Categories: Social

Cele mai frumoase costume populare din Banatul de Campie, intr-o casa din Berini / VIDEO

Avem atât de multe lucruri bune de arătat, ca nație, dar, pentru că nu suntem atenți, pe unele le pierdem pe drum. Banatul de Câmpie își salvează însă memoria etnografică prin pasiunea unui colecționar din satul Berini. Broderii de aur, mătase și culori – toate își găsesc locul în casa unei femei pentru care povestea României Mari se spune în costume populare.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș celebrează România 100 prin lansarea pe platformele virtuale a unui film etnografic cu totul special. Intitulat „Colecții și colecționari. Din zestrea județului Timiș”, filmul este realizat, în 2017, în satul Berini, comuna Sacoșu Turcesc, într-o casă aparte. Detalii etnografice cu o vechime de peste 100 de ani conturează istoria Banatului de Câmpie în broderii de aur și mătase și culori prin care se zărește mândria de a aparține Banatului. Doamna Florica a adunat, de-a lungul timpului, sute de costume populare, ajungând la o colecție impresionantă de costume și elemente de etnografie. Pe cele mai frumoase dintre ele le veți putea admira în acest film, odată cu poveștile care le însoțesc. „Doamna Florica a parcurs un drum dificil de la atașarea față de moștenirea familiei și recuperarea memoriei colective prin recondiționarea costumelor populare, găsite în lada de zestre a familiei” , spune Alina Mafa, de la CCAJ Timiș, realizatorul filmului. Centrul de Cultură și Artă a decis să celebreze centenarul prin elemente care fac trimitere la identitatea culturală locală, care, fără doar și poate, se construiește și reconstruiește prin oameni și cu oameni. „Colecții și colecționari din Banat: Zestrea Județului Timiș” îl are ca invitat pe Marius Matei, a fost filmat de Valeriu Jaravete, iar coloana sonoră este asigurată de Ansamblul Profesionist Banatul.

Share
Published by
Silvia Suciu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

60 de minute ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

4 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

5 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

5 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

6 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

7 ore ago