Primăria Veche va intra în șantier, dar nu se știe când. Promisiuni după incendiul de sâmbătă seară

Promisiuni și numele unor angajați din PMT care să se ocupe de proiect. Asta a oferit, marți, primarul Nicolae Robu reprezentanților UVT și studenților, veniți să vadă ce se poate face pentru ca orele de curs din Primăria Veche să se desfășoare în siguranță. Clădirea este într-o stare proastă și e nevoie de o reabilitare ca la carte, promisă, de altfel, de cel puțin doi ani.

Un incendiu izbucnit, sâmbătă seara, la un transformator din Primăria Veche, sediul Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest, a readus în discuție o problemă mai… veche. Este vorba despre starea deplorabilă în care se află acest imobil din Piața Libertății, proprietate a Primăriei Timișoara. În luna martie, în curtea clădirii, câteva bucăți de tencuială au rănit ușor o persoană. S-a pus plasă de protecție, s-au promis câteva intervenții de urgență, dar s-a discutat și despre proiectul de reabilitare totală, despre care chiar primarul Nicolae Robu recunoștea că n-a avansat nici măcar cu un milimetru de cel puțin doi ani. Incidentul de sâmbătă seară a readus în discuție clădirea, iar marți, la PMT au venit, pentru o discuție cu edilul, prorectorul UVT, Ovidiu Megan, alături de studenți și profesori de la Muzică și Teatru.

„Aam promis că se vor face intervenții de urgență pentru punerea în siguranță a clădirii. Trebuie curățate curțile interioare, mai trebuie dat, după părerea mea, mortar jos de pe pereții din curțile interioare. Mi-au explicat că este și igrasie și o să cer celor care se ocupă cu așa ceva să intervină, să vadă care e cauza. Probabil că este o scăpare de apă la subsol, de ani de zile, pe care nimeni nu a sesizat-o. Se va interveni. Incendiul s-a produs la acel tablou electric care nu este în responsabilitatea noastră. Enel va trebui să ne despăgubească pentru daunele care s-au produs”, a declarat, la finalul discuțiilor, Robu. Care e următorul pas? E tot pe bâjbâite, pentru că proiectul de reabilitare nu există. Vestea bună e că au fost desemnați oameni care să se și ocupe de el. „Trebuie să intervenim în regim de urgență pentru punerea în siguranță a clădirii Direcția de Dezvoltare a primit de la mine sarcina să preia acest proiect. Cei care s-au ocupat până acum nu au reușit să progreseze. Am încredere în Direcția de Dezvoltare, în directorul Magda Nicoară și în echipa sa. Este o încărcare în plus pentru ei, dar vor face față. Voi monitoriza personal”, a explicat edilul.

Studenții rămân acolo, dar voi da dispoziții imediat să se facă intervențiile de punere în siguranță. Să se deschidă și un nou acces, pentru că cei patru studenți care au rămas în clădire sâmbătă seară nu au putut ieși, pentru că o altă ușă e blocată de șantierul de la clădirea primăriei de pe Vasile Alecsandri nr. 1.
Primarul Nicolae Robu

„Am venit să rezolvăm punctual, cu persoane și responsabilități, această problemă. Primarul Nicolae Robu a fost foarte deschis, ne-a pus la dispoziție un departament și o persoană care se va ocupa. S-a încercat și în perioada anterioară acest lucru, dar din birocrația administrativă s-a pierdut undeva această sarcină. Din acest moment pornim un grafic realist, de a vedea fiecare etapă. Vom avea o comisie formată la nivelul universității, dintr-o persoană din conducerea UVT, o persoană din conducerea facultății și un student, care va monitoriza fiecare pas. Este în interesul tuturor ca acest conservator să asigure condiții decente și această clădire să arate cum trebuie”, a spus, la rândul lui, prorectorul UVT, Ovidiu Megan. Acesta admite că primăria n-a făcut aproape nimic pentru a pune lucrurile în ordine. „Lucrurile au fost puțin complicate de contractul care există, de comodat, între UVT și PMT. Fiind un monument istoric, nu avem voie să facem anumite lucruri sau, dacă le faci, ești pasibil de dosar penal. PMT trebuie să facă aceste lucruri, au fost sesizate, nu s-au mișcat lucrurile la timp. Bine că nu s-a întâmplat o tragedie, dar să luăm lucrurile pozitive. Au mai fost discuții pe tema acestei clădiri, dar nu s-a urmărit acest plan. S-a zis «OK, luăm măsuri», dar nu s-a făcut un follow-up. Nu s-au luat măsuri pentru că anumite departamente din PMT nu și-au îndeplinit sarcinile”, a mai declarat prorectorul de la Vest.

Conform lui Megan, în clădire s-au făcut totuși ceva reparații, dar s-a pierdut din vedere un aspect esențial. „S-au făcut ceva investiții de-a lungul timpului, dar suntem ca-n povestea meșterului Manole. Acum reabilitezi, peste șase luni e cojit tot, pentru că vine apă din subsol și nu este o soluție. Băgăm bani și nu se întâmplă nimic să asigurăm confortul pe care-l dorim pentru copii. Ideea a fost o reabilitare de substanță, care să pună stop acestor infiltrații de apă care afectează totul. Nu e vorba numai despre cum arată, ci și despre cum se simt copiii acolo. Asta e cea mai mare problemă”, a completat Ovidiu Megan.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Clădirea Cinema Studio a fost predată primăriei

În scurt timp, Primăria Timișoara va avea disponibil un al treilea cinematograf. După Victoria și…

2 ore ago

Primăria Timișoara devine ”activă” pe piața imobiliară locală

Primăria Timișoara se pregătește să își exercite dreptul de preempțiune pentru o parte dintr-un apartament…

3 ore ago

Liga a 3-a. Liderul Peciu Nou pierde surprinzător acasă, Ghiroda câştigă printr-un penalty în minutul 98

Etapa a 12-a din Seria 9 a Ligii 3 a dus o mare surpriză, liderul…

3 ore ago

ADID şi RETIM anunță programul de spălare a pubelelor în săptămâna 18-22 noiembrie

ADID Timiș şi RETIM au făcut public programul de spălare a pubelelor destinate deșeurilor reziduale…

3 ore ago

Talentatul domn Rareş Bogdan şi căderea în păşunism a Partidului Naţional Liberal

Demagog, populist, oportunist, parvenit, mincinos, lingău etc. Sunt doar câteva dintre caracteristicile celui mai greţos…

4 ore ago

Atelier de Prim Ajutor la Jebel. Eveniment marca Jebel-Sat European de Tineret

Sâmbătă, 30 noiembrie, la Sala de Sport din Jebel, se va desfăşura un Atelier de…

7 ore ago