Categories: Economic

Comisarii de la Protectia Consumatorilor, salarii la jumatate fata de soferii de la… ANAF!

Comisarii de la Protecția Consumatorilor vor salarii la fel ca și colegii lor, funcționari publici, care ajung să câștige și de trei ori mai mult. Ei reclamă și gravele probleme de care se lovesc zi de zi: amenințarea că rămân fără curent și telefon sau faptul că ajung să plătească din banii lor facturile la utilități!

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) are, la nivel național, 590 angajaţi, din care 353 de funcţionari cu drept de control. Legea unitară a salarizării a creat însă dezechilibre salariale „discriminatorii şi neconstituţionale în cadrul aceleaşi categorii profesionale”. Cei de la ANPC au cele mai mici venituri dintre toate instituțiile de control. Un comisar superior la ANPC are salariul brut de bază de 3.917 lei, în timp ce un inspector superior la Direcția de Sănătate Publică are 6.390 de lei. Un șofer la ANAF are un salariu brut de bază de 3.451 lei, iar un comisar debutant la ANPC are 1.740 lei… Sindicatul Național al Funcționarilor Publici (SNFP) transmite că situația angajaților de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor este într-un moment critic. Se lucrează în condiții greu de imaginat în secolul XXI. „Se întamplă frecvent să fim în situația de a ni se sista furnizarea energiei electrice, a gazelor naturale, a serviciilor de comunicații – telefonie, internet. Câteodată ni se întamplă să achităm din fonduri personale RCA-ul la automobilele din dotare sau facturi la utilități si apoi să așteptăm, luni în șir, decontarea acestora. În foarte multe comisariate sunt carențe mari în dotarea cu logistică simplă– hârtie, toner, calculatoare, imprimante, copiator funcțional (remarcați, vă rugăm, singularul!)”, susțin oamenii.

Personalul ANP a scăzut de 3 ori în ultimii 10 ani și numărul continuă să scadă. „ Comisarii sunt insuficienți în toate comisariatele (…) Cei mai mulți comisari au concedii neefectuate în 2017, unii chiar din 2016. Dacă intră un comisar în concediu de odihnă și unul în concediu medical, suntem în colaps. (…) Din instituție pleacă tot mai mulți colegi bine pregătiți, cu multă experiență, motivul principal fiind salarizarea proastă și volum mare de muncă. Noi, cei de la ANPC nu am fost niciodată foarte vocali. Însă, de data asta, nu mai putem răbda”, mai spun cei de la Protecția Consumatorilor.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

3 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

4 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

9 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

10 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

10 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

12 ore ago