Categories: Sănătate

Marius Craina ii scrie lui Mihai Ionac: Eu imi cer scuze, astept sa faceti acelasi lucru

Scandalul de la Spitalul Județean Timișoara intră într-o nouă fază. Medici, asistente și infirmiere de la SCJUT au reclamat reclamă limbajul nepotrivit și atitudinea superioară a șefului Secției de Chirurgie Vasculară, Mihai Ionac. Acesta spune că e victima unei înscenări, pentru că s-ar fi plâns la Ministerul Sănătății de condițiile în care este nevoie să lucreze. Directorul SCJUT, Marius Craina, a postat pe Facebook o scrisoare deschisă.

Atmosfera de la Spitalul Județean Timișoara e departe de a se liniști. Totul, după ce „buba” de la Chirurgie Vasculară a explodat, la finele săptămânii trecute, în presa centrală. Șeful acesteia, medicul Mihai Ionac, a fost acuzat de unele infirmiere și asistente că folosește un limbaj suburban și le jignește tot timpul. Femeile s-au plâns la Colegiul Medicilor. La conducerea SCJUT a ajuns și un referat semnat de mai mulți chirurgi, în frunte cu dr. Doru Vâlceanu, șeful Secției Chirurgie II, care au reclamat că Ionac ar fi monopolizat o sală de operație, deși regimul blocurilor operatorii este cu totul altul. La rândul lui, Mihai Ionac a reclamat la Ministerul Sănătății conducerea SCJUT, susținând că are prea puține paturi raportat la numărul de pacienți și că, din această cauză, ajunge să facă internări pe coridoare. El a dat și în judecată spitalul, după ce a fost sancționat cu 10% la salariu timp de trei luni. Miercuri, dr. Marius Craina a postat, pe Facebook, o scrisoare deschisă, dură și ironică pe alocuri, pentru colegul său Mihai Ionac. Iată ce scrie directorul SCJUT:

Am decis să iau atitudine și să spun, la modul cel mai direct cu putință: jignirile, amenințările, incriminările, jumătățile de adevăr și, cu atât mai mult, comportamentul și limbajul dvs. absolut discriminatoriu trebuie să înceteze, domnule profesor Mihai Ionac! Ne desfășuram, totuși, activitatea intr-un mediu public și academic, unde «fermitatea» unui astfel de comportament nu își are locul. Nu suntem nici în anii ‘50, nici pe tarlaua de la marginea satului în care a locuit bunica dvs. Astfel de metafore, comparații și epitete nu au ce cauta nici măcar pe un stadion de fotbal, la un meci din divizia a 4-a. Cu atât mai mult cu cât, în declarațiile dvs publice, domnule profesor, faceți referire la o femeie și insinuați, la modul cel mai de jos cu putință, că v-ar fi inferioară, dvs ca și «gospodar», sugerând despre colega noastră că ar fi… o țigancă, doar pentru faptul că este asistentă și nu medic! (…) De parcă nu ar fi fost deja suficient, extrapolați, insinuând că, de fapt, tot personalul medical auxiliar ar avea probleme deviante de comportament și că este slab pregătit, lucruri total aberante și neadevărate. Afirmatiile dvs, absolut inconștiente, domnule profesor, au dus la o adevărată isterie în mediul public și la o adevărată prigoană impotriva unor oameni, care își fac meseria in cel mai conștiincios mod cu putință!

Vă reamintesc că doamna pe care v-ați permis s-o gratulați cu atâta «fermitate», făcând-o semianalfabetă și sugerând că ar fi țigancă și inferioară dvs, vă este colegă de mai bine de 30 de ani, încă de pe vremea in care erați un simplu medic rezident! Dar oamenii se mai schimbă, nu-i așa?! Stimate domnule Ionac, asistenta Gina Tănasă nu e vreo semianalfabetă, cum nici dr. Doru Vâlceanu, șeful Blocului Operator, nu e vreun idiot patentat, nici dr. Dana Radu, director medical al SCJUT, nu e vreo proastă și incompetentă, așa cum nici infirmiera Claudia Nyuli nu poate fi amenințată cu bisturiul sau cu acul (…) Vă rog să rețineți un lucru simplu: niciun coleg nu poate fi «călcat pe cap», atâta timp cât eu sunt directorul Spitalului Județean Timișoara! Cu atât mai mult, niciun pacient nu poate fi folosit și plimbat cu patul pe coridoare, la poze de grup, doar pentru satisfacerea unor interese personale. Ca sa nu spun de grup!

Oricând, în orice postură, am să fiu la fel de ferm și am să taxez orice ieșire în decor de o asemenea gravitate, derapaj public care ne afectează pe noi toți, atât pe pacienți, cât și colectivul medical din care, domnule profesor Ionac, ați ales să faceți parte. Trebuie să înțelegeți că afirmațiile dvs, total iresponsabile, alarmiste, generaliste și doar într-o foarte mică măsură adevărate, pun într-o lumină proastă întreg sistemul medical românesc și instigă la ură, trezind suspiciuni și neîncredere în personalul medical, lucru total de neacceptat și incorect (…) Doamnelor și domnilor colegi, dragi pacienți, personal, eu, Marius Craina, îmi cer scuze în numele colegului meu! Consider că e un gest cavaleresc și plin de demnitate, ca șef al domniei sale, să fiu primul care face acest pas! (…) Îl aștept pe domnul profesor Ionac să facă același lucru, în mod public. La fel de… ferm! Mai exact, să-și ceară scuze față de toți colegii pe care, ani de zile și continuu, i-a tratat cu celebra lui deja «fermitate». Evident, după ce va face o analiză de text și de morfo-sintaxă chiar și asupra postării mele de pe FB, că tot se pricepe (și) la critică literară! Și, în mod clar, doar după ce va termina și cu alte statistici medicale glorioase, dar și cu număratul paturilor de pe secția de chirurgie vasculara, care fac naveta, pentru poze de grup, între salonele și coridoarele clinicii. Sincer, noi toți, cei inferiori domniei sale, ne dorim să îi iasă la număr…

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

În zona Lipovei au fost amenajate 100 de locuri de parcare după demolarea unor vechi garaje

Primăria Timișoara anunță o nouă victorie în lupta cu garajele ”gazdă” pentru murături și biciclete…

31 de minute ago

Timişoara întâlneşte Rapidul la rugby

Staff-ul tehnic al echipei SCM USV Timişoara a decis primul XV pentru partida cu Rapid…

39 de minute ago

„Bizon”, amendat drastic după ce a parcat lângă linia de tramvai

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță Rutieră au intervenit, în cursul zilei de ieri, la…

O oră ago

Interes enorm din partea timişorenilor pentru Garry Kasparov şi „Provocările Lumii Moderne”/FOTO

Un dialog de excepţie, ce s-a bucurat de un interes major. Un eveniment marca UPT…

2 ore ago

Jurnal de campanie (13). S-a mai spart o conspiraţie. Cristopher Cîrpaci chema clanurile alături de Nicolae Robu încă din urmă cu doi ani

Eliberarea străzii Cezar, dar mai ales îndemnul lui Cristopher Cîrpaci adresat coetnicilor săi pentru a-l…

3 ore ago