Categories: Cultura

Începe FEST-FDR. Weekend cu thriller cu 10 porunci, Subcarpați, Familia Fără Zahăr și-o poveste la înălțime

Nouă zile. Atât durează, în această primăvară cu parfum de vară, Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești. Organizat de Teatrul Național, evenimentul începe sâmbătă și programează spectacole unul mai fascinant ca altul în sălile TNTm și în afara lor.

FEST-FDR este organizat de Teatrul Național, susținut de Primăria și Consiliul Local Timișoara, cu sprijinul UNITER, și este singurul festival din România dedicat dramaturgiei naționale. Anul acesta, conceptul în jurul căruia se desfășoară cele nouă zile este Involuție – Revoluție – Evoluție. „Dacă, în mod sigur, într-un festival nu încerci să marchezi involuția unui proces artistic, este imperios necesar să vorbești despre evoluția și, uneori, chiar despre revoluția stilistică a dramaturgiei românești actuale, care începe să se consolideze pas cu pas și care, îmbucurător, primește suflul proaspăt al unor noi condeie. Despre calitate, valoare și reprezentativ este vorba și în selecția europeană. Regizorii Luk Perceval și Milo Rau. Compania Zahrbat și Compania Pál Frenak. Dramaturgul Dejan Dukovski”, spune Oana Borș, selecționerul și coordonatorul FEST-FDR2018. Spectatorii sunt așteptați la Sala Mare, Sala 2 și Studio „Uțu Strugari”, dar și în Piața Victoriei și în Parcul Civic, lângă Sala 2. La spectacolele în aer liber accesul este gratuit. Programul detaliat al festivalului este disponibil pe pagina de internet a Teatrului Național, www.tntimisoara.com.

Vor fi 23 de spectacole de teatru, muzică, dans, teatru acrobatic la înălțime sau teatru cu păpuși în mărime naturală. În prima zi, sâmbătă, 5 mai, la ora 19, în Sala Mare, este programat „10”, un spectacol al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu. Descris drept un amestec „ironic, trist, funny, uneori cinic și alteori pur și simplu frumos”, este semnat de Radu Alexandru Nica, unul dintre cei mai interesanți regizori români, și pleacă de la o piesă semnată de tânărul dramaturg Csaba Székely. De la ora 21, în Parcul Civic, se întâmplă un concert Subcarpați, care închide simbolic primul modul al Atelierului Identitate. Trei dintre tinerii care au participat la Atelierul Identitate vor urca pe scenă, alături de Bean MC și vor cânta împreună la caval.

Duminică, 6 mai, de la ora 11, în foaierul Sălii 2 va avea loc o masă rotundă cu tema „De ce-ai plecat? De ce-aș mai fi rămas? Fenomenul emigrării din România centenară”. Aceasta este moderată de jurnalistul Mihai Brezeanu (Liternet, Dilema veche, Scena 9) și propune o înțelegere a unuia dintre cele mai fierbinți subiecte ale societății românești. La ora 17, Librăria „La două bufnițe” este gazda lansării de carte „Dinăuntru. Un curs masteral de regie a teatrului contemporan și o selecție de articole”. Evenimentul prilejuiește întâlnirea cu două nume importante ale regiei românești: Theodor Cristian Popescu, de data aceasta în calitate de scriitor și Radu Apostol, care va prezenta volumul. La ora 19, la Sala 2 are loc spectacolul „Familia fără zahăr”, o coproducție Teatrul Mic și Centrul Educațional „Replika” din București. Este un spectacol muzical despre „familia la români”, pe muzica și versurile membrilor cunoscutei trupe Fără zahăr. Ziua se încheie în Piața Victoriei, la ora 22, cu un spectacol fenomenal de teatru acrobatic la înălțime: „Wanted”, prezentat de compania italiană eVenti verticali. Creația video, teatrul și acrobația se întâlnesc într-un spectacol în care screening-ul 2D fuzionează cu mișcările reale, în „3D”, ale actorilor-acrobați.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

16 minute ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

16 minute ago

Sărbătoarea Floriilor 2024! Tradiţii şi obiceiuri

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea Floriilor deschide…

29 de minute ago

Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara

Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară…

37 de minute ago

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

O oră ago

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

14 ore ago