Categories: Primăria Timişoara

Plen două zile la rând, pentru vaporașe. Primăria intabulează prima dată o clădire pe care o deține de… un secol!

A dat în comodat o clădire care n-a fost niciodată intabulată! Este vorba despre Primăria Timișoara, care a constatat că imobilul în care va funcționa sediul Regiei Autonome „Administrația Canalului Navigabil Bega” Timiș nu a fost niciodată înscris în cartea funciară. Deși îl are în proprietate de aproape 100 de ani!

CL Timișoara a fost convocat în ședință „de îndată” marți, pentru a atribui de urgență un sediu pentru viitoarea Regie Autonomă „Administrația Canalului Navigabil Bega” Timiș. Înființarea regiei este obligatorie „în scopul asigurării condițiilor de navigație pe sectorul românesc al canalului navigabil Bega”, pentru ca, până cel târziu la finele lunii iunie, cele șapte vaporașe ale PMT să poată circula. „În acest sens, Primăria Municipiului Timișoara pune la dispoziția Ministerului Transporturilor în regim de comodat, pentru a servi drept sediu pentru Regia Autonomă Administrația Canalului Navigabil Bega Timiș, spațiul de 105,41 mp, situat în str. General Magheru 23.Precizăm că acest imobil este deținut de Primăria Timișoara din anul 1922 (…) În acest spațiu administrat de PMT a funcționat Biblioteca Județeană Timiș”, se preciza în proiectul votat marți, 8 mai, în regim de extraurgență, de consilierii locali.

Miercuri însă, surpriză! Consilierii locali au fost convocați din nou la un plen „de îndată”. Subiectul: același imobil de pe strada Magheru, pentru care a putut fi scos un extras de carte funciară. Motivul este ireal: clădirea, aflată în proprietatea PMT de 96 de ani, nu a fost niciodată intabulată! „Întrebarea este cum am pus la dispoziție o clădire care nu este intabulată? Trebuie făcută invetarierea patrimoniului. Se râde și la București de noi, că punem la dispoziție clădiri care nu sunt intabulate”, a spus președintele de ședință Dan Idolu (PSD). Proiectul a trecut fără probleme, alături de alte șase apărute pe ordine suplimentară. A fost vorba despre corecții financiare la diverse proiectele pentru care se cer bani europeni.

Primarul Nicolae Robu nu are o explicație pentru această situație absurdă. „Nu știu cum s-a întâmplat ca acea clădire să poată fi dată altora spre utilizare, ultima dată către Biblioteca Județeană Timiș. A fost dată de precedenta administrație. Acum, când am vrut să obținem un extras de carte funciară, am constatat cu stupoare că nu a fost niciodată intabulată. Am rugat peste tot, și la firma Black Light, și la OCPI, să ne ajute să-i facem prima intabulare, respectând procedurile legale. Am rugat consilierii locali să vină la o ședință de îndată (…) Aseară s-a descoperit. Inițial nu ni s-a cerut extras de carte funciară, se cere contractul de comodat. În țară nici nu există Carte Funciară, în fostul regat. Drept urmare, nu se cer. Aseară m-a sunat secretarul de stat Caraman și mi-a spus că trebuie să dăm un extract CF. Așa am constatat că nu putem lua extras CF, pentru că imobilul nu a fost niciodată intabulat”, spune edilul.

Robu vorbește de aproape două săptămâni de atribuirea acelui imobil pentru viitoarea regie de transport pe Bega. „Nu s-a gândit nimeni să verifice până acum. Lucrurile astea te surprind. Nici nu-ți trece prin cap că nu este intabulată, dacă ea a fost dată altora”, afirma primarul. Acesta se aștepta ca miercuri să aibă loc ședința de guvern în care să fie aprobată hotărârea de înființare a mult așteptatei regii. Nu este însă o astfel de ședință, dar, dacă ea ar fi avut loc, proiectul n-ar fi putut fi pus pe ordinea de zi, în condițiile în care PMT nu și-a făcut cum trebuie „temele”. Regia Autonomă „Administrația Canalului Navigabil Bega” Timiș, care va gestiona navigarea pe canal, va funcționa ca regie autonomă sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Primăria Timișoara are 7 vaporașe, cumpărate cu 2 milioane de euro în 2016. Dacă ele nu circulă până la 30 iunie, PMT ar trebui să dea înapoi 6 milioane de euro, banii europeni cheltuiți pentru reabilitarea malurilor Begăi. O parte dintre vaporașe vor fi folosite pentru transport public, iar o parte, pentru agrement.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

3 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

4 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

9 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

10 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

10 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

12 ore ago