Categories: CulturaUltima ora

Programul Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021, coordonat de la Bucuresti de un fost militar

Guvernul României a ignorat până acum programul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, nealocând niciun ban în 2017. Nu se știe cât și dacă vom primi ceva anul acesta, dar Ministerul Culturii a desemnat, în sfârșit, un coordonator. Este vorba despre un fost militar, fost cancelar al Casei Regale.

Deputatul FDSR Ovidiu Ganț a solicitat premierului Mihai Tudose, în septembrie 2017, la un an după ce Timișoara a fost desenmată Capitală Europenă a Culturii 2021, numirea unui coordonator la nivel de guvern, așa cum a făcut executivul în cazul Sibiului, care a deținut același titlu în 2007. Atunci, relația dintre guvern, Asociația Sibiu 2007 și administrația locală a fost menținută de secretarul de stat Sergiu Nistor. A fost nevoie de trei luni și jumătate până când deputatul Ganț, un timișorean care reprezintă în parlament minoritatea germană, să primească un răspuns, care i-a fost oferit abia pe 29 decembrie. Mihai Tudose i-a transmis acestuia că ministrul Culturii l-a desemnat pe secretarul de stat Alexandru-Vasile Oprean „în calitate de coordonator al acestei acțiuni”. Numirea a fost făcută în noiembrie 2017, deci la data interpelării făcute de Ovidiu Ganț Ministerul Culturii nu se sinchisise să facă încă acest lucru. Cine este Alexandru-Vasile Oprean? Fost consilier personal în Cancelaria premierului Călin Popescu Tăriceanu, el a fost numit în postul de secretar de stat în Ministerul Culturii de premierul Victor Ponta. Oprean are 44 de ani, s-a născut la Sebeş și a urmat Institutul Militar de Infanterie şi Chimie de la Sibiu, actuala Academie a Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”. A lucrat apoi la Brigada 81 Mecanizată Bistriţa și la Ministerul Apărării Naţionale, a fost ofiţer de Stat Major la Centrul de luptă din Stavanger, Norvegia, dar și cancelar al Casei Regale sau consilier al principelui Radu. Înainte să ajungă în Ministerul Culturii, a fost consilier la Primăria Bistrița, unde s-a ocupat de programele de tineret și de marketingul turistic. Teoretic, Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii ar trebui să primească, în acest an, bani de la bugetul central. ATCCE a depus, în septembrie 2017, o serie de proiecte cu scopul obținerii finanțărilor pentru programul cultural corespunzător fazei de start-up a CEaC.

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Un eveniment deja tradiţional, Festivalul Nica Iancu Iancovici, duminică, la Cernăteaz

Duminică, 17 noiembrie, începând cu ora 13.00, localitatea Cerneteaz va fi gazda celei de-a VI-a…

8 ore ago

Seria de spectacole susținute de John Malkovich la Timișoara a fost un succes/FOTO

Seria de trei spectacole susținute de John Malkovich pe scena Teatrului Național Timișoara, cu piesa…

10 ore ago

La Timișoara a fost deschisă oficial expoziția mult așteptată, dedicată lui Caravaggio/FOTO

Tabloul ”Copil mușcat de o șopârlă”, realizată de Michelangelo Merisi da Caravaggio, parte a colecției…

11 ore ago

Rareș Bogdan, atac deschis la adresa primarului Timișoarei. Dominic Fritz îi răspunde

Întâlnirea liberalilor de la Timișoara s-a lăsat cu o nouă ieșire ”colorată” a aceluiași Rareș…

12 ore ago

Nicolae Ciucă și-a prezentat la Timișoara programul pentru alegerile prezidențiale și cel de guvernare în fața liberalilor din vestul României/Foto

Sala Constantin Jude din Timișoara a devenit, sâmbătă, centrul de întâlnire al liberalilor din zona…

13 ore ago

La Timișoara a fost deschis consulatul onorific al Columbiei

De vineri, la Timișoara funcționează un nou consulat onorific, cel al Columbiei. Noul consul onorific…

14 ore ago