Senatorul liberal Alina Gorghiu crede că sistemul juridic din România este în pragul unei „bule de timp” în care mii de magistrați vor ieși la pensie, fără ca alții să le ia locul. Gorghiu spune că Tudorel Toader ar trebui să renunțe la a prezenta în parlament vreun raport care oricum nu are nicio valoare.
„Îmi doresc ca tot acest scandal să nu fi timorat sistemul judiciar din România. CSM şi Inspecţia Judiciară nu ar trebui să cedeze niciunei presiuni venite din spaţiul public de la politicieni, de la media care a insistat foarte mult să prezinte dintr-o anumită perspectivă scandalul DNA Ploieşti, considerând, după conferinţa preşedintelui Klaus Iohannis, închisă tema revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi”, a declarat vineri Alina Gorghiu. Senatorul liberal susține că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, este „cel mai misterios personaj din România”, în condițiile în care, până acum, nu și-a asumat niciuna dintre acţiunile din sfera Justiţiei. Gorghiu are un sfat pentru ministru: să lase CSM şi Inspecţia Judiciară să-şi facă raportul, să tragă concluzii şi, în funcţie de acestea, să se ia măsuri în DNA sau în alte parchete. Asta ar presupune renunţarea la ideea lui Toader de a prezenta un raport în parlament care, oricum, „nu are niciun fel de valoare, dacă se referă la o eventuală revocare”.
Alina Gorghiu consideră că legile justiției, așa cum au fost ele modificate de PSD și ulterior întoarse în parlament, afectează grav sistemul. „Există un risc major de destructurare a sistemului judiciar printr-un val de pensionări, în condiţiile eliminării limitei de vârstă pentru acordarea pensiei de serviciu. Din acest motiv, anul viitor, pe vremea aceasta, va exista riscul ca peste 2.000 de magistraţi să părăsească sistemul. Este enorm”, susține senatorul de Timiș. Conform lui Gorghiu, dacă prevederile intră în vigoare, un sfert din magistraţi ar putea ieşi rapid la pensie. Printre aceștia, și 90% din judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Nu ne permitem să inventăm judecători peste noapte şi să infuzăm în sistemul judiciar magistraţi care nu au pregătirea corespunzătoare. Alte mii vor pleca în următorii ani, cu consecinţe grave asupra actului de justiţie. Durata pregătirii profesionale de la 2 la 4 ani la Institutul Naţional al Magistraturii şi de la 1 la 2 ani stagiul de magistratură înseamnă o intrare şi mai grea în sistem. Timp de 3 ani, niciun absolvent nu va putea deveni judecător stagiar sau procuror stagiar. Ar fi o bulă de timp în care vor ieşi oameni din sistem şi nu va mai intra nimeni”, a conchis Gorghiu.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…