Categories: Cultura

Daca tot a castigat procesul cu gestionara, Muzeul de Arta Timisoara poate da inapoi tablourile Baba. Somatia expira pe 23 martie

Muzeul de Artă Timișoara are termen până vineri, 23 martie, să înapoieze Muzeului Național de Artă al României cele 27 de tablouri semnate Corneliu Baba împrumutate. MART a câștigat procesul cu fosta gestionară, așa că, teoretic, nu are niciun motiv să nu returneze lucrările.

Conducerea Muzeului de Artă din Timișoara a fost somată de reprezentanții Muzeului Național de Artă al României să restituie, până în 23 martie, cele 27 de picturi semnate Corneliu Baba împrumutate la Timișoara. Contractul de împrumut a fost semnat în 2006 și prelungit anual, având o clauză care spune clar că trebuie expuse toate lucrările împrumutate. În decembrie 2017, Muzeul de Artă Timișoara a comunicat Muzeului Național de Art că patru lucrări care fac obiectul contractului nu se află în expunerea permanentă a muzeului și că „rămân neidentificate deoarece sunt depozitate în arhiva de artă plastică a muzeului, aflată în acest moment sub sigiliu până la predarea gestiunii de la fostul conservator către o altă persoană”. Pe 6 martie, reprezentanții MNAR au venit la Timișoara pentru a vedea care este starea lucrărilor.

Deși președintele CJ Timiș, Călin Dobra, spune că situația s-a rezolvat, din punctul de vedere al Muzeului Național de Artă, nu este deloc așa. Mai mult, cei de la MNAR au constatat și alte lucruri în neregulă. „Cele 23 de lucrări expuse au fost verificate din punct de vedere al stării de conservare și s-a reținut că există modificări ale stării de conservare la unele dintre ele. De asemenea, s-a constatat că sălile de expunere nu au aparatura funcțională necesară pentru verificarea temperaturii și umidității. Toate aceste constatări au fost consemnate într-un proces-verbal semnat de toate părțile și înregistrat la Muzeul de Artă Timișoara. În condițiile în care reprezentanții Muzeului Național de Artă al României i-au solicitat expres domnului director al Muzeului de Artă Timișoara ca tablourile împrumutate să fie restituite în totalitate, cum i s-a pus în vedere prin notificarea de reziliere nr.i/i165/01.02.2018, cât și prin adresele nr.i/i 314/26.02.2016 și respectiv nr.i/i/332/28.02.2018, domnul director a refuzat să restituie lucrările, arătând că se află în litigiu cu un gestionar și că 4 lucrări ar fi sechestrate într-un depozit sigilat de acest gestionar la care nu are acces, accesul urmând a se face după soluționarea litigiului. În raport de aspectele învederate mai sus, printr-o notificare, domnul director Victor Neumann a fost somat să predea toate lucrările de Corneliu Baba împrumutate la sediul MNAR, cel târziu la data de 23 martie. În caz contrar, MNAR își rezervă dreptul de a acționa MAT în justiție, toate cheltuielile efectuate cu această ocazie urmând a fi suportate de Muzeul de Artă Timișoara”, au precizat, pentru deBanat.ro, reprezentanții Muzeului Național de Artă.

Altfel spus, până vineri, 23 martie, Muzeul de Artă Timișoara trebuie să ducă la București, la sediul Muzeului Național de Artă al României, cele 27 lucrări de Corneliu Baba. Mai trebuie spus că vineri, 16 martie, Muzeul de Artă Timișoara a câștigat procesul cu fosta gestionară Luminița Paul. Judecătorii de la Tribunalul Timiș au decis să respingă acțiunea acesteia. În aceste condiții, teoretic, nu există niciun motiv ca depozitul să nu fi fost deschis, iar cele 4 tablouri, scoase și trimise la București, alături de celelalte 23.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

O oră ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

3 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

4 ore ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

6 ore ago

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru…

7 ore ago

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc…

7 ore ago