Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, refuză cu obstinație să facă publică o informație banală. Și anume, cine a făcut parte din comisia de examinare la concursul prin care șefa Direcției, Rodica Surducan (ex-Cojan), a candidat la o funcție din… propria subordine. Meritocrația din primărie și-a dat din nou în petec, Surducan motivându-și refuzul printr-o HG care face referire la… lotul României de la Jocurile Olimpice Beijing 2008.
De anul trecut, Primăria Timișoara are o nouă direcție de asistență socială, al cărei director cu titlu interimar a fost numit în luna iulie, în persoana Rodicăi Cojan, devenită între timp Surducan. „Este cea mai bună variantă pe care am avut-o”, declara, la vremea respectivă, primarul Timișoarei. În martie 2018, din postura de unic candidat, Rodica (încă) Cojan, a dat examen pe un post de consilier în direcția pe care o conduce. A învățat serios: a făcut un punctaj de 76,67 la proba scrisă, respectiv 98,66 puncte din 100 posibile la interviu și a câștigat postul de consilier la un compartiment pe care îl are în subordine. Transparent precum cel mai pur cristal, doar că la Direcția de Asistență Socială a PMT există un secret foarte bine păstrat. Și anume, membrii comisiei de examinare de la concursul pentru postul de consilier pe care l-a susținut Rodica Cojan, devenită, la scurt timp după concurs, Rodica Surducan.
deBanat.ro a solicitat, pe 6 martie, componența nominală a acestei comisii, dar juristul Rodica Cojan a decis, cu legea în mână, că „informațiile solicitate nu se încadrează în categoria informațiilor de interes public”. Că tot am vorbit de lege, din răspunsul semnat de juristul Cojan am aflat și pe baza cărui act normativ se organizează concursuri în această structură. Aceasta precizează că „procedura de organizare și desfășurare a concursurilor, aceasta este reglementată de HG 661/2008”. Probabil că echipa pe care o coordonează se pregătește de… Jocurile Olimpice de la Beijing. Nu de alta, dar Hotărârea nr. 661/2008 se referă la aprobarea participării delegației României la Jocurile Olimpice de Vară!
Revenind, deBanat.ro a făcut ulterior o reclamație administrativă la adresa Rodicăi Cojan, pentru refuzul de a face publice numele membrilor comisiei de examinare de la mult discutatul concurs. Repetăm, am solicitat numele celor care au examinat-o pe șefa Direcției de Asistență Socială, care dorea să devină consilier în propria subordine. Legea 544 spune că sunt exceptate de la prevederile ei informații precum: informații din domeniul apărării naționale, siguranței și ordinii publice, privind deliberările autorităților, privind activitățile comerciale sau financiare, dacă publicitatea acestora aduce atingere principiului concurenței loiale sau privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare. De asemenea, nu intră sub incidența acestui act normativ „informațiile cu privire la datele personale, potrivit legii”.
Reclamația administrativă a fost direcționată de primărie către… Direcția de Asistență Socială! Adică, spre Rodica Cojan! Și surpriză: comisia de analiză ai cărei membri nu sunt nominalizați a decis că aceasta nu este întemeiată. Motivele? Ceea ce am solicitat noi – adică numele membrilor unei comisii de examinare de la un concurs desfășurat într-o instituție publică, pentru un post plătit din bani publici – este considerat informație exceptată de la prevederile Legii 544, pentru că sunt „informațiile cu privire la datele personale”. „Numele și prenumele sunt atributele principale de identificare ale unei persoane, prin urmare acestea reprezintă informații referitoare la date cu caracter personal”, ni se precizează sub două semnături care nu știm ale cui sunt.
Să mai facem o călătorie în timp. De exemplu, în vara anului 2017, când Rodica Cojan a fost numită director interimar la Direcția de Asistență Socială a PMT. Mai exact, ea a fost numită în această funcție pe 24 iulie 2017. În martie 2018, ea încerca să explice necesitatea susținerii unui concurs pe un post de consilier în direcția pe care o și conducea. „Înainte de a fi numită director, eram pe o funcție de execuție în Primăria Timișoara, la serviciul de relații internaționale. Am eliberat acel post și era firesc să dau imediat examen pentru un post de execuție. Altfel, după 6 luni, eu… unde sunt? Mandatul de director îmi expiră la începutul lunii iunie”, susținea Surducan. Conform Serviciului de Resurse Umane al PMT, „Rodica Cojan a fost numită pe perioadă determinată în funcția de publică de execuție consilier la Biroul Relații Internaționale, începând cu data de 14 iulie 2017 și a fost detașată în perioada 24 iulie 2017 – 19 martie 2018 la Direcția de Asistență Socială, unde a exercitat și exercită funcția publică de conducere director executiv”. Pe scurt, Rodica Cojan, actuală Surducan, a lucrat la Biroul Relații Internaționale exact o săptămână, după care a fost „parașutată”, cu arme și bagaje, la Direcția de Asistență Socială. Probabil pe criterii meritocratice.
Pentru că noi nu am putut afla numele celor care au examinat-o pe doamna director care voia să devină consilier, vă lăsăm să faceți exerciții de imaginație. Doi dintre angajații de mai jos sunt cei care au decis că șefa lor este îndeajuns de competentă pentru a fi și simplu angajat: Drăgănescu Ioan Octavian, Mitre Aurica, Morariu Marius Cosmin, Nobel Carmen-Adela, Ursoiu Andrei Ioan, Popescu Codruța, Marinescu Medina, Dănilă Budinca, Stanciu Veronica, Râmneanțu Gabriela, Giosan Camelia, Ciurcaș Maria, Lupu Livia, Dumitrescu Cosmin, Bardac Csilla, Stângu Georgeta, Bogdan Aurelia, Bote Corina, Curuț Gabriela, Capetean Cătălina, Crăciun Mihaela, Constantin Corina, Gavrilei Loredana, Hotico Corina, Inculescu Doina, Jurchescu Adina, Muthi Sorina, Meszaros Margareta, Mihai Cornel, Nistor Alina, Pele Florica, Radovan Victoria, Radosavliev Ana, Sterea Georgeta, Suciu Adriana, Tănăsescu Gabriela, Toader Cristiana, Manolache Ion, Sandu Leonas, Popa Răzvan Octavian, Becheru Gheorghe, Neamu Ruxandra, Copilu Sorin, Savu Alina Claudia, Huruială Nicușor, Darida Codruta Dorina, Scărlătescu Marcel, Mitre Aurica, Peptenar Alina Carmen, Ursei Sandra Ana-Maria, Lupu Julieta Georgeta, Esztero Emese, Ioanitoaia Miu Mihaela, Roman Carmen Lorena, Bădău Elena, Dragoescu Amina, Găină Anca, Manolache Andreea, Melciu Fabiana, Murariu Delia, Murariu Marius, Popa Radu, Teslaru Gabriela, Lotrean Horațiu, Goleanu Dana Mirela, Stoia Laura Alina, Cătuna Anca-Ramona și Aurelian Florian. Lor li se adaugă, desigur, șefa-consilier, Rodica Surducan. Nu, nu am spart vreo bază de date. Am accesat doar pagina de Internet a Direcției de Asistență Socială a PMT, unde numele angajaților nu mai sunt informații care trebuie ținute secrete.
Și încă ceva. Oare secretomania din jurul acestui concurs să aibă legătură cu unele zvonuri potrivit cărora din comisia care a examinat-o pe Rodica Surducan a făcut parte chiar… Rodica Surducan? Evident, o asemenea variantă este greu de imaginat într-o țară normală.
Asociația GAL Colinele Recaș împreună cu Primăria Comunei Giarmata, dă startul înscrierii în cadrul…
Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat pentru vineri o decizie privind validarea rezultatului turului…
Liga Națională de baschet se reia după fereastra echipelor naționale. Echipa viola deschide runda cu…
Consilierii județeni au aprobat demararea procedurilor de expropriere pentru realizarea unor sensuri giratorii pe drumul…
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o atenţionare Cod galben de ninsori, valabilă…
Oprit înaintea de a face nenorociri! Joi, polițiștii Biroului Rutier Lugoj, au reținut un tânăr,…