Primăria a preluat, în sfârșit, cele 7 cinematografe pe care le-a câștigat în instanță în procesul cu RADEF, dar și Cinema Studio. Vor începe reabilitări, însă nu se poate spune când va fi gata primul. E cert că la Studio se schimbă yalele, fiindcă spațiul ar fi folosit ilegal drept… depozit de alimente, iar la Timiș nu vor mai rula filme în viitorul apropiat.
La aproape un an de când a pierdut procesul cu Primăria Timișoara, RADEF a semnat, în decembrie 2017, protocolul de predare-primire pentru cele șapte cinematografe pe care le avea în orașul de pe Bega. În aceeași lună, protocolul de predare-primire a fost votat de consilierii locali. Abia acum municipalitatea a reușit să le preia, alături de cel de-al optulea, Studio. „Cinematografele sunt, în sfârșit, toate pe Primăria Timișoara, inclusiv Studio. Sunt înregistrate în cartea funciară cu proprietar Municipiul Timișoara. Drept urmare, vom accelera în perioada următoare procedurile de eliberare a spațiilor”, a declarat, vineri, primarul Nicolae Robu.
În prezent, doar Cinema Timiș mai este funcțional. Restul s-au transformat, de-a lungul timpului, în sedii de laboratoare medicale, biserici neoprotestante sau, pur și simplu, ruine. Iată stadiul în care se află fiecare:
Cinema Timiș este ocupat. Săptămâna trecută, edilul se plângea de faptul că spațiul este ocupat ilegal de Club 30 și nu prea există variante de eliberare rapidă. „Se pare că nu mai au aviz de mult și se pare că nu au avut nici contract cu RADEF în ultimii ani. Funcționează efectiv într-un spațiu care a aparținut statului și care acum aparține PMT. Poliția Locală dă amenzi, o să închidem, o să vedem cum putem acționa, cum să vă spun, făcând uz la maximum de prerogativele pe care le avem, respectând legea”, susținea Robu. Între timp s-a găsit o soluție. „Am făcut demersuri către furnizorii de utilități să le întrerupă,noi, ca proprietar, nu avem nevoie de acestea. E posibil să ajungem în instanță cu cei de acolo, dar ce șanse au să câștige?”, spune primarul. Una peste alta, va fi închis, temporar, și cinematograful.
O altă situație ciudată este la Cinema Studio, câștigat în instanță de PMT, care s-a judecat cu RADEF, care îl dăduse unei femei care împrumutase regia cu 200.000 de euro. Acesta se intabulase pe clădire încă din 2012. Acum s-a reușit abia intabularea pe PMT, procesul încheindu-se în 2016. Robu spune că prima măsură luată va fi… schimbarea yalelor! „Aseară mă plimbam cu soția prin centru și am văzut că iese din cinematograf cineva care duce o ladă cu produse agroalimentare. Probabil cineva folosește spațiu ca depozit. Nu există nicio bază legală pentru așa ceva. Am cerut să se schimbe yalele și să avem un control firesc, de proprietar. Parcă suntem în țara nimănui”, a mai spus primarul. Întrebat despre varianta care a circulat pe rețelele de socializare, cum că acolo ar urma să funcționeze un local de alimentație publică deținut de un apropiat al unuia dintre cei mai de încredere oameni ai edilului, acesta a spus că „numai o minte bolnavă poate să lanseze astfel de afirmații”.
Dincolo de teorie și chestiuni juridice, nu se știe când vom avea funcțional primul cinematograf reabilitat. Sunt prioritate Timiș, Studio, Arta, cu grădina sa de vară, și Dacia. „Nu pot da un termen, nu depinde de noi”, afirmă Robu. Acesta mai spune că o parte din banii pentru deschiderea viitoarei cinemateci vor veni prin intermediul Centrului Cultural Francez.
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…
În cursul nopții, pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest s-a acționat și…
Echipa de tineret a clubului bănăţean a încheiat anul 2024 cu un turneu la Făgăraș.…