Categories: Politica

Fara penali in functii publice! Initiativa civica sustinuta de USR

Luni s-a constituit oficial la notariat Grupul de inițiativă „Fără penali în funcții publice”, care și-a propus să strângă o jumătate de milion de semnături pentru modificarea Constituției. În aceeași zi, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că-l va păstra pe Darius Vâlcov în funcția de consilier de stat, deși a fost condamnat în primă instanță la opt de închisoare pentru fapte de corupție.

Grupul de ințiativă este format din mari personalități ale culturii române, printre care filosoful Mihai Șora, scriitorul Gabriel Liiceanu, pianistul Dan Grigore ș.a., dar și din reprezentanți ai mai multor organizații civice. Ințiativa este susținută la nivel politic de USR, iar printre semnatari se numără și un lider al Forumului Democrat German, Klaus Fabritius. Inițiatorii vor să strângă 500.000 de semnături în șase luni în vederea modificării Constituției, astfel încât persoanelor condamnate penal să li se interzică accesul la funcții publice, numite sau alese. Înainte de începerea efectivă de strângere a semnăturilor, vor mai fi necesari doi pași: avizul de la Consiliul Legislativ și publicarea proiectului în Monitorul Oficial. La ora actuală, mai mulți demnitari ai statului român sunt condamnați penal sau trimiși în judecată pentru diverse fapte, cel mai adesea pentru corupție. Inclusiv președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Drganea, este condamnat definit într-un dosar, trimis în judecată în altul și urmărit penal într-un al treilea (Tel Drum). Săptămâna trecută, Darius Vâlcov, consilierul de stat al premierului Viorica Dăncilă, a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru fapte de corupție. Chiar luni, Dăncilă a anunțat că nu va renunța la serviciile lui Vâlcov, fiindcă nu-și abandonează oamenii care trec prin momente dificile.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

O oră ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

2 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

3 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

3 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

5 ore ago

La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity…

7 ore ago