Problema vaporașelor se rezolvă săptămâna viitoare, după ce Ministerul Justiției pune la punct ultimele detalii din proiectul de înființare a regiei care va gestiona navigația pe Bega. Asta susține ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, care spune, cu subiect și predicat, că Primăria Timișoara a cumpărat vaporașele, deși știa că nu are cadru legal pentru circulația lor.
Primăria Timișoara a atribuit de urgență, săptămâna trecută, un sediu pentru viitoarea Regie Autonomă „Administrația Canalului Navigabil Bega” Timiș. Acesta ar trebui să gestioneze navigarea pe canal, urmând să funcționeze ca regie autonomă sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Regia nu a fost înființată în ședința din 10 mai și nici în cea desfășurată miercuri, 16 mai. Primarul Nicolae Robu nu știa de ce n-a ajuns proiectul de ordinea de zi. „Am avut așteptări că intră. Când am vorbit cu doamna secretar de stat, mi-a spus că la ședința următoare o să intre. Nu mai trebuie nimic, mi-au spus că totul e în regulă. Am dat și cartea funciară, absolut tot. O să sun să văd, sunt convins că nu mai trebuie nimic”, declara, pentru deBanat.ro, edilul.
A explicat însă, la Timișoara, care este situația ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș. „Municipiul Timișoara a accesat bani europeni pentru a face pe canalul Bega turism, agrement, cum vreți să-i spuneți, și a și achiziționat 7 vaporașe. Problema este ca la acest proiect, la această investiție din fonduri europene, s-a pus căruța înaintea boilor (…) sa faci agrement pe un luciu de apă trebuie să se înființeze o administrație a canalului Bega. Lucrul acesta nu s-a întâmplat, s-au cumpărat vaporașele fara ca această administrație să existe. Era pericolul ca în luna iunie, banii să fie returnați de CL înapoi la UE. Acest lucru ni s-a adus la cunoștință, la Ministerul Apelor, la sfârșitul anului trecut. Am înțeles că acești bani trebuie să-i dea înapoi cetățenii Timișoarei și am început să căutăm soluțiile legale și să rezolvăm noi ce trebuia făcut de la început. Există un proiect de hotărâre de guvern făcut de Ministerul Transporturilor, pe care noi, Ministerul Apelor, l-am avizat. Mai erau câteva observații, se rezolvă de către Ministerul Justiției”, a declarat Deneș. Ministrul Apelor susține că, până în cea de-a doua jumătate a anului 2017, PMT nu a făcut niciun demers pentru înființarea regiei care să gestioneze circulația pe Bega. Oficialul spune că proiectul va intra cu siguranță pe ordinea de zi a ședinței de guvern de săptămâna viitoare.
Primăria Timișoara are 7 vaporașe, cumpărate cu 2 milioane de euro în 2016. Dacă ele nu vor circula pe Bega până la 30 iunie, PMT ar trebui să dea înapoi banii europeni cheltuiți pentru reabilitarea malurilor Begăi, în total aproximativ 6 milioane de euro. Vaporașele ar trebui folosite pentru transport public și agrement.
Nici nu a ajuns bine consilier personal al noului preşedinte al CJ Timiş, Alfred Simonis,…
Marţi dimineaţa, Poliția Municipiului Caransebeș a fost sesizată prin SNUAU 112 că o persoană arde…
RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, anunță lansarea Abonamentului Verde, un serviciu…
Într-un moment definitoriu pentru parteneriatele dintre mediul universitar și sectorul energetic, Hidroelectrica, liderul național în…
Accident mortal, marți în Timișoara. O femeie de 38 de ani a condus un autoturism…
Actualul lider USR Timiș, cel care l-a învins pe Nicolae Robu la alegerile pentru funcția…