Categories: Klaus Vaterland

Salvam Romania? Impreuna?

În țara cu mai toate partidele declarate socialiste și liberale, cu singurul partid conservator o uniune etnică aflată cu totul alte treburi prin parlament, într-o țară în care, culmea, ăia de stânga se laudă că scad impozitele, etalează un dârz naționalism și o pudibonderie pe tema definirii familiei, exact pe dos ca în familia politică europeană, păi într-o astfel de țară ce doctrină să-ți declari când te înființezi ca partid? Ce să fi zis Dacian Cioloș când și-a lansat Mișcarea Împreună, decât că e și pe colo și pe colo, puțin din fiecare, ceva în genul francezului „En Marche”, că oricum nu l-ar fi crezut nimeni și absurdul poziționărilor doctrinare ducea subiectul în derizoriu. Oricum, suntem țara în care o astfel de încadrare contează cât să știe fraierii ăia de la Europa pe cine racolează în internaționalele lor. În rest, temele de campanie sunt pe majorări iresponsabile de salarii, pe scăderi de taxe, cum am spus, pe libertăți și înlesniri care date aiurea îți transformă societatea în ceva total nefrecventabil pentru lumea civilizată.

Mai nimeni în țara asta nu se întreabă care este diferența dintre unul care se dă socialist, unul care-și zice liberal și un conservator, dacă profitul alegătorului se cuantifică imediat, nu prin programe de țară și altfel de proiecte. Electoratul majoritar din România n-are curiozitatea cum ar trebui să arate țara pe etape, la final de mandate, să poată verifica ce au promis unii și ce au ajuns să facă. Trăim în țara în care infrastructura nu numai că nu e făcută din nepricepere, dar banul mai e și deturnat ca să nu mai avem grija lui. Cum să se declare Cioloș, cum să se fi declarat USR când s-au înființat? Liberali ca PNL și ALDE, partide nedrept alăturate doctrinar, dar în care penalii sau tot plimbat ca în vasele comunicante. Socialiști cu mințile deschise, prea deschise? Nu, că s-ar fi confundat cu „rinocerii” ăștia de-și vând socialismul pe post de naționalism ceaușist. Nici vorbă. Din jena ce-l cuprinde pe orice om de bun simț, nu-ți spui nicicum. Îți spui centrist sau uniune de curente, să vină toți cei uniți de cu totul alte gânduri decât cele ce ar trebui să preocupe o țară democratică.

În România, alegătorii USR, ai Mișcării Împreună și o bună parte din cei ai PNL s-ar aduna într-un bazin definit „de dreapta” nu neapărat pentru valorile de dreapta, ci pentru că văd ce fac cei ce se autointitulează „de stânga”. De ce-și zic partidele astea „Salvați România” sau „Împreună”? Unde te trimit aceste formule? Nu la nuanțe din programele de guvernare, nici la taxe și impozite, ci la incertitudinea existenței ca stat civilizat și democratic. Electoratul este invitat să aleagă la viitoarele alegeri nu culori politice, ci între două grupări. Una ce-și dorește o țară a descurcăreților și a șmecherilor care să se îmbogățescă, și pentru asta modifică legi și reguli, iar alta care ne-ar propune o cale normală, urmată și de alții mai civilizați și mai corecți ca noi. Pentru asta, unii vor să „salveze România”, iar alții cer ca lumea să vină „Împreună”.

Asta arde acum, nu doctrine, și este grav că am ajuns aici. Atât de grav încât încercarea de revoluție politică începută de USR și Cioloș merită să treacă de orgolii și pasiuni ieftine. Să găsească formule care să nu ducă la disiparea voturilor celor care vor să salveze România. Împreună.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

20 de minute ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

57 de minute ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

6 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

7 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

7 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

9 ore ago