Reabilitarea cu cântec a tramvaielor din Timișoara a ajuns la un nou episod. De această dată, unul în instanță. Firma Electroputere VFU Pașcani, controlată de omul de afaceri Gruia Stoica, a dat în judecată primăria și cere 750.000 de euro în plus! De acești bani ar fi făcut lucrări suplimentare, fără de care siguranța călătorilor ar fi fost pusă în pericol.
În aprilie 2014, Primăria Timișoara a finalizat licitația pentru reabilitarea a 30 de tramvaie din parcul fostului RATT. Câștigătorul acesteia a fost asocierea Electroputere VFU Paşcani – Astra Vagoane Călători Arad. Formula de achiziție era cea a unui acord-cadru pe o perioadă de patru ani, cu patru contracte subsecvente. Primele două tramvaie refăcute au ajuns la Timișoara în vara lui 2015 și au fost numite „Armonia”. În 2017, martie și octombrie, au fost semnate ultimele două contracte subsecvente, care au trimis la reabilitare 16 tramvaie. „Prețul convenit pentru îndeplinirea contractului, plătibil prestatorului de către achizitor, este de 17,3 milioane de lei (echivalentul a 8 tramvaie), la care se adaugă TVA. Prețul este ferm și nemodificabil pe perioada de valabilitate a contractului. Durata prezentului contract este de 6 luni, dar nu mai târziu de 16 aprilie 2018”, se preciza în actul oficial. Reabilitarea unei singure garnituri costa 2,57 milioane de lei, sumă care include TVA.
Aceste tramvaie sunt noi, nu este vorba de o reabilitare în sensul de cârpăceală (…) s-a păstrat doar şasiul, care evident a fost recondiţionat. În rest, roţile, osiile, suspensia, continuând cu acţionarea, cu toată caroseria, absolut totul, e nou. Există încălzire la fiecare scaun, climatizare, supraveghere video, Internet wireless, informare audio-video cu mijloace moderne, practic există tot ce au acele tramvaie noi, care costă două milioane de euro bucata
Primarul Nicolae Robu
„Armoniile” au fost implicate, până acum, în diverse incidente, rămânând blocate de câteva ori pe linii. Au fost invocate, de-a lungul timpului, variații de tensiune sau fire neizolate, dar în ianuarie 2018, primarul Nicolae Robu a oferit o altă explicație. „Este vorba despre o eroare de dimensionare de șuruburi, care face ca acele șuruburi, la anumite momente de suprasolicitare, unele să se foarfece. Remedierea se face simplu, numai că tramvaiul trebuie dus în depou. Se repară, tramvaiele sunt foarte bune, dar apar aceste probleme pentru că, din păcate, ori proiectanții, ori cei de la execuție au greșit la aceste șuruburi. Ele se repară aici, nu trebuie trimise la reparat. Dacă ar fi deștepți (cei care reabilitează tramvaiele – n.r.) ar trebuie să le schimbe preventiv la toate. Ar trebui să-și asume costurile și să schimbe toate șuruburile, nu să aștepte să se întâmple din nou o astfel de situație”, declara edilul.
La acea vreme, Primăria Timișoara fusese deja dată în judecată de Electroputere VFU Pașcani, care a intentat acțiune în instanță în decembrie 2017. Procesul se află pe rolul Tribunalului Timiș și va avea primul termen pe 10 mai. Practic, compania omului de afaceri Gruia Stoica vrea bani în plus pentru reabilitarea a 16 tramvaie, vizate de ultimele două contracte subsecvente. Reprezentanții acesteia susțin, în motivarea acțiunii lor, că municipalitatea nu vrea să încheie acte adiționale pentru contractele din martie 2017 și octombrie 2017, în ciuda faptului că ar fi fost făcute lucrări suplimentare. Cei de la Electroputere VFU Pașcani reclamă „refuzul pârâtei de a încheia actul adițional la contractul subsecvent nr. 25/30.03.2017 și actul adițional la contractul subsecvent nr. 157/24.10.2017, pentru lucrările suplimentare constând în dotarea cu tampoane Crash și refacerea integrală a caroseriei vagonului de tramvai de tip GT4, ca urmare a identificării necesității de a monta stâlpi de rezistență și a întări și consolida șasiul”.
Reprezentanții firmei care a refăcut tramvaiele solicită, invocând Legea 554/2004, pentru ocrotirea interesului public constând în asigurarea siguranței circulației și a pasagerilor, ca instanța de judecată „să pronunțe o hotărâre care să suplinească consimțământul pârâtei și care să țină loc de de acte adiționale (…) în sensul introducerii obligațiilor prestatorului de dotare a tramvaielor cu tampoane Crash și de refacere integrală a caroseriei, corelativ cu obligarea autorității contractelor la plata costurilor ocazionate de aceste lucrări suplimentare, în cuantum de 216.565,82 lei pentru fiecare vagon modernizat și reparat de reclamantă, în temeiul acordului-cadru și contractelor subsecvente sus-menționate, respectiv 54.480,30 lei, cost aferent dotare tampon Crash/vagon, și 162.079,52 lei, cost aferent refacere integrală a caroseriei/vagon, valoarea totală a lucrărilor suplimentare fiind în sumă de 3.465.053.12 lei pentru toate cele 16 vagoane care fac obiectul celor două contracte subsecvente”. În cazul în care contractele subsecvente vor fi terminate înainte de încheierea procesului și, deci, nu mai pot fi făcute acte adiționale, cei de la Electroputere VFU Pașcani cer ca banii pentru lucrările făcute suplimentar să le fie plătiți sub forma de despăgubiri.
Directorul STPT, Ioan Goia, spune însă că vina, dacă ar fi una, aparține constructorului. „Cei de la Pașcani sunt nemulțumiți de lucrările suplimentare făcute și achitate, pentru că ei au câștigat prețul pe licitație și nu s-a modificat prețul contractului. Când au făcut oferta și au câștigat licitația, nu au văzut cum e când desfaci tramvaiul în două și vezi ce-i cu șasiul și au pus materiale suplimentare: că și acela trebuie schimbat, și șasiul complet, șamd. Lucrările astea suplimentare pe care ei nu le-au evaluat au intrat în prețul licitației și a apărut o nemulțumire”, a explicat, pentru deBanat.ro, Goia. Practic, șeful STPT susține că firma care a câștigat licitația nu a știut ce operațiuni trebuie să facă și a licitat doar un preț scăzut care să-i asigure contractul. Totul depinde acum de instanță. Dacă va pierde, primăria va trebui să plătească despăgubiri de 750.000 de euro. Prețul reabilitării unui tramvai va crește cu aproape 50.000 de de euro, ajungând la 620.000 de euro per bucată. Ieftin și bun, ca să-l parafrazăm pe primarul Timișoarei.
Timișoara va găzdui, la mijlocul lunii viitoare, în organizarea primăriei, dezbaterea „35 ani de libertate…
Marţi, 19 noiembrie, vor avea loc mai multe întreruperi ale serviciilor furnizate de Colterm, acestea…
Luni seara, după orele 18, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui accident între…
Deputatul USR de Timiş, Cătlin Drulă, s-a dezlănţuit la adresa liderilor PSD, pe marginea scandalului…
Judecătoria Sânnicolau Mare a validat mandatele celor şase consilieri locali din partea PNL pe care…
Deputatul PNL de Timiş Cosmin Şandru afirmă că un preşedinte al României precum Marcel Ciolacu…