Categories: Cultura

Andrei Ujică vine la Ceau, Cinema! Autobiografia lui Ceaușescu, povestită chiar de regizor

Andrei Ujică, unul dintre cei mai apreciați reprezentanți ai Noului Cinema Nonficțional, va fi omagiat printr-o retrospectivă la cea de-a cincea ediție a Festivalului Ceau, Cinema! El va veni la Timișoara, unde va susține și un masterclass. Veți putea (re)vedea cu această ocazie și „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”.

Ceau, Cinema! are loc, în acest an, între 19 și 22, la Timișoara și Gottlob. Festivalul dedicat filmului european este organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC) și al Consiliului Județean Timiș. Invitatul special al ediției din acest an este poetul și regizorul Andrei Ujică. El va prezenta publicului trilogia sa despre sfârșitul comunismului – „Videograme dintr-o revoluție”, „Out of the Present” și „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” – și va susține un masterclass.

Andrei Ujică s-a născut în 1951, la Timișoara, unde a debutat ca scriitor. Absolvent de Filologie, a plecat în 1981 în Germania, unde a intrat în mediul academic, predând teorie literară, filmologie și mediologie la Universitatea din Mannheim. Între 2001 și 2017, a fost titularul unei catedre de film la Universitatea de Stat de Artă și Design din Karlsruhe, iar între 2002 și 2017, directorul Institutului de Film al Centrului de Artă și Tehnologie Media (ZKM) din Karlsruhe. Din 1990 este regizor de film.

Realizat în 1992, împreună cu Harun Farocki, „Videograme dintr-o revoluție” („Videogramme einer Revolution”) reconstituie cronologia zilelor 19-25 decembrie 1989, în România, din fragmente filmate de operatori profesioniști și amatori. „Out of the Present” (1995) este un adevărat poem spațial, care va fi prezentat în copie restaurată în cadrul unei proiecții-eveniment, la Grădina de Vară „Capitol”. Filmul îl are în centru pe cosmonautul rus Serghei Krikaliov, care a petrecut zece luni la bordul staţiei orbitale Mir, în timp ce pe Pământ Uniunea Sovietică se destrăma. Considerat de critica internațională drept o capodoperă a filmului de montaj, „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” a făcut parte din Selecția Oficială a Festivalului de la Cannes, în 2010. Filmul explorează imaginea fostului dictator, de la venirea sa la putere până la Revoluție, folosind exclusiv înregistrări oficiale de arhivă. În prezent, Andrei Ujică lucrează la un film extrem de așteptat: radiografia momentului culminant al beatlemaniei, concertul susținut de Beatles la 15 august 1965, pe Shea Stadium din New York.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

3 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

4 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

9 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

10 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

10 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

11 ore ago