest moment, datorii de 110 milioane de lei, la care se adaugă 16 milioane penalități.
Joi, 19 decembrie, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind…
Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…
Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…
Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă…
Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România,…
Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna…