Categories: Zâmbete amare

Scrisoare deschisa catre politistul care cerceteaza protestele #rezist din Timisoara

Știre din Timișoara, orașul Revoluției: polițiștii timișoreni au deschis două dosare penale pentru instigare pe numele a doi timișoreni pentru „vina” că au anunțat pe Facebook protestele care au avut loc în luna decembrie. Proteste care, cel puțin în Timișoara, au avut aviz de la primărie. Fiindcă polițistul/polițiștii care a(u) demarat aceste anchete poate nu știa(u) despre ce este vorba, mi-am permis să redactez o scrisoare deschisă.

Dragă polițistule timișorean,
Plecând de la mult invocata prezumție de nevinovăție vreau să cred că te numeri printre acei mulți polițiști onești, muncitori și destupați la minte, nu printre cei care stau de șase pentru spărgătorii de case, se bat cu interlopii pe burtă în cluburi de manele ori au creierul milițienilor din bancuri. De pedofili și violatori nici nu mai vorbesc. Să mă scuzi, dar știi și tu că sunt destui ca aceștia printre colegii tăi, iar un caz din ultima categorie cutremură chiar guvernul. Alegând să devii polițist, cred și sper că discerni diferența între bine și rău, între cei care vor binele celor din jur și cei care vor răul. Ca atare, mai degrabă cred și sper că, în momentul în care te-ai gândit să deschizi aceste dosare, n-ai avut toate informațiile despre ce înseamnă aceste proteste. Poate munceai, poate erai pe urmele unor infractori.
Dragă polițistule, poate nu știi, dar acei oameni care protestează o fac și pentru tine. Sau mai ales pentru tine, pentru a-ți face munca mai ușoară atunci când te lupți cu infractorii. Cei pe care tu îi anchetezi acum nu vor să te vadă umilit de un infractor pe care te-ai chinuit luni în șir să-l prinzi, dar cu noile legi este eliberat. Iar dacă nu noile legi, pot apărea oricând o grațiere, o amnistie, făcute cu dedicație, care să dea drumul și altor mii de infractori. Tu în Logan, iar infractorul arătându-ți degetul mijlociu. dintr-o limuzină pe care ți-ai permite-o cu salariul pe zece ani. Și tu știi bine că cel care te sfidează acum a făcut banii numai din ilegalități. Dar noile legi împotriva cărora se protestează vor să elimine și probele video și multe alte proceduri care te ajută.
Dragă polițistule, cei care protestează o fac și pentru tine, fiindcă s-ar putea să faci o percheziție cu mandat pentru trafic de droguri, dar în casă nu găsești stupefiante, ci cadavrul unui om. Or, noile legi te obligă fie să închizi ochii atunci când vezi cadavrul, fie să-l faci să dispară. Îl iei în spate, îl ascunzi, oricum, el nu există. Cei pe care te-ai pus să-i anchetezi nu vor să te pună în situația jenantă – s-a scris mult pe tema asta – de-a lua declarații unui copil abuzat în fața pedofilului.
Atunci când o o colegă de guvern și partid cu fosta secretară de școală care ți-a ajuns șefă supremă a spus despre tine și colegii tăi că sunteți niște tâmpiți, idioți și proști grămadă, cine v-a apărat? Șefa ta, pentru care te faci acum preș, poate fără să-ți dai seama, n-a avut nicio reacție în fața mizeriilor vărsate despre tine de mahalagioaica din Craiova. N-a sărit să te apere nici măcar șeful de la guvern al celor două, miștocarul din Brăila. De celălalt șef, de la partid, nici nu-și închipuia cineva c-o să te apere. Au făcut-o în schimb cei pe care tu îi anchetezi, fiindcă ei mai cred în tine și în misiunea ta.
Dragă polițistule timișorean, cei pe care tu îi anchetezi nu vor nici să dea o lovitură de stat, nu vor nici să doboare ordinea constituțională. Vor un lucru pe care foarte probabil și tu ți-l dorești. Respectiv, ca această țară să nu fie condusă de hoți, tâlhari, infractori și, nu în ultimul rând, idioți și incompetenți. Și să mai știi, dragă polițistule, că oriunde în democrație există libertate de expresie și dreptul la asociere. Atunci când tu contești aceste lucruri, apar germenii dictaturii și autoritarismului. Or, eu nu cred că-ți dorești să devii milițian. În fine, domnule polițist, cei pe care tu îi anchetezi sunt preocupați mai degrabă de drepturile victimelor. Din păcate, cei care îți sunt momentan șefi politici sunt mai preocupați de drepturile infractorilor. Chiar îți dorești asta?
Dacă totuși am greșit la început și nu faci parte din categoria polițiștilor onești și muncitori, ci a celor care sunt pe-o mână cu infractorii, poți să uiți cele de mai sus. Eventual, aștept să-l chemi la interogatoriu și pe subemnatul care a încurajat de la începutul anului trecut toate aceste proteste. Ba chiar e convins că ele reprezintă ceea ce are mai frumnos România de astăzi și cel mai bun lucru făcut de societatea civilă în ultimii 28 de ani.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

13 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

14 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

14 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

15 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

16 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

17 ore ago