Categories: Social

Cu Hora Unirii, in drum spre Centenar. Oficialii din Timis se intalnesc, in sfarsit, sa faca un program oficial / FOTO

Ziua Unirii Principatelor, 24 ianuarie, a fost celebrată, miercuri, la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, în fața sediului Inspectoratului de Poliție Timiș. Prefectul de Timiș a anunțat, cu această ocazie, că urmează să discute, săptămâna viitoare, cu președintele CJ și primarul Timișoarei, despre programul Cententarului.

Celebrarea, la Timișoara, a Zilei Unirii a început la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, în fața IPJ Timiș, cu o slujbă religioasă, urmată de o depunere de coroane și jerbe de flori. Au participat prefectul Eva Andreaș, președintele CJ, Călin Dobra, și primarul Nicolae Robu. A urmat o defilare a detașamentului de onoare, constituit din militari aparținând Brigăzii 18 Infanterie „Banat“, Grupării de Jandarmi Mobile „Glad Voievod“ și Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Oficialități și simpli spectatori, mici și mari, s-au prins, la final, într-o horă, în acordurile Muzicii Militare a Brigăzii 18 Infanterie „Banat”. Unirea Principatelor Române, Mica Unire, cea a Moldovei cu Țara Românească, este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza, ales domnitor al Moldovei la 5 ianuarie 1859 și al Țării Românești în 24 ianuarie 1859.

Timișoara nu are încă anunțat un program pentru Centenarul Marii Unirii. Autoritățile nu au înaintat nici măcar un proiect referitor la acest eveniment extrem de important, dar săptămâna viitoare s-ar putea face primul pas. „Vă mărturisesc în premieră că am avut o discuţie atât cu preşedintele Consiliului Judeţean, Călin Dobra, cât şi cu primarul Nicolae Robu şi ne vom întâlni săptămâna viitoare, când vom definitiva programul acţiunilor dedicate celebrării centenarului”, a declarat prefectul de Timiş, Eva Andreaş. „Cred că 2018 este un an important în istoria noastră, împlinim 100 de ani de la Marea Unire şi cred că ziua de astăzi, 24 ianuarie, este pentru noi startul evenimentelor care se vor desfăşura în acest an. Cred că e momentul să fim mult mai uniţi, e momentul să dăm dovadă de unitate şi de solidaritate faţă de toţi românii”, a spus, la rândul lui, șeful CJ, Călin Dobra. Primarul Nicolae Robu nu și-a uitat rădăcinile didactice și a ţinut o mică lecţie de istorie. „Avem datoria de onoare să nu uităm ca, în momentele aniversare, să aducem omagiile noastre celor care au pus bazele ţării în care trăim astăzi. Până să se ajungă la 1859, la Mica Unire, au fost secole de jertfe, secole de-a lungul cărora năzuinţa de a avea un stat unic a fost presărată de foarte multe sacrificii. Prin înţelepciunea conducătorilor din 1859 s-a putut face Mica Unire a primelor două principate româneşti şi s-au pus bazele statului modern. A urmat după unire o perioadă de creare a instituţiilor statului modern, de consolidare a lor, apoi s-a putut obţine independenţa faţă de Imperiul Otoman şi în continuare, în 1918, a fost posibilă unirea şi a Transilvaniei cu cele două principate deja unite. Un an mai târziu, şi Banatul s-a alăturat celorlalte provincii deja unite. Noi vom sărbători în acest an şi centenarul Marii Uniri şi bănăţenii vom sărbători şi centenarul unirii noastre cu ceea ce a însemnat România după 1918”, a declarat liberalul.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Dumbrăviţa vrea să se salveze în Vinerea Mare

Divizionara secundă de fotbal CSC Dumbrăviţa se pregătește de ultima deplasare din actualul sezon de…

23 de minute ago

Juniorii 2 de la Poli merg la turneul final de opt echipe la handbal

Echipa de juniori 2 a SCM Poli Timişoara a încheiat meciurile din Grupa Valoare 4.…

O oră ago

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

6 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

6 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

7 ore ago

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

7 ore ago