După 12 ani. Ar putea fi făcută recepția lucrărilor de la Castelul Huniade

O veste cât de cât bună ar putea veni, în sfârșit, în ceea ce privește Castelul Huniade. Până la jumătatea lunii mai s-ar putea întruni, din nou, comisia de recepție a lucrărilor, după ce constructorul a anunțat că a făcut remedierile solicitate. Dacă procedura va fi finalizată, ar putea fi depusă o cerere de finanțare pe bani europeni, pentru reabilitarea restului castelului.

Consolidarea părții de nord-vest a Castelului Huniade ar fi trebuit recepționată acum aproape un an și jumătate, dar comisia de recepție a ratat de două ori acest moment, după ce nu s-a întrunit niciodată în totalitate. În august 2017, CJ Timiș a semnat un contract cu firma Crist Proiect SRL, care, pentru 155.000 de lei, s-a angajat să facă o expertiză a lucrărilor realizate, în ultimii 10 ani, la Castelul Huniade. Documentul a fost predat beneficiarului, dar CJ Timiș a solicitat anumite completări. Conținutul expertizei nu a fost încă făcut public, dar, spune președintele CJ Timiș, există și o veste bună. „În aproximativ 10 zile s-ar putea întruni din nou comisia de recepție. Constructorul a notificat Muzeul Național al Banatului că a făcut remedierile solicitate, așa că MNAB trebuie să convoace cât mai repede comisia de recepție”, a declarat, pentru deBanat.ro, șeful CJ, Călin Dobra.

Dacă se va reuși, în sfârșit, recepționarea lucrării care a vizat consolidarea aripii de nord-vest a Castelului Huniade, începută în 2006, s-ar putea trece la pasul următor. „Cred că am putea demara un proiect pe fonduri europene, privind finanțarea patrimoniului cultural, să încercăm să punem în funcțiune și să deschidem celalaltă parte a Castelului Huniade. Nu este singurul caz în care un astfel de obiectiv ar fi deschis parțial. În partea dinspre DSP și în spate, spre Hotel Central, am putea să investim și să facem acest proiect pe fonduri europene, pentru ca în doi-trei ani să-l deschidem pentru public”, explică Dobra. Conform acestuia, proiectul există deja, trebuie doar făcute anumite corecții, pentru aducerea documentului la zi.

În 2006, Muzeul Banatului a intrat în reparații, proiectul fiind finanțat din banii CJ Timiș, în total aproximativ 12 milioane de lei. Proiectul inițial a avut probleme, iar în zidurile clădirii au început să apară fisuri. Lucrările s-au oprit, s-a refăcut documentaţia constructorul a vrut să facă lucrări suplimentare, a cerut mai mulţi bani, iar CJ Timiș a refuzat. A urmat un proces care a durat trei ani, astfel că, până în 2010, nu s-a muncit. Lucrările au fost reluate, apoi s-au oprit din nou în 2013, iar de la începutul lui 2015 s-a lucrat din nou. În iunie 2016, în Sala Cavalerilor a plouat ca afară, iar imaginile care au ajuns pe rețelele de socializare au oripilat pe toată lumea. Lucrările de consolidare a aripii de nord-vest de la Castelul Huniade au fost reluate în septembrie 2016, după o pauză de aproximativ jumătate de an. Recepția lor a fost amânată de două ori: o dată în decembrie 2016, a doua oară în ianuarie 2017. De atunci, oficialii județului au evitat să discute pe larg pe tema Castelului Huniade. La finele lui 2014, CJ Timiș a renunțat la un proiect cu finanțare europeană pentru recondiționarea castelului, pentru că nu erau gata lucrările de consolidare. Istoria Castelului Huniade a început în anii 1300, când regele Ungariei, Carol Robert de Anjou, a decis să-şi stabilească reşedinţa la Timişoara.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

11 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

13 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

14 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

15 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

15 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

17 ore ago