Categories: Primăria Timişoara

Jeturi de apă și lumini în giratorii. Primăria Timișoara se pregătește să facă 5 fântâni

Cinci fântâni cu jocuri de apă și lumini, una cu un bazin cu un diametru de 40 metri, vor apărea în cinci sensuri giratorii din Timișoara. Primăria vrea să cumpere „servicii de proiectare (SF)” pentru acestea și este dispusă să plătească aproape 9.000 de euro. Una dintre fântâni va fi în Piața Bălcescu.

În 2012, când a câștigat primul mandat de primar, Nicolae Robu anunța că unul dintre proiectele la care ține foarte este cel al unei fântâni cu muzică și jocuri de lumini, care ar fi urmat să fie construită pe Bega. Soluția nu s-a dovedit viabilă, așa că a fost găsit un nou amplasament, de această dată în Parcul Botanic. Detaliile încă nu au fost făcute publice, deși controversele continuă, iar în bugetul pe 2018 sunt prevăzuți 60.000 de lei pentru studiul de fezabilitate, respectiv 1 milion de lei pentru proiect tehnic și execuție „Fântână ornamentală muzicală”. Nu e însă singura fântână pe care o vrea administrația locală. În buget sunt prevăzute și sume pentru studiile de fezabilitate pentru mai multe fântâni ornamentale. Mai exact, pentru șase: în sensurile giratorii de la Praktiker și Selgros, în Calea Lipovei, la Galeria 1 și în Piața Iuliu Maniu, plus Piața Bălcescu.

„Fântânile sunt frumoase, contribuie la îmbunătățirea parametrilor aerului. De aceea ne orientăm spre așa ceva”, explica, pentru deBanat.ro, în luna februarie, primarul Nicolae Robu. Reprezentanții PMT au scos acum la licitație pe SEAP „servicii de proiectare (SF)” pentru cinci din cele șase fântâni din sensurile giratorii. Este vorba despre cele din Piața Bălcescu, Piața Iuliu Maniu, Praktiker, Selgros și Calea Lipovei. Costurile pentru documentațiile de la fântânile din Piața Iuliu Maniu, Praktiker, Selgros și Calea Lipovei sunt estimate la 7.140 lei, adică puțin peste 1.500 de euro, per bucată. Pentru Piața Bălcescu, prețul estimat este de 11.424 lei, adică aproximativ 2.500 de euro.

Fântânile vor avea un diametru de 20 metri – Calea Lipovei, intersecție cu str. Armoniei și II de la Brad, 30 metri – Piața Iuliu Maniu, sens giratoriu, și spațiul din interiorul girației din Bd. Antenei (în zona Praktiker), respectiv 40 metri – zona Selgros, Calea Aradului, sens giratoriu. În Piața Bălcescu nu este precizată o dimensiune anume. În cazul tuturor celor cinci fântâni „se propune execuția unei fântâni ornamentale, care va avea un bazin parțial suprateran, realizat din beton armat, hidroizolat, finisat interior și exterior”. Noile fântâni vor avea printre altele, și proiectoare cu led, dar și „ dinamic show controler”. Iată ce scrie exact în anunțurile publicate pe SEAP: „Sistemul funcțional al fântânii va fi compus din următoarele elemente: jeturi de apă, controlabile individual prin intermediul unei electrovalve submersibile, proiectoare cu led, submersibile din inox controlabile, sistem filtrare, dinamic show controler, accesorii hidraulice diverse necesare montajului complet”. Ofertele sunt așteptate până spre finele lunii iunie, în funcție de obiectiv.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

48 de secunde ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

3 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

4 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

4 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

5 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

6 ore ago