Categories: EconomicUltima ora

Sefii de la Drumuri, nemultumiti de santierul pe lotul 3 al Autostrazii Lugoj – Deva / VIDEO

Echipele de control ale CNAIR au vizitat, marți, șantierele de pe loturile 3 și 4 ale celebrei autostrăzi A1, Lugoj – Deva. Dacă pe „șoseaua liliecilor” e vacanță anunțată înainte de Paște, pe tronsonul 3, cei de la Drumuri susțin că se lucrează prost și sunt situații nerezolvate de doi ani. Nimic însă despre situația nodului de la Holdea.

„La controlul inopinat efectuat de echipa CNAIR pe lotul 3 al autostrăzii Lugoj – Deva s-a constatat o slabă mobilizare insuficientă pentru realizarea proiectului în parametri normali și la timp. De asemenea, au fost evidențiate și o serie de probleme nerezolvate pentru care se așteaptă soluții viabile. Pe acest lot, constructorul nu a remediat problemele de stabilitate a terasamentelor, nu a prezentat încă o soluție tehnică pentru pasajul de la km 76 și nu a rezolvat problema sistemului de evacuare a apelor pluviale. Aceste probleme treneaza încă din anul 2016, iar Antreprenorul Asocierea S.C. Teloxim Con S.R.L. – COMSA S.A. – Aldesa Construcciones S.A. – Arcadis Eurometudes S.A. nu și-a manifestat serios disponibilitatea de a le rezolva. În plus, slaba mobilizare din șantier pune sub semnul întrebării capacitatea acestui constructor de a continua proiectul. De asemenea, antreprenorul nu a venit cu soluții optime în conformitate cu standardele de calitate, fapt ce a dus la prelungirea termenelor de execuție, întârzierea finalizării proiectului și degradarea unor lucrări deja executate. De multe ori, antreprenorul a executat lucrări fără a înștiința consultantul și pe care de multe ori nici nu l-a convocat la punctele cheie în execuția lucrărilor, fapt ce l-a pus pe consultant în postura de a da neconformități. Unele dintre ele datând din 2017 și nestinse până în prezent”, au postat, pe Facebook, cei de la CNAIR.

Pe lotul 3, problemele sunt însă foarte multe. Aici a fost realizat de același antreprenor nodul de la Holdea, neinclus în contractul inițial, dar esențial pentru descărcarea de pe autostradă. „Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere trebuie să includă nodul rutier Holîn contractul cu antreprenorul general (Comsa), acest nod fiind necesar pentru conectarea autostrăzii la Drumul Național 68A. De mai bine de un an, de când CNAIR a aprobat aceste lucrări suplimentare, decidenții din vârful companiei s-au blocat. Motivul invocat: legislația în materie de achiziții publice. Acesta (…) prevede 3 soluții.
Prima: lucrările suplimentare sunt considerate o modificare nesubstanțială în sensul legii, operându-se asupra contractului un act adițional care să le includă.
A doua: lucrările suplimentare sunt considerate modificare substanțială în sensul legii, CNAIR urmând să deruleze o procedură de negociere cu actualul constructor fără publicarea unui anunț.
A treia: lucrarile suplimentare sunt considerate modificare substanțială în sensul legii, CNAIR urmând să lanseze o nouă licitație publică pentru finalizarea acestora. Din analiza noastră, dacă directorii CNAIR ar fi competenți și bine intenționați, ar trebui să apeleze în mod justificat și perfect legal la prima soluție, cea mai benefică pentru proiect și pentru șoferii care își doresc să circule cat mai repede pe aceasta autostradă”, notau, în februarie 2018, cei de la Asociația Pro Infrastructură. Exact în aceeași perioadă, ministrul Transporturilor, Lucian Șova, ceruse constructorului lotului 3 al autostrăzii Lugoj-Deva să decidă dacă poate continua lucrările pe acest tronson. Motivele invocate: proasta calitate a lucrărilor și mobilizarea slabă. Lotul 3 este executat în proporție de 80%.

Cei de la CNAIR au inspectat și lotul 4, așa-numita Autostradă a Liliecilor, unde oamenii intraseră deja în vacanță, dar acest lucru a fost anunțat. „O echipă a CNAIR a efectuat un control inopinat pe șantierul lotului 4 al autostrăzii Lugoj – Deva unde a constatat ca un număr foarte mic de muncitori lucrau pe șantier. Reprezentanții DRDP Timișoara au confirmat o mobilizare bună, demonstrată și de stadiul lucrărilor. Echipele de muncitori ai Asocierii S.C. Tehnostrade S.R.L. – S.C. Spedition UMB S.R.L. lucrează 4 săptămâni, iar o săptămână sunt liberi, acesta fiind motivul lipsei muncitorilor pe șantier în aceste zile. Reprezentantul antreprenorului a susținut că în mod normal lucreaza 600 de persoane în acest proiect (muncitori + TESA) și 200 de utilaje, care vor reveni pe santier după sărbătorile de Paște. Stadiul fizic actual al lotului 4 Lugoj-Deva este de 75,7%, iar constructorul și-a asumat că finalizeaza lucrările până la sfârșitul acestui an”, au anunțat reprezentanții companiei.

Control șantier Lugoj – Deva

O echipă a CNAIR a efectuat un control inopinat pe șantierul lotului 4 al autostrăzii Lugoj – Deva unde a constatat ca un număr foarte mic de muncitori lucrau pe șantier. Reprezentanții DRDP Timișoara, au confirmat o mobilizare bună, demonstrată și de stadiul lucrărilor. Dl. Ing. Căiniceanu Marian a explicat că echipele de muncitori ai Asocierii S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. – S.C. SPEDITION UMB S.R.L. lucrează 4 săptămâni iar o saptamana sunt liberi, acesta fiind motivul lipsei muncitorilor pe șantier în aceste zile. Reprezentantul antreprenorului a susținut că in mod normal lucreaza 600 de persoane în acest proiect (muncitori + TESA) și 200 de utilaje, care vor reveni pe santier dupa sarbatorile de Paste. Stadiul fizic actual al lotului 4 Lugoj-Deva este de 75,7%, iar constructorul si-a asumat ca finalizeaza lucrarile pana la sfarsitul acestui an.

Posted by Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere on Tuesday, April 3, 2018

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

29 de minute ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

O oră ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

4 ore ago

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru…

4 ore ago

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc…

4 ore ago

Sfânta Lumină ajunge pe calea aerului în Timişoara sâmbătă seară

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române…

5 ore ago