Categories: SocialUltima ora

Procesiunea de Florii a catolicilor s-ar fi putut tine si la Timisoara. Daca primaria ar fi respectat legea

Procesiunea de Florii a catolicilor nu s-a putut ține, la Domul din Piața Unirii, pentru prima dată după 1989, din cauza unei competiții sportive. Lucrurile ar fi putut să nu intre în penibil dacă ar fi fost respectată legea, care interzice organizarea unor astfel de evenimente în zonele de protecție a monumentelor istorice în care sunt lăcașuri de cult.

La Timișoara a avut loc duminică, 25 martie, o competiție sportivă la care au participat peste 1.000 de oameni. Nimic rău aici, iar startul s-a dat în Piața Unirii, însă organizatorii au pierdut din vedere un aspect: au fost Floriile catolice, ocazie cu care ar fi trebuit să aibă loc, în zona Domului, o procesiune care este, de ani buni, o tradiție. Ea nu s-a putut desfășura printre alergători, mașini sau toalete ecologice, în ritm de muzică revărsată din boxele concursului. Timișoara a marcat astfel o premieră negativă: a fost pentru prima dată după 1989 când procesiunea nu s-a putut ține. Situația și lipsa de respect au fost sancționate de Episcopia Romano-Catolică. „Anul acesta, pentru prima dată în perioada post-decembristă, procesiunea tradițională de Florii, ce avea loc an de an între str. Augustin Pacha nr. 4 și Domul Romano-Catolic din Piața Unirii, nu a putut avea loc. În plus, datorită zgomotului emis de difuzoarele foarte puternice utilizate la manifestarea sportivă, Sfânta Liturghie celebrată în interiorul Domului a fost grav deranjată (…) Toalete ecologice și tomberoane de gunoi au fost montate pe fațada principală a Domului și pe cea laterală, pe unde au loc de obicei toate intrările la Liturghiile episcopale, fapt incompatibil cu nici un fel de lăcaș de cult”, au transmis reprezentanții acesteia.

Primarul Nicolae Robu spune că situația ar fi putut fi evitată dacă Episcopia Romano-Catolică ar fi cerut aprobare pentru procesiunea de Florii. „Este regretabil că s-a ajuns aici. Noi am avut, avem și vrem să avem și pe viitor relații excelente cu Episcopia Romano-Catolică. A fost o scăpare, la care nu s-ar fi ajuns dacă episcopia se adresa, cum cere legea, Comisiei de Ordine Publică pentru procesiune. Traseul ar fi fost aprobat, evident, și-atunci s-ar fi avut grijă ca el să nu se suprapună cu crosul”, a precizat, pentru deBanat.ro, edilul. Și totuși… Nu ar fi trebuit să se ajungă aici, pentru că există o lege care interzice din start manifestări care perturbă slujbele religioase! Explică, scurt și concis, Sorin Vlad Predescu, șeful Direcției de Cultură Timiș. „Puțină legislație pentru cei din Primaria Timișoara. Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice precizează la art. 9: În zonele de protecție a monumentelor istorice în care sunt lăcașuri de cult este interzisă desfășurarea în aer liber, în perioada în care în cadrul acestora se desfășoară serviciu religios, a unor manifestări care, prin poluarea sonoră sau vizuală pe care o produc, pot impieta asupra desfășurării serviciului religios. Prin excepție, se pot organiza manifestări de genul celor prevăzute la alin. (5), cu acordul autorității religioase care administrează lăcașul, în condiții care să nu impieteze asupra desfășurării serviciului religios”.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

6 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

6 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

12 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

12 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

13 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

14 ore ago