Categories: Cultura

La pas prin istorie. Mituri și povesti despre Chaak, cetatea uitata

Dueluri, fantome și multe mistere. Toate gravitează în jurul celui mai bine păstrat donjon din Timiș. Cula din Ciacova are atât de multe povești, încât, mai ales dacă sunteți pasionați de istoria locală, ar fi păcat să nu le aflați. Pe 18 aprilie sunteți invitați la… poveste.

Știați că din fosta cetate Ciacova, ridicată undeva la final de secol XIV și numită în vechime Chaak, se păstrează doar Cula, unicat în județul Timiș? Că în preajma ei, în vremuri de demult, militarii și oamenii de seamă ai timpului își apărau, prin duel, onoarea rănită? Sau că, la sfârșitul anilor 70, Cula a fost scena unei romantice povești cu… fantome? Sunt doar câteva dintre tainele celui mai bine păstrat donjon din Timiș, pe care un grup de specialiști de la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Universitatea de Vest, și Muzeul Național al Banatului le completează cu informații științifice bine puse la punct și le aduc în fața curioșilor pe 18 aprilie. Atunci, Direcția Judeană pentru Cultură Timiș organizează, de Ziua Internațională a Monumentelor Istorice, un workshop intitulat „Chaak– cetatea uitată”. „Am demarat, în acest an, o serie de workshopuri dedicate în special ghizilor turistici. Dorim astfel ca informații foarte interesante, dar mai puțin cunoscute despre istoria și patrimoniul Timișului să ajungă la publicul larg. Evenimentul de la Ciacova este al patrulea din cadrul acestui proiect. De ce Ciacova? Pentru că vorbim despre o localitate cu… tentații turistice, în special pentru iubitorii de istorie. În plus, în ultimii 5 ani, aici s-au desfășurat cercetări arheologice și proiecte de restaurare. Aducem astfel în fața publicului informații noi și interesante”, explică Victor Bunoiu, consilier DJC Timiș și coordonator al evenimentului.

Întâlnirea va avea loc în Sala de consiliu a Primăriei Ciacova, începând cu ora 10.00. Vor fi pregătite următoarele prezentări:

  • Trecutul sub pașii noștri – Cercetările arheologice preventive din Piața Cetății, str. Nicolae Bălcescu, str. Timișului (2013-2017) – arhg. dr. Dorel Micle (UVT), arhg. dr. Alexandru Flutur (MNB), arhg. dr. Silviu Ene, Răzvan Petcu, Mihai Dunca, Silviu Iliuță (UVT)
  • Studii privind reabilitarea Culei și a Ansamblului urban „Piața Cetății” Ciacova – arh. Bogdan Demetrescu (S.C. D Proiect SRL)
  • Din lumea militarilor de altădată – Cazarma de cavalerie din Ciacova – arhg. Dan Vlase (Direcția Județeană pentru Cultură Timiș)
  • Restaurarea steagului pompierilor voluntari din Ciacova – conf. univ. dr. habil Hedy M. Kiss (Universitatea de Vest Timișoara)
  • Monumente, legende urbane – arhg. dr. Victor Bunoiu (Direcția Județeană pentru Cultură Timiș)
Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

2 ore ago

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru…

2 ore ago

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc…

3 ore ago

Sfânta Lumină ajunge pe calea aerului în Timişoara sâmbătă seară

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române…

3 ore ago

Tragedie în noaptea de vineri spre sâmbătă. Un bărbat de 44 de ani a murit într-un incendiu

În această noapte, în jurul orei 01:50, pompierii au fost solicitați să intervină pe strada…

4 ore ago

Liga 3. Ghiroda pierde două puncte mari acasă, Politehnica se impune în sfârşit cu Buziaşul

Înainte de Paștele ortodox, în Liga 3 s-a jucat doar vineri, 3 mai 2024, partidele…

5 ore ago