Categories: Klaus Vaterland

Cat va dura detoxifierea Romaniei?

Societatea civilă a Uniunii Social Liberale ieșea la rampă în urmă cu câțiva ani prin isteriile unui rezervist de armată. Pe numele său colonel Dogaru, individul lansa din miezul USL un manifest program din care aflam că PSD și PNL la acea vreme au în cap desființarea DNA. Și nu numai, dar ideea asta cu desființarea parchetelor care-i urmăresc pe corupții din rândurile lor mi s-a părut cea mai monstruoasă. Atunci râdeam cu amicii cât de idioți pot fi unii să pună așa ceva pe hârtie. Îmi imaginam asta ca o dorință lăuntrică a lor, dar pe care nu și-o pot manifesta decât într-un fel de ilegalitate, imoralitate și-o mare lipsă de bun simț. Cum să desființezi instituția statului care bagă marii corupți la pușcărie? Părea atât de absurd așa ceva, că te umfla râsul. Până să te sperii de așa ceva mai era mult: Uniunea Europeană, SUA, mecanismele de monitorizare, alte pârghii de influență, dar și o limită autoimpusă pe care mi-o imaginam la clasa politică românească.

Că așa era ne spunea și gestul repezit al căpeteniilor USL de a nega astfel de preocupări. Până și pesediștii de atunci, liberalii complici, știau că a vorbi de desființarea DNA e un fel de fluierat în biserică. Au trecut ceva ani. Acum despre desființarea DNA se vorbește în termeni de zile, fără nicio fereală. Tudorel Toader face jocuri de gleznă și n-aș vrea să ne bucurăm prea devreme de mersul lucrurilor după reacția DNA și a președinției. Nu știu dacă se va ajunge finalmente la așa ceva, dar politicienii nu mai sunt cei din 2012, ba chiar mai rău. Astăzi se vorbește pe față de desființarea DNA prin comasare cu DIICOT, de pedepsirea procurorului șef cu rezultate în lupta anticorupție cu cineva care să fie de-al lor, poate Nicolicea, poate Șerban Nicolae, la fel cum s-a întâmplat cu celelalte instituții de supervizare și intervenție în procesul legislativ, Curtea Constituțională, Avocatul Poporului, CSM etc. Ce s-a întâmplat de atunci? Cum am ajuns aici?

Ca orice propagandă a unor grupuri toxice aflate în luptă cu instituțiile unei democrații normale, ideea este enunțată din vreme, apoi durează ani de zile în care picătura chinezească tocește creierul cetățeanului prin, știm cu toții, instituții media de tot rahatul. Reacția străzii a amânat puțin procesul, dar trăim zilele în care oamenii ăștia par că sunt deciși să-și termine treaba. Asaltul final la DNA a fost semnul că se calcă pe cadavre. Sădirea îndoielii în grupul de oameni fideli luptei anticorupție a venit ca o încercare disperată de a fisura încrederea protestatarilor #rezist în procurorul șef al DNA, persoana rămasă în conștiința populară ca ultima să lupte cu mafia din PSD. O vreme după administrare injecției letale s-ar așterne liniștea. Nu vor mai face mișcări bruște, pentru a nu trezi lumea. Poate mulți vor ajunge la concluzia că nu e dracul așa de negru și nu avem prea multe de pierdut, totuși. Apoi, pe nesimțite, vom da înapoi pas cu pas tot ce am construit după revoluție.

Când încercam să mă conving și eu că va mai exista viață în România și după apocalipsa din justiție, îmi spuneam că doi ani nu vom muri, că vin alegerile și o alianță PNL-USR, să zicem, ar readuce lucrurile înapoi, legislativ și instituțional. Vorbim de un scenariu ideal, căci nu poți băga mâna în foc că liberalii vor fi foarte interesați să detoxifice țara de ce-a făcut PSD, dar haideți să mergem pe varianta frumoasă. Dar ce vom face dacă democrația pierde pe nesimțite teren în favoarea unei autocrații? Scenariul cu revenirea la normalitate printr-o majoritate parlamentară cu respect față de valorile europene s-ar putea să nu mai fie realist. Ei vor avea tot, vor avea bani, vor avea instituții și vor avea nesimțirea fără margini. De ce ar mai lăsa să aibă loc alegeri libere? Până acum, tot răul prin care am trecut cu PSD sau alți guvernanți a fost înlăturat parțial prin rotația la putere. Acum nu mai sunt sigur că așa ceva va fi posibil.

Cel mai toxic efect va fi neîncrederea instalată în fibra societății. Exact acest gen de insecuritate ne va otrăvi pe viitor, că nu vom mai fi siguri de nimic. Cei care cred astăzi ce zic Antena 3 și Romania TV despre DNA nu vor mai avea niciodată încredere că justiția va fi corectă în această țară. Indiferent că va rămâne mai un an Laura Codruța Kovesi sau că va veni altcineva, o coadă de topor de-a lor. De partea cealaltă, protestatarii anului 2017 nu vor mai avea nicio siguranță că alegerile din 2020 vor fi câștigate cuadevărat. Chiar dacă voturile numărate ar fi alea, tot nu vor mai avea încredere într-o putere care poate mutila conștiințe, în aparatul lor de propagandă, în primarii lor care vor scoate cu japca lumea la vot, în instituțiile de șantaj etc. Este cel mai urât lucru care ni s-a întâmplat în toți acești ani. Nu ne mai putem raporta la nimic, nu mai avem puncte de referință din cauza jocului bolnav al unor oameni. Oare asta au plănuit de la început? Sau pofta a venit mâncând din libertatea și sănătatea noastră?

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Șantierul noului drum de legătură Timișoara – A1 se închide în acest an la 40% din total realizat/FOTO

Muncitorii clujenilor de la ARL au plecat în concediul de iarnă de pe șantierul noului…

11 minute ago

ABA Banat a realizat investiții de multe milioane de lei în gestionarea apelor din zonă și pregătește altele similare în 2025

Administrația Bazinală de Apă Banat a avut un an cu numeroase investiții realizate pentru buna…

45 de minute ago

Program de lucru pentru perioada sărbătorilor de iarnă, Zona 1 și Zona 0 a județului Timiș

Compania RETIM, liderul în gestionarea deșeurilor din județul Timiș, aduce la cunoștința clienților și colaboratorilor…

59 de minute ago

ADID anunţă reduceri pentru utilizatorii casnici ai serviciului de salubrizare din zonele de colectare 0 Ghizela și 1 Timișoara

Începând cu luna decembrie 2024, utilizatorii casnici ai serviciului de salubrizare, vor beneficia de o…

O oră ago

SCM Timișoara, meci de gală la ultima apariție pe parchetul propriu în 2024

SCM winsed.swiss Timișoara întâlnește campioana, U-BT Cluj-Napoca, în ultimul meci al anului 2024, la sala…

O oră ago

Rata șomajului din Timiș rămâne peste unu la sută

Rata șomajului se menține în județul Timiș peste unu la sută, fiind în creștere nesemnificativă.…

O oră ago