Club celebru, in ilegalitate de ani buni! Fostele cinematografe castigate de primarie sunt fie ruine, fie ocupate

Primăria nu a reușit încă să preia cele 7 cinematografe pe care le-a câștigat în instanță în procesul cu RADEF. Vestea și mai proastă este că, și dacă preluarea s-ar face mâine, spațiile fie sunt într-o stare deplorabilă, fie sunt ocupate, chiar ilegal, de anumite afaceri. Cel mai ciudat caz este cel al cunoscutului Club 30, care nu mai are, de ani buni, niciun fel de act sau aviz de funcționare!

La aproape un an de când a pierdut procesul cu Primăria Timișoara, RADEF a semnat, în decembrie 2017, protocolul de predare-primire pentru cele șapte cinematografe pe care le avea în orașul de pe Bega. Primăria Timișoara a notificat RADEF, în noiembrie 2016, că vrea să preia în administrare fostele cinematografe. Solicitarea era făcută în baza OUG nr. 91 / 2016, conform căreia „preluarea se poate face prin încheierea unui protocol între reprezentantul unităţii administrativ teritoriale şi reprezentantul Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor «România-Film» în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”. La Timișoara a fost însă mai complicat. În ianuarie 2017, primăria a dat în judecată RADEF și a câștigat. În plenul din 20 decembrie 2017, protocolul de predare-primire a fost votat de consilierii locali. Totuși, nici măcar acum primăria nu a preluat încă toate cinematografele. În prezent, din cele 7, doar Cinema Timiș mai este funcțional. Restul s-au transformat, de-a lungul timpului, în sedii de laboratoare medicale, biserici neoprotestante sau, pur și simplu, ruine.

Cele 7 cinematografe pe care le va prelua Primăria Timișoara

  • Cinematograful Dacia – str. Burebista nr. 7
  • Cinematograful Timiş – Bd. Revoluției nr. 7
  • Cinematograful Victoria – str. Ciprian Porumbescu nr. 2
  • Cinematograful Arta (cu grădină de vară) – str. Iancu Văcărescu nr. 18
  • Cinematograful Unirea – str. Mureş nr. 3
  • Cinematograful Fratelia – str. Izlaz nr. 40
  • Cinematograful Freidorf – str. Andreescu nr. 97
  • În principiu, ține de chestiuni birocratice, dar primarul Nicolae Robu a aflat abia acum că sunt probleme cu cei care au diverse afaceri în fostele cinematografe. Cea mai mare este la Cinema Timiș, unde, în subsol, funcționează unul dintre cele mai vechi cluburi din oraș. „Club 30 nu are niciun contract, ocupă abuziv acel spațiu, desfășoară activități și nu ia în seamă nimic. A primit 7 sau 8 amenzi. Evident că se va solicita, și mergem probabil în instanță, încetarea activității. Este o activitate ilegală, nu are autorizație, a primit aviz cu multă vreme în urmă, dar acordurile comerciale trebuie vizate anual. Nu există așa ceva. Îi doare în cot, pentru că știu că au rezolvat în timp problemele, cine știe cum și cu cine, și-și închipuie că asta merge și acum. Le spun foarte ferm, cu mine n-o să le meargă”, spune Robu.

    Edilul dă din nou vina pe legi. „Se pare că nu mai au aviz de mult și se pare că nu au avut nici contract cu RADEF în ultimii ani. Funcționează efectiv într-un spațiu care a aparținut statului și care acum aparține PMT. Poliția Locală dă amenzi, o să închidem, o să vedem cum putem acționa, cum să vă spun, făcând uz la maximum de prerogativele pe care le avem, respectând legea. Cineva desfășoară activitate de club pe o proprietate care nu e a lui, fără niciun contract în spate. Îl întreb pe șeful Poliției Locale, dacă așa privim lucrurile, cu foarte multă timorare, efectiv, când e vorba de bunul public, păi ce fac eu dacă mâine mă trezesc că vine cineva și în holul primăriei se apucă să desfășoare o activitate? Nu putem să-i facem nimic? Că dumneavoastră spuneți că nu putem face nimic decât în instanță. Eu cred că trebuie să ieșim și din timorarea asta (…) Acum am aflat, când m-am interesat de ce nu este liber cinematograful”, susține acesta. Nici în cazul fostului Cinema Victoria, în Piața Bălcescu, unde funcționează de ani buni un laborator de analize, cei de la primărie nu știu care este situația. „Pentru Cinema Victoria, în Bălcescu, am cerut verificare, nu au fost în stare să-mi spună cei din aparatul de specialitate dacă mai este valabil contractul. Nici în Doina nu se știa dacă nu cumva contractul mai este valabil până la sfârșitul acestui an”, a completat Robu.

    Una peste alta, primăria nu a preluat în totalitate cinematografele, dar Robu speră că, peste două luni, vor putea fi demarate studiile de fezabilitate. El anunță și care sunt prioritățile. „Nu este gata preluarea la unele cinematografe, care sunt în ultimul hal, cum este Cinema Dacia, acolo este un hal de degradare foarte avansat. Mai este puțin de lucru la nivel de detaliu la preluarea inventarului. Acum trebuie să faci un proces-verbal de predare-primire. Nu vă pot răspunde în detaliu, am întrebat aparatul de specialitate și am aflat că la niciunul nu putem să începem amenajarea. Estimez că în două luni la mai multe putem da drumul la studii de fezabilitate. Timiș, Dacia, Arta și Victoria sunt prioritățile noastre. La unul dintre ele o să facem cinematecă, cu toate amenajările, și o să vedem cum vom proceda și cu găzduirea Casei de Cultură a Studenților”, a conchis primarul Timișoarei.

    Share
    Published by
    Otilia Galescu

    Recent Posts

    Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar

    Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an…

    11 ore ago

    STPT atenţionează din nou cu privire la oferte false legate de cardurile de călătorie

    Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) avertizează din nou călătorii cu privire la informațiile false…

    13 ore ago

    Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

    Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat…

    14 ore ago

    Casa de Cultură pregătește Ruga Timișoarei. Spectacole și concerte, dar și Jocul Rugii

    Timișoara va sărbători peste o săptămână, duminică 15 septembrie, una dintre cele mai importante sărbători…

    14 ore ago

    Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.

    Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise…

    15 ore ago