Robu vrea bonus de santier si raspundere: Pentru munca pe care o depun, un salariu corect ar fi de 4-5.000 de euro

Primarii ar trebui să primească bonusuri salariale pentru că își asumă răspunderi, gestionează șantiere și, pe deasupra, sunt, de multe ori, supuși oprobriului public. Nicolae Robu spune din nou că ar trebui să aibă cam 5.000 de euro salariu, cu tot cu bonusuri, care pot fi stabilite pe baza unei grile.

Primarul Timișoarei reclamă, de câțiva ani, salariul pe care îl primește. Anul trecut, remunerația i-a crescut până la un „brut” de puțin peste 13.000 de lei, dar tot e puțin. „Primarii sunt tratați așa, ca fiind un fel de hoți, care se îmbuibă și, prin urmare, nu trebuie să aibă cine știe ce salarii. Primarii sunt oamenii care au cea mai ridicată apreciere din partea concitadinilor lor. E normal atunci să fie tratați astfel? Eu cred că salariile primarilor ar trebui fie mult mari și, iată, o spun eu, un om care nu dă doi bani pe bani (…) Sunt peste 3.000 de primari în România și, repet, sunt oamenii cei mai apreciați de comunitățile în care trăiesc. Și atunci, nu-i normal, cu toate răspunderile pe care le asumă, cu tot oprobriul care se abate asupra lor (…) de obicei trebuie să suporți o mulțime de nedreptăți, este o funcție extrem de grea”, a declarat, vineri, Nicolae Robu.

Edilul a gândit și un sistem pe baza căruia s-ar putea calcula aceste retribuții. „Să se facă o grilă în funcție de complexitatea UAT, sub câteva aspecte, nu numai populație, și în funcție de categoria UAT respective, să se stabilească componenta fixă a retribuției, care cred că ar trebui să fie dublă față de actuala. Mai departe ar trebui să se acorde bonusuri de performanță, în funcție de contribuția la modernizarea, la dezvoltarea infastructurii UAT. Greul în funcția de primar este să faci așa ceva. Răspunderea asumată de primar e în zona asta. Aici deranjezi, câtă vreme ai șantier, aici trebuie să gestionezi relația cu proiectanții, cu executanții, cu toți cei implicați și nu este deloc simplu s-o faci. Bonusul trebuie să fie în funcție de ce lasă fiecare în urma lui”, a explicat acesta. Întrebat dacă, într-o astfel de variantă cu bonusuri, nu ar fi mai corectă varianta unui salariu minim pe economie plus bonusuri, care să stimuleze edilii, Robu a respins categoric ideea, deși n-a putut preciza exact cine ar trebui să decidă ce bonus merită un primar. „De ce să fie pe minim pe economie? De ce să aveți dumneavoastră mult mai mult decât are primarul? (…) Credeți că există pe planetă undeva așa ceva? (…) Cine îl evaluează pe primar? Păi nu sunt organisme de control? Există Curtea de Conturi, există corpul de control… se face evaluarea… Curtea de Conturi doar să controleze evaluarea. E simplu: ce proiecte ai avut, ce valoare… Se încadrează sau nu se încadrează acolo. Dacă cineva face abuz, contești în instanță. Lucrurile se pot rezolva foarte simplu. Eu vă vorbesc din experiență pe tema aceasta. Nu știu de ce se respinge ideea de bonusuri de performanță (…) Dacă s-ar face așa (cu bonusuri adică n.r.), ați vedea câtă preocupare ar fi. Trebuie stabilite criteriile și nu e nicio dificultate. (…) Se face o comisie care verifică realizările. Evident, poate fi una externă. Nu-i nicio problemă. Trebuie obiectivizat procesul și vă spun eu că este foarte simplu, dacă se vrea. De ce în mediul privat se poate și în mediul public nu se poate?”, a declarat acesta.

Când salariul este același, indiferent câte faci sau nu faci, acolo unde structura lăuntrică a primarului este una mai idealistă, e una care îl determină pe om să se dedice de amorul artei, fericit de ce lasă în urma lui, se întâmplă lucruri (…)
Nicolae Robu, primarul Timișoara

Întrebat ce salariu ar fi normal să aibă, Robu a oferit aceeași cifră pe care o vehiculează de câțiva ani. „Pentru munca pe care eu o depun în mod sistematic, dintotdeauna, de când sunt primar, consider că, la nivelul unui oraș ca Timișoara, la nivelul mulțimii de proiecte grele asumate, a răspunderii în ansamblul ei, cred că un salariu corect ar fi de 4-5.000 de euro, cu tot cu bonusuri. Până aici să poată câștiga un primar al unui oraș ca Timișoara, Cluj, Iași, sunt orașe de această categorie. Eu discut niște principii, dar cu bonusurile de rigoare ar trebui să se ajungă până la atât. Salariul fix este acum aproximativ 2.000 de euro”, a spus edilul. În condițiile în care, în decembrie 2107, salariul mediu pe economie în România era, conform INS, de 2.629 lei, adică 564 de euro, lui Nicolae Robu nu i se pare exagerat un salariu de 5.000 de euro. „Nu știu cine-și asumă toate răspunderile astea, volumul de muncă… Dacă ținem seamă de răspunderi, de volumul de muncă, de performanță, așa ar fi echitabil (…) Am atacat acest subiect și sunt convins că, indiferent de culoarea politică, primarii sunt de acord cu ce am spus eu, chiar dacă n-o spun, ca să nu ajungă în gura presei, așa cum am ajuns eu”, a conchis acesta.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Pe Centura Sud lucrurile merg strună. Termenul de finalizare a lucrărilor ar putea fi devansat

Muncitorii celor de la UMB se mișcă, pe șantierul Centurii Sud, ca furnicile, iar aceasta…

3 ore ago

CSU Poli a ratat finala mare la o tuşă, dar a obţinut bronzul la floretă pe echipe

Medalie de bronz pentru floretistele de la Poli. CS Rapid Bucureşti a câştigat titlul naţional…

3 ore ago

Vreți casă frumoasă, cu curte în periurban? Pregătiți banii, la Dumbrăvița e cel mai scump, la Sânmihaiu Român e considerat cel mai ieftin

Dumbrăvița continuă să fie una dintre cele mai scumpe localități din România, ocupând primul loc…

7 ore ago

În zona Lipovei au fost amenajate 100 de locuri de parcare după demolarea unor vechi garaje

Primăria Timișoara anunță o nouă victorie în lupta cu garajele ”gazdă” pentru murături și biciclete…

8 ore ago

Timişoara întâlneşte Rapidul la rugby

Staff-ul tehnic al echipei SCM USV Timişoara a decis primul XV pentru partida cu Rapid…

8 ore ago