Clinica de Radiologie a Spitalului Județean Timișoara a împlinit 70 de ani și va primi drept „cadou” din partea Ministerului Sănătății aparatură nouă. Este vorba despre un computer tomograf și un aparat de rezonanță magnetică, cumpărate cu bani de la Banca Mondială, care vor ajunge în 2018 la cel mai mare spital din vestul țării.
„Aparatele pe care le avem sunt încă solide, doar că în radiologie este extrem de înalt ritmul tehnologic. Sunt țări dezvoltate, cum este Franța, care, prin lege, au o rată de amortizare a aparatelor fixată la 4-5 ani. În România, această rată este de până la 9 ani vechime. Computerele noastre tomograf sunt până în 9 ani vechime și ne putem face treaba cu ele”, spune dr. Florin Bîrsășteanu, șeful secției de Radiologie de la Spitalul Județean Timișoara. În 2017, la Secția de Radiologie a SCJUT s-au făcut peste 114.000 de tomografii și radiografii și au fost examinați peste 68.000 de pacienți care au venit la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului. De asemenea, cel mai nou compartiment al secției, cel de Radiologie intervențională, a avut 710 cazuri.
Clinica de Radiologie a fost înființată în decembrie 1947. Din 2016, dr. Florin Bîrsășteanu este cel care conduce Secție de Radiologie. El a oferit diplome de merit medicilor rezidenți Antonia Moldovan și Marius Bența și diplome de excelență doctorului Adrian Tutelcă și managerului Spitalului Județean Timișoara, doctorul Marius Craina. „Aparatele de rezonanță magnetică și computer tomograf vor fi aduse și instalate în clinica noastră, sperăm până la jumătatea anului 2018. E aparatură de înaltă performanță. Avem un RMN care are peste 15 ani vechime și peste 50.000 de examinări, deci uzat din punct de vedere fizic și moral. În ceea ce privește tomograful, având în vedere numărul de 150.000 de tomografii efectuate pe an, cred că justifică prezența lui, având în vedere importanța lui în diagnosticele cazurilor de urgență”, a declarat managerul Spitalului Județean, Marius Craina.
Dacă aveți impresia că viața de radiolog este plictisitoare, nu e deloc așa. Sunt cazuri de toate felurile, iar unii dintre cei care ajung pe mâna radiologilor vin la spital în cel de-al douăsprezecelea ceas și chiar mai târziu. „Mi-aduc aminte de un reprezentant al etniei rome. Eram în gardă în urmă cu foarte mulți ani. A venit împreună cu vreo 20 de aparținători, sâmbătă noaptea la ora 2, cu o hernie inghino-scrotală imensă. Practic, toate ansele intestinale erau în sacul scrotal. Îi ajungeau undeva până în zona genunchiului. L-am întrebat «Bine, dar de ce sâmbătă noaptea la ora 2. De cât timp ați sesizat că se modifică volumul scrotal?». Mi-a spus că de vreo 16 ani. Bineînțeles că era neasigurat și nici nu era o urgență maximă, dar a fost un caz cu tâlc”, a povestit dr. Bîrsășteanu.
Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele…
Școala Gimnazială Nr. 30 Timișoara a găzduit sâmbătă, 16 noiembrie, a XI-a ediție a concursului…
Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara a anunțat că va avea program special cu ocazia…
O porțiune din Calea Urseni, care se află în administrarea comunei Giroc, ar urma să…
Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara anunță că în perioada 19 noiembrie – 20 decembrie,…
Universitatea de Vest Timișoara a organizat, la București, în perioada 11-13 noiembrie, a treia ediție a…