Categories: SocialUltima ora

Procesiunea de Florii a catolicilor s-ar fi putut tine si la Timisoara. Daca primaria ar fi respectat legea

Procesiunea de Florii a catolicilor nu s-a putut ține, la Domul din Piața Unirii, pentru prima dată după 1989, din cauza unei competiții sportive. Lucrurile ar fi putut să nu intre în penibil dacă ar fi fost respectată legea, care interzice organizarea unor astfel de evenimente în zonele de protecție a monumentelor istorice în care sunt lăcașuri de cult.

La Timișoara a avut loc duminică, 25 martie, o competiție sportivă la care au participat peste 1.000 de oameni. Nimic rău aici, iar startul s-a dat în Piața Unirii, însă organizatorii au pierdut din vedere un aspect: au fost Floriile catolice, ocazie cu care ar fi trebuit să aibă loc, în zona Domului, o procesiune care este, de ani buni, o tradiție. Ea nu s-a putut desfășura printre alergători, mașini sau toalete ecologice, în ritm de muzică revărsată din boxele concursului. Timișoara a marcat astfel o premieră negativă: a fost pentru prima dată după 1989 când procesiunea nu s-a putut ține. Situația și lipsa de respect au fost sancționate de Episcopia Romano-Catolică. „Anul acesta, pentru prima dată în perioada post-decembristă, procesiunea tradițională de Florii, ce avea loc an de an între str. Augustin Pacha nr. 4 și Domul Romano-Catolic din Piața Unirii, nu a putut avea loc. În plus, datorită zgomotului emis de difuzoarele foarte puternice utilizate la manifestarea sportivă, Sfânta Liturghie celebrată în interiorul Domului a fost grav deranjată (…) Toalete ecologice și tomberoane de gunoi au fost montate pe fațada principală a Domului și pe cea laterală, pe unde au loc de obicei toate intrările la Liturghiile episcopale, fapt incompatibil cu nici un fel de lăcaș de cult”, au transmis reprezentanții acesteia.

Primarul Nicolae Robu spune că situația ar fi putut fi evitată dacă Episcopia Romano-Catolică ar fi cerut aprobare pentru procesiunea de Florii. „Este regretabil că s-a ajuns aici. Noi am avut, avem și vrem să avem și pe viitor relații excelente cu Episcopia Romano-Catolică. A fost o scăpare, la care nu s-ar fi ajuns dacă episcopia se adresa, cum cere legea, Comisiei de Ordine Publică pentru procesiune. Traseul ar fi fost aprobat, evident, și-atunci s-ar fi avut grijă ca el să nu se suprapună cu crosul”, a precizat, pentru deBanat.ro, edilul. Și totuși… Nu ar fi trebuit să se ajungă aici, pentru că există o lege care interzice din start manifestări care perturbă slujbele religioase! Explică, scurt și concis, Sorin Vlad Predescu, șeful Direcției de Cultură Timiș. „Puțină legislație pentru cei din Primaria Timișoara. Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice precizează la art. 9: În zonele de protecție a monumentelor istorice în care sunt lăcașuri de cult este interzisă desfășurarea în aer liber, în perioada în care în cadrul acestora se desfășoară serviciu religios, a unor manifestări care, prin poluarea sonoră sau vizuală pe care o produc, pot impieta asupra desfășurării serviciului religios. Prin excepție, se pot organiza manifestări de genul celor prevăzute la alin. (5), cu acordul autorității religioase care administrează lăcașul, în condiții care să nu impieteze asupra desfășurării serviciului religios”.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Primăria Timișoara pregătește proiectul Radialei Vest. Speră la obținerea de fondurile europene

Timișoara va beneficia de un nou coridor de mobilitate, este vorba de Radiala Vest, drumul…

16 ore ago

Moarte cu ceva semne de întrebare, în noaptea dinspre vineri spre sâmbătă, în Timișoara

La data de 4 ianuarie, în jurul orei 01:15, polițiștii Secției 3 Timișoara au fost…

18 ore ago

Pieton care mergea printr-un loc nepersmis, surprins și accidentat mortal

Primul accident mortal în Timiș din noul an s-a produs sâmbătă dimineața. La data de…

18 ore ago

Alfred Simonis, primul lider PSD care recunoaşte că partidul i-a dat voturi lui George Simion/VIDEO

Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, a recunoscut, într-un dialog cu Marcel Ciolacu pe TikTok, că…

19 ore ago

Barajul de la Surduc intră în reabilitare. Va fi achiziționat un utilaj amfibiu pentru reparații și întreținere

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Banat va reabilita barajul lacului Surduc. Vor fi operate modificări…

19 ore ago

Dudeștii Vechi caută constructor pentru realizarea sistemului de alimentare cu energie geotermală a comunei

Primăria Dudeștii Vechi a lansat licitația pentru unul dintre cele mai importante proiecte pe care…

19 ore ago