Robu vrea bonus de santier si raspundere: Pentru munca pe care o depun, un salariu corect ar fi de 4-5.000 de euro

Primarii ar trebui să primească bonusuri salariale pentru că își asumă răspunderi, gestionează șantiere și, pe deasupra, sunt, de multe ori, supuși oprobriului public. Nicolae Robu spune din nou că ar trebui să aibă cam 5.000 de euro salariu, cu tot cu bonusuri, care pot fi stabilite pe baza unei grile.

Primarul Timișoarei reclamă, de câțiva ani, salariul pe care îl primește. Anul trecut, remunerația i-a crescut până la un „brut” de puțin peste 13.000 de lei, dar tot e puțin. „Primarii sunt tratați așa, ca fiind un fel de hoți, care se îmbuibă și, prin urmare, nu trebuie să aibă cine știe ce salarii. Primarii sunt oamenii care au cea mai ridicată apreciere din partea concitadinilor lor. E normal atunci să fie tratați astfel? Eu cred că salariile primarilor ar trebui fie mult mari și, iată, o spun eu, un om care nu dă doi bani pe bani (…) Sunt peste 3.000 de primari în România și, repet, sunt oamenii cei mai apreciați de comunitățile în care trăiesc. Și atunci, nu-i normal, cu toate răspunderile pe care le asumă, cu tot oprobriul care se abate asupra lor (…) de obicei trebuie să suporți o mulțime de nedreptăți, este o funcție extrem de grea”, a declarat, vineri, Nicolae Robu.

Edilul a gândit și un sistem pe baza căruia s-ar putea calcula aceste retribuții. „Să se facă o grilă în funcție de complexitatea UAT, sub câteva aspecte, nu numai populație, și în funcție de categoria UAT respective, să se stabilească componenta fixă a retribuției, care cred că ar trebui să fie dublă față de actuala. Mai departe ar trebui să se acorde bonusuri de performanță, în funcție de contribuția la modernizarea, la dezvoltarea infastructurii UAT. Greul în funcția de primar este să faci așa ceva. Răspunderea asumată de primar e în zona asta. Aici deranjezi, câtă vreme ai șantier, aici trebuie să gestionezi relația cu proiectanții, cu executanții, cu toți cei implicați și nu este deloc simplu s-o faci. Bonusul trebuie să fie în funcție de ce lasă fiecare în urma lui”, a explicat acesta. Întrebat dacă, într-o astfel de variantă cu bonusuri, nu ar fi mai corectă varianta unui salariu minim pe economie plus bonusuri, care să stimuleze edilii, Robu a respins categoric ideea, deși n-a putut preciza exact cine ar trebui să decidă ce bonus merită un primar. „De ce să fie pe minim pe economie? De ce să aveți dumneavoastră mult mai mult decât are primarul? (…) Credeți că există pe planetă undeva așa ceva? (…) Cine îl evaluează pe primar? Păi nu sunt organisme de control? Există Curtea de Conturi, există corpul de control… se face evaluarea… Curtea de Conturi doar să controleze evaluarea. E simplu: ce proiecte ai avut, ce valoare… Se încadrează sau nu se încadrează acolo. Dacă cineva face abuz, contești în instanță. Lucrurile se pot rezolva foarte simplu. Eu vă vorbesc din experiență pe tema aceasta. Nu știu de ce se respinge ideea de bonusuri de performanță (…) Dacă s-ar face așa (cu bonusuri adică n.r.), ați vedea câtă preocupare ar fi. Trebuie stabilite criteriile și nu e nicio dificultate. (…) Se face o comisie care verifică realizările. Evident, poate fi una externă. Nu-i nicio problemă. Trebuie obiectivizat procesul și vă spun eu că este foarte simplu, dacă se vrea. De ce în mediul privat se poate și în mediul public nu se poate?”, a declarat acesta.

Când salariul este același, indiferent câte faci sau nu faci, acolo unde structura lăuntrică a primarului este una mai idealistă, e una care îl determină pe om să se dedice de amorul artei, fericit de ce lasă în urma lui, se întâmplă lucruri (…)
Nicolae Robu, primarul Timișoara

Întrebat ce salariu ar fi normal să aibă, Robu a oferit aceeași cifră pe care o vehiculează de câțiva ani. „Pentru munca pe care eu o depun în mod sistematic, dintotdeauna, de când sunt primar, consider că, la nivelul unui oraș ca Timișoara, la nivelul mulțimii de proiecte grele asumate, a răspunderii în ansamblul ei, cred că un salariu corect ar fi de 4-5.000 de euro, cu tot cu bonusuri. Până aici să poată câștiga un primar al unui oraș ca Timișoara, Cluj, Iași, sunt orașe de această categorie. Eu discut niște principii, dar cu bonusurile de rigoare ar trebui să se ajungă până la atât. Salariul fix este acum aproximativ 2.000 de euro”, a spus edilul. În condițiile în care, în decembrie 2107, salariul mediu pe economie în România era, conform INS, de 2.629 lei, adică 564 de euro, lui Nicolae Robu nu i se pare exagerat un salariu de 5.000 de euro. „Nu știu cine-și asumă toate răspunderile astea, volumul de muncă… Dacă ținem seamă de răspunderi, de volumul de muncă, de performanță, așa ar fi echitabil (…) Am atacat acest subiect și sunt convins că, indiferent de culoarea politică, primarii sunt de acord cu ce am spus eu, chiar dacă n-o spun, ca să nu ajungă în gura presei, așa cum am ajuns eu”, a conchis acesta.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 20 noiembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…

35 de minute ago

Avarie majoră la Aquatim. Se lucrează intens pentru reluarea furnizării apei/Update. Avaria a fost izolată

Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…

9 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…

12 ore ago

Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău

Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…

12 ore ago

Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…

14 ore ago

Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis

G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…

15 ore ago