Cu Hora Unirii, in drum spre Centenar. Oficialii din Timis se intalnesc, in sfarsit, sa faca un program oficial / FOTO

Ziua Unirii Principatelor, 24 ianuarie, a fost celebrată, miercuri, la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, în fața sediului Inspectoratului de Poliție Timiș. Prefectul de Timiș a anunțat, cu această ocazie, că urmează să discute, săptămâna viitoare, cu președintele CJ și primarul Timișoarei, despre programul Cententarului.

Celebrarea, la Timișoara, a Zilei Unirii a început la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, în fața IPJ Timiș, cu o slujbă religioasă, urmată de o depunere de coroane și jerbe de flori. Au participat prefectul Eva Andreaș, președintele CJ, Călin Dobra, și primarul Nicolae Robu. A urmat o defilare a detașamentului de onoare, constituit din militari aparținând Brigăzii 18 Infanterie „Banat“, Grupării de Jandarmi Mobile „Glad Voievod“ și Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Oficialități și simpli spectatori, mici și mari, s-au prins, la final, într-o horă, în acordurile Muzicii Militare a Brigăzii 18 Infanterie „Banat”. Unirea Principatelor Române, Mica Unire, cea a Moldovei cu Țara Românească, este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza, ales domnitor al Moldovei la 5 ianuarie 1859 și al Țării Românești în 24 ianuarie 1859.

Timișoara nu are încă anunțat un program pentru Centenarul Marii Unirii. Autoritățile nu au înaintat nici măcar un proiect referitor la acest eveniment extrem de important, dar săptămâna viitoare s-ar putea face primul pas. „Vă mărturisesc în premieră că am avut o discuţie atât cu preşedintele Consiliului Judeţean, Călin Dobra, cât şi cu primarul Nicolae Robu şi ne vom întâlni săptămâna viitoare, când vom definitiva programul acţiunilor dedicate celebrării centenarului”, a declarat prefectul de Timiş, Eva Andreaş. „Cred că 2018 este un an important în istoria noastră, împlinim 100 de ani de la Marea Unire şi cred că ziua de astăzi, 24 ianuarie, este pentru noi startul evenimentelor care se vor desfăşura în acest an. Cred că e momentul să fim mult mai uniţi, e momentul să dăm dovadă de unitate şi de solidaritate faţă de toţi românii”, a spus, la rândul lui, șeful CJ, Călin Dobra. Primarul Nicolae Robu nu și-a uitat rădăcinile didactice și a ţinut o mică lecţie de istorie. „Avem datoria de onoare să nu uităm ca, în momentele aniversare, să aducem omagiile noastre celor care au pus bazele ţării în care trăim astăzi. Până să se ajungă la 1859, la Mica Unire, au fost secole de jertfe, secole de-a lungul cărora năzuinţa de a avea un stat unic a fost presărată de foarte multe sacrificii. Prin înţelepciunea conducătorilor din 1859 s-a putut face Mica Unire a primelor două principate româneşti şi s-au pus bazele statului modern. A urmat după unire o perioadă de creare a instituţiilor statului modern, de consolidare a lor, apoi s-a putut obţine independenţa faţă de Imperiul Otoman şi în continuare, în 1918, a fost posibilă unirea şi a Transilvaniei cu cele două principate deja unite. Un an mai târziu, şi Banatul s-a alăturat celorlalte provincii deja unite. Noi vom sărbători în acest an şi centenarul Marii Uniri şi bănăţenii vom sărbători şi centenarul unirii noastre cu ceea ce a însemnat România după 1918”, a declarat liberalul.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

Druckerul din Mehala a spus: (ianuarie 24th, 2018 at 15:56 )

Noi banatenii nu ar trebui sa sarbatorim nimic , in 1859 nu ne-am unit cu nimeni …la fel nici centenarul nu ar trebui sarbatorit , noi in 1919 ne-am unit cu tara , mai bine nu o faceam , nu ne-a adus nimic bun , numai necazuri si lipsuri .

Stoian a spus: (ianuarie 24th, 2018 at 18:06 )

Moldo-olt au ce sarbatori dar nu la Timisoara,ori unde vor,in Banat nu se poate pentru ce ati facut in1920 ! De la voi avem doua parti de Banat.

anteconbega a spus: (ianuarie 24th, 2018 at 18:12 )

Sigur, era mai bine atunci când românii nu aveau dreptul în Banat să fie promovaţi în administraţie sau în justiţie, nu puteau avea case în zona Cetate, nici Episcopie ortodoxă română. Tra­tatul de Pace de la Trianon, semnat la 4 iunie 1920 de Re­­ga­tul Român cu aliaţii învingători, a consfinţit o realitate istorică exis­­tentă deja: România Mare, înfăptuită prin voinţa naţiei române la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia, atunci când a fost pro­clamată Unirea Transilvania şi a Banatului cu Patria Ma­mă. (Ba­sarabia, prin decizia Sfatului Țării, s-a unit cu România la 27 mar­tie 1918, iar la 15/28 noiembrie 1918 Congresul General al Bucovinei a votat Unirea Buco­vinei de Nord cu Regatul Român). Restul e analfabetism politic. Şi, hai să fim serioşi, domnule suporter: Care bănăţeni, neicusorule, că în Banat au mai rămas azi vreo 30 la sută băştinaşi, dintre care unii sunt drukeri, alţi nu…

Druckerul din Mehala a spus: (ianuarie 24th, 2018 at 20:46 )

anteconbega…mai loaza…multi romani banateni preferau sa stea mai la periferie ptr-ca aveau pamant sau gradini mari , le placea munca , nu stateau toata ziua in birt in centru…f,tui …nu aveau voie sa fie promovati in administratie ?…poate dupa capul tau , neamurile mele apropiate au fost in politie , ofiter la armata , director de fabrica textile , dupa servici veneau acasa in Mehala si dadeau la sapa …mai oltene !

anteconbega a spus: (ianuarie 25th, 2018 at 10:33 )

Drukeru’ lu’ Progresu’ lu’ Benga, prost să căţi afară şi să nu-ţi dai seama că vorbesc despre Banatul de dinainte de 1918. Că ai mătălică au fost miliţieni, lifiţiri la cules de cucuruz pră ştrec, directori la fabrica de prezervative din cânepă modificată genetic, eşti nesimnificativ. Dl Stoian e mai interesant, lovit de o neînţelegere istorică. Aşa e, Take Ionescu nu a făcut mai nimic pentru Banat la 1920. Dar Ion.I.C. Brătianu l-a avertizat, atunci: „Domnule Take Ionescu, te rugăm să nu cedezi la chestiunea integrităţii Banatului! (…)”. Şi tot bătrânul Brătianu către şeful lui Take Ionescu, Iancu Lahovary: „Când vei fi dumneata la Guvern vei sacrifica pământul Neamului; eu nu îl sacrific!” Urmarea: Brătianu a fost declarat indezirabil la Conferinţa de Pace, iar prim ministrul fracez Clemanceau l-a acuzat de „bizantinism”!. Iaca şi un ardelean, Ghiţă Popp, lider al Partidului Naţional din Transilvania şi apropiat al lui Maniu: „Din partea mea aş renunţa la oraşele Careii Mari, Oradia Mare poate chiar şi la Sătmar. În sfârşit în Banat, părerea noastră puţin prezumţioasă este că putem renunţa aproape în întregime la Torontal…”

el Huevo a spus: (ianuarie 25th, 2018 at 10:55 )

anteConbega este un cahcahnar

Druckerul din Mehala a spus: (ianuarie 25th, 2018 at 15:42 )

anteconbega,,,ai pus intrebarea daca era mai bine atunci…DA , era mai bine f,tui , uita-te numai la cantaretele de muzica populara din Banat , au salbe de aur la gat …arata-mi din alte regiuni salbe …nici in visul lor . Canad au venit romanii le-au luat salbele dupa razboi , sau la cei mai multi nu , ptr-ca le-au ascuns , si cu toata bataia nu le-au dat , tu habar n-ai de Banat…go back .

anteconbega a spus: (ianuarie 25th, 2018 at 16:34 )

el Nuevo Prostelo, aka Stupid People.

anteconbega a spus: (ianuarie 26th, 2018 at 08:05 )

Drukere, eşti confuz în continuare. Îţi satisfac prima solicitare: Arată-mi din alte regini salbe… nici în visul lor”. Iaca, citate din clasici ai etnografiei româneşti: Zona Vâlcea „Podoabele sunt folosite mai ales de fete si femei tinere. Acestea se reduc la acele gherdane adica margele colorate dispuse de regula pe o bentita neagra, de catifea purtate la gat. Salbele sunt realizate din bani ai perioadei, la cei mai putini avuţi si din bani de aur sau argint la cei înstariti.” Zona Muscel, general: „Portul femeiesc pe timp de vară este compus de obicei din cîrpoi (maramă) ţesut în casă, sau broboadă din comerţ, iie, fotă, brîu, bete, ciorapi, opinci sau « scarpeţi » şi mai rar papuci. În zona muntoasă se poartă încă salbe de galbeni la gât”. Muscel, particular, Boteni de Muscel, portul mocanilor „Atat fetele, cat si femeile tinere, purtau la gat salbe compuse din mahmudele si galbeni.” Moldova: “Cozile lăsate liber pe spate, cele rotite în jurul urechii sau strânse în coc sunt împodobite cu mărgele, flori naturale (în sezonul cald), panglici, agrafe de os sau ace de păr. Tinerele care proveneau din familii înstărite purtau pe frunte o salbă, formată din galbeni.”

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho timisoara

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

Se caută cel mai bun traseu pentru noul drum de legătură între A1 și Aeroportul Timișoara, la Remetea Mare/FOTO

Mai mulți specialiști din cadrul Consiliului Județean Timiș, alături de reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Vest Timișoara, au vizitat locația pe care ar urma să se realizeze, cu fonduri europene, una dintre cele mai scumpe lucrări derulate de administrația județeană, un drum de legătură directă între nodul rutier de pe A1 de la Remetea Mare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se caută cel mai bun traseu pentru noul drum de legătură între A1 și Aeroportul Timișoara, la Remetea Mare/FOTO
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Town
Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

SCM Timisoara rugby

Duel cu liderul la rugby. SCM versus Steaua

Sâmbătă și duminică, pe 15 și 16 mai, sunt programate a se disputa partidele din etapa a 4-a contând pentru SuperLiga, o rundă în care campioana Știința Baia Mare se va afla față în față cu Dinamo București, vicecampioana SCM Timișoara o va întâlni pe Steaua București, epilogul fiind duelul Universitatea Cluj-Tomitanii Constanța.  Asadar, derbiul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Duel cu liderul la rugby. SCM versus Steaua
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Pesta porcină

A fost confirmată pesta porcină în comuna Secaş

În urma examinării unor probe prelevate de la porci domestici proveniți dintr-o exploatație non-profesională din localitatea Crivobara, comuna Secaș, a fost confirmată, de către Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală București, Pesta Porcină Africană. Prefectul Zoltan Nemeth a convocat, astăzi, ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor, în cadrul căreia s-a emis...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost confirmată pesta porcină în comuna Secaş
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Timișoara în Era Elecro-Mobilității și teatru de păpuși, la Iulius Town în acest weekend

Iulius Town vine cu o ofertă de weekend interesantă pentru timișoreni, la principalul centru comercial din oraș va avea loc expoziția Timișoara în Era Electro-Mobilității. Reprezentanți importanți din piața mașinilor electrice și hibride sunt pregătiți să îți răspundă la orice curiozitate pe care o ai. În același timp, în Iulius Gardens revin sesiunile de teatru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara în Era Elecro-Mobilității și teatru de păpuși, la Iulius Town în acest weekend

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În judeţul Timiş există patru focare active de Covid-19, care se află în supraveghere epidemiologică, anunţă Direcţia de Sănătate Publică. Față de ziua de ieri, nu au apărut focare noi de covid. Au fost închise focarele de la firma privată din Lugoj cu zece cazuri confirmate și de la Căminul privat pentru persoane vârstnice din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două focare de coronavirus, închise în Timiș
Sâmbătă și duminică, pe 15 și 16 mai, sunt programate a se disputa partidele din etapa a 4-a contând pentru SuperLiga, o rundă în care campioana Știința Baia Mare se va afla față în față cu Dinamo București, vicecampioana SCM Timișoara o va întâlni pe Steaua București, epilogul fiind duelul Universitatea Cluj-Tomitanii Constanța.  Asadar, derbiul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Duel cu liderul la rugby. SCM versus Steaua
Mai mulți specialiști din cadrul Consiliului Județean Timiș, alături de reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Vest Timișoara, au vizitat locația pe care ar urma să se realizeze, cu fonduri europene, una dintre cele mai scumpe lucrări derulate de administrația județeană, un drum de legătură directă între nodul rutier de pe A1 de la Remetea Mare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se caută cel mai bun traseu pentru noul drum de legătură între A1 și Aeroportul Timișoara, la Remetea Mare/FOTO
De la ultima raportare, la nivel naţional au fost infectate cu Sars-Cov-2 alte 835 persoane, fiind efectuate 22.705 de teste RT-PCR şi 11.911 de teste rapide. În secţiile de Terapie Intensivă sunt internaţi 809 pacienţi. Până astăzi, 14 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.070.605 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19)....
Citeşte tot articolul Citeste articolul 835 de persoane confirmate cu coronavirus, în ultimele 24 de ore. 105 persoane au murit
În ultimele 24 de ore, în Timiș, s-au administrat 3.982 vaccinuri: 160 Moderna, 1.132 AstraZeneca, 299 Johnson&Johnson și 2.391 Pfizer. Astfel, în cadrul etapei I de vaccinare împotriva COVID-19 s-au administrat 45 de vaccinuri. În cadrul etapei a II-a de vaccinare împotriva COVID-19, la nivelul județului Timiș, s-a administrat un număr de 990 de vaccinuri....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 125 de mii de timişeni, vaccinaţi împotriva Covid-19 cu ambele doze
Portalul oficial al Primăriei Timișoara oferă doritorilor posibilitatea să vizioneze deja un proiect de hotărâre de consiliul local care … va fi publicat pe data de 29 mai. Informația era prezentată la secțiunea special desemnată pentru aceste proiecte, pe data de 14 mai. Acuzată de mai multă vreme că nu oferă din timp pentru cei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara lucrează deja la timpul viitor!
În urma examinării unor probe prelevate de la porci domestici proveniți dintr-o exploatație non-profesională din localitatea Crivobara, comuna Secaș, a fost confirmată, de către Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală București, Pesta Porcină Africană. Prefectul Zoltan Nemeth a convocat, astăzi, ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor, în cadrul căreia s-a emis...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost confirmată pesta porcină în comuna Secaş
Top