Comisarii de la Protecția Consumatorilor vor salarii la fel ca și colegii lor, funcționari publici, care ajung să câștige și de trei ori mai mult. Ei reclamă și gravele probleme de care se lovesc zi de zi: amenințarea că rămân fără curent și telefon sau faptul că ajung să plătească din banii lor facturile la utilități!
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) are, la nivel național, 590 angajaţi, din care 353 de funcţionari cu drept de control. Legea unitară a salarizării a creat însă dezechilibre salariale „discriminatorii şi neconstituţionale în cadrul aceleaşi categorii profesionale”. Cei de la ANPC au cele mai mici venituri dintre toate instituțiile de control. Un comisar superior la ANPC are salariul brut de bază de 3.917 lei, în timp ce un inspector superior la Direcția de Sănătate Publică are 6.390 de lei. Un șofer la ANAF are un salariu brut de bază de 3.451 lei, iar un comisar debutant la ANPC are 1.740 lei… Sindicatul Național al Funcționarilor Publici (SNFP) transmite că situația angajaților de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor este într-un moment critic. Se lucrează în condiții greu de imaginat în secolul XXI. „Se întamplă frecvent să fim în situația de a ni se sista furnizarea energiei electrice, a gazelor naturale, a serviciilor de comunicații – telefonie, internet. Câteodată ni se întamplă să achităm din fonduri personale RCA-ul la automobilele din dotare sau facturi la utilități si apoi să așteptăm, luni în șir, decontarea acestora. În foarte multe comisariate sunt carențe mari în dotarea cu logistică simplă– hârtie, toner, calculatoare, imprimante, copiator funcțional (remarcați, vă rugăm, singularul!)”, susțin oamenii.
Personalul ANP a scăzut de 3 ori în ultimii 10 ani și numărul continuă să scadă. „ Comisarii sunt insuficienți în toate comisariatele (…) Cei mai mulți comisari au concedii neefectuate în 2017, unii chiar din 2016. Dacă intră un comisar în concediu de odihnă și unul în concediu medical, suntem în colaps. (…) Din instituție pleacă tot mai mulți colegi bine pregătiți, cu multă experiență, motivul principal fiind salarizarea proastă și volum mare de muncă. Noi, cei de la ANPC nu am fost niciodată foarte vocali. Însă, de data asta, nu mai putem răbda”, mai spun cei de la Protecția Consumatorilor.
Comentarii prin facebook