Prietenii lui Napoleon al III-lea vor susține o conferință la Timișoara. Este vorba despre asociația cu același nume ai cărei membri vor vorbi despre construcția României, începând cu prima unire a principatelor române, în 1859. Veți afla și date fascinante despre Sala Senatului Universității Politehnica.
În 11 mai, în Sala Senatului UPT va avea loc o conferință susținută de membri ai Asociației Prietenii lui Napoleon al III-lea. „Tema conferinței este legată construcția României, a statului unitar, începând cu prima unire a principatelor române, în 1859. Mica Unire care a fost urmată, după 60 de ani, de Marea Unire de la 1918 și alipirea Banatului la România, în 3 august 1919. Prezența misiunii militare franceze conduse de generalul Berthelot a fost decisivă în realizarea acestei uniri, care a început, ca proces istoric, în 1859”, transmit organizatorii. Vor vorbi Abel Douay, președinte al Asociației Prietenii lui Napoleon al III-lea și autor, alături de Gerard Hertault, al cărții „Napoleon al III-lea și România”, și Geo Lehene, inițiator al evenimentului, care va prezenta contextul prezenței misiunii generalului Berthelot în România. Publicistul Liviu Crişan, director al Editurii Balcanic, va vorbi despre „Acțiunea diplomatică a delegației României la Conferința de Pace de la Paris 1919”, cu un focus special asupra integrării Banatului..
Profesorul Ivan Bogdanov, președintele Fundației Politehnica, va prezenta istoria Sălii Senatului Universității Politehnica Timișoara, ocazie cu care va fi dezvelită și o placă aniversară. Palatul Lloyd, o lucrare a arhitectului Leopold Baumhorn, este unul dintre cele mai reprezentative imobile din Piaţa Victoriei. Sala Senatului UPT ascunde o istorie deosebită. În februarie 1919, o comisie americană a sosit în Timişoara pentru a evalua situaţia după destrămarea Imperiului Austro-Ungar. Având în vedere situaţia complicată din Banat, unde trăiau numeroase etnii, americanii aveau destule temeri. Ei trimiteau regulat rapoarte guvernelor lor pentru a avea o imagine clară şi imparţială a situaţiei, dar s-au întâlnit în Palatul Lloyd cu reprezentanţii tuturor naţionalităţilor bănăţene. În timpul primului Război Mondial, la Palatul Lloyd s-a aflat cartierul generalului al armatelor germane aflate sub comanda generalului August von Mackensen, iar din 2 decembrie 1918 cel al trupelor franceze. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timişoara şi Fundaţia Politehnica.
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…
În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…
Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…