Primăria Timișoara are un adversar redutabil în încercarea de a atrage oameni competenți care să lucreze în administrație. Este chiar Serviciul de Resurse Umane al instituției, al cărui șef, Rodica Aurelian, își face propriile legi. Că din cauza lor Agenția Națională a Funcționarilor Publici a anulat două concursuri în două luni pare a fi doar un detaliu.
În decembrie 2017, PMT anunța un concurs pentru ocuparea a 27 de posturi. Printre acestea, inclusiv unul de consilier clasa I, gradul principal, la Serviciul Școli Spitale, pentru care s-au luptat 4 candidați, inclusiv Florin Răvășilă, consilier personal al primarului. O adresă de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici a stopat însă întreaga procedură, pentru că PMT, adică Serviciul Resurse Umane/ SRU nu a respectat legea. „S-a suspendat concursul organizat de Primăria Timișoara pentru nerespectarea prevederilor art. 57, alin. (2), alin. (6), litera a, și alin. (7) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, precum și ale art. 39, alin. (2), teza a II-a, din HG 611/2008”, transmitea ANFP. Nu fuseseră respectate condițiile de vechime și de studii pentru un post de șef de birou, dar nici cele legate de modul în care a fost anunțat concursul. Concursul anulat în luna decembrie a fost reprogramat pentru februarie și… anulat! De pe lista posturilor dispăruse cel de „șef birou – Biroul Gestionarea populației canine, deratizare, dezinsecție și activități administrative”, însă ANFP a găsit și mai multe nereguli. Solicitați să ofere, în baza Legii 544, a liberului acces la informații de interes public, o explicație legată de noua suspendare a concursului, angajații Serviciului Resurse Umane răspund în doi peri: „informațiile solicitate sunt publicate pe pagina de internet”. Adresa de la ANFP a fost însă publicată pe site-ul PMT mult după ce a fost anunțată suspendarea concursului. Trecând peste asta, probabil că subordonații Rodicăi Aurelian au atât de mult de lucru încât nu au timp să ofere un răspuns detaliat și la obiect. Ca de specialiști în resurse umane…
Cât de specialiști sunt, cel puțin în modul în care organizează concursuri de angajare în instituția de pe CD Loga? Să vedem. Conform ANFP, au fost scoase ilegal la concurs nu mai puțin de 27 de posturi. Este vorba despre:
Au fost încălcate mai multe prevederi ale Legii 188/1999, privind statutul funcționarilor publici, dar și ale HG 611/2008, pentru aprobarea normelor privind organizarea și dezvoltarea carierei funcționarilor publici. Rodica Aurelian și serviciul pe care îl conduce au decis că nu e nevoie să respecte condițiile de participare și procedura de organizare a concursului și nici prevederea conform căreia „ANFP poate delega autorităților sau instituțiilor publice, în condițiile legii, competența de a organiza concursuri de recrutare pentru ocuparea funcțiilor publice de conducere generale si specifice. Înștiințarea va cuprinde în mod obligatoriu (…) condițiile de studii de specialitate și, după caz, alte condiții specifice prevăzute în fișa postului pentru fiecare funcție publică vacantă”. Nici înștiințarea ANFP cu 40 de zile înainte de data organizării probei scrise a concursului nu a fost considerată obligatorie, deși este prevăzută în art. 22 al HG 611/2008. Din bibliografia obligatorie nu făceau parte Legea nr. 188/1999, republicată, şi Legea nr. 7/2004 privind Codul de conduită a funcţionarilor publici, republicată. În plus, cei de la SRU au decis că, deși pentru unele posturi este nevoie de experiență în tehnologia informaţiei, limbi străine ori alte competenţe specifice, din comisiile care examinează candidații nu trebuie să facă parte specialiști în aceste domenii. Nu s-a respectat nici art. 39, alin. 1 – (1) din HG 611, conform căruia „anunţul privind concursul se publică de către autoritatea sau instituţia publică organizatoare în Monitorul Oficial al României şi într-un cotidian de largă circulaţie, cu cel puţin 30 de zile înainte de data stabilită pentru proba scrisă”. Mai spunem că, la Resurse Umane la Primăria Timișoara, sunt opționale și prevederile legate de depunerea cazierului judiciar.
Serviciul Resurse Umane este condus de Rodica Aurelian. Protejată a fostului secretar Ioan Cojocari, aceasta a ocupat ilegal acest post din secunda în care a fost numită. Cu facultatea absolvită foarte târziu la privat și la numai jumătate de an de când avea diplomă de licență, Aurelian a luat un concurs la care una dintre condițiile esențiale erau studii superioare economice și vechime de doi ani în specialitatea studiilor. La data concursului, ea avea exact 4 luni vechime. Neregula a fost sesizată într-un raport al Camerei de Conturi și confirmată printr-o sentință a Curții de Apel Timșoara. Datorită „competenței” ei, Teatrul German a rămas fără director, după ce ditamai șefa SRU a sesizat că s-a schimbat legea cam doi ani mai târziu și numai după ce Lucian Vărșăndan trecuse de evaluare și trebuia să prezinte un plan de mangement. Că a „uitat” să-i comunice și lui Vărșăndan e un detaliu. Rodica Aurelian are, conform ultimei declarații de avere, un Lexus și un apartament în Tenerife, iar fiul ei se află pe lista celor care ar trebui să primească gratuit teren de casă de la primărie.
Primarul Timișoarei crede că deciziile ANFP de suspendare/anulare a concursurilor sunt cauzate de cineva care pune bețe în roate municipalității. „Este incredibil, mi se pare inadmisibil să ni se tot suspende concursurile, invocându-se acum mult mai multe motive decât data trecută (…) S-a considerat că la unele posturi s-ar putea să pună cineva bețe în roate, că se depun contestații și atunci ANFP le blochează (…) Acum s-a suspendat din nou. Se pare că sunt mai multe posturi care deranjează și de aceea…. Nici doamna Aurelian nu știe, ea știe că s-au depus contestații la ANFP”, declara edilul. De ce nu i-a prezentat Rodica Aurelian adresa de la ANFP, care explică exact ce s-a întâmplat, rămâne un mister. Sau poate i se spune și primarului, dacă întreabă ceva, că informațiile se găsesc pe site-ul municipalității.
O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…