Categories: Prefectura Timiş

Garda de Mediu interzice Primăriei Timișoara să desființeze spațiile verzi din Mărăști. Cu o condiție

Garda de Mediu a verificat pe teren ce se întâmplă în zona Pieței Mărăști, unde Primăria Timișoara vrea să modifice geometria intersecției. Concluzia este că spațiile verzi pot fi desființate cu o singură condiție: aceea a refacerii lor. Oricum, în Timișoara, suprafața verde / cap de locuitor este sub minimul prevăzut de lege.

Prefectul Eva Andreaș a solicitat Gărzii de Mediu să verifice ce se întâmplă în zona Mărăști, legat de desființarea pistei de biciclete din zonă. Acolo, Primăria Timișoara a demarat lucrările la proiectul „Reamenajarea intersecției Piața Mărăști”, care prevede reamenajarea geometriei intersecției giratorii ,precum și a bretelelor de acces, prin amenajarea câte unei noi benzi de circulație (intersecție – str. Calea Aradului – str. Oituz). S-a demolat o parte a tronsonului pistei de biciclete pe tronson Calea Aradului, s-au efectuat excavații și extrageri de arbori. Comisarii Gărzii de Mediu Timiș au dispus interzicerea desființării spațiilor verzi, aliniament și girație, fără asigurarea respectării prevederilor Legii nr.24/2007 rep. și a OUG nr.195/2005 cu modificările și completările ulterioare. „Se va notifica APM Timiș cu privire la situația constatată și soluția identificată pentru menținerea spațiilor verzi sau compensarea acestora, după caz, conform Legii, în vederea revizuirii deciziei etapei de încadrare nr. 145/25.05.2017, urmând a fi informați cu privire la soluția adoptată în urma revizuirii. Menționăm că Municipiul Timișoara deține în prezent o suprafață de 15,73 mp locuitor față de suprafața minimă de 26 mp/locuitor cerută de Legea mediului, menținerea și dezvoltarea spațiilor verzi fiind prioritară”, transmit reprezentanții Gărzii de Mediu Timiș.

Trebuie spus că Primăria Timișoara dispune de o decizie a etapei de încadrare emisă de APM Timiș, în cadrul procedurii de emitere a acordului de mediu. Acesta prevede desfințarea/reducerea unei suprafețe de 556 mp spații verzi ( 320 mp aliniament, 236 mp girație), fără compensarea spațiului verde, cu excepția transplantării unui număr de 8 arbori, care vor fi replantați în spațiul liber dintre gardul Grădinii Botanice și limita trotuarului existent. Garda Națională de Mediu – CJ TIMIȘ a avertizat din nou reprezentanții PMT cu privire la importanța menținerii spațiilor verzi existente în Timișoara, în condițiile în care această suprafață este sub minimul stabilit de lege.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Clădirea Cinema Studio a fost predată primăriei

În scurt timp, Primăria Timișoara va avea disponibil un al treilea cinematograf. După Victoria și…

O oră ago

Primăria Timișoara devine ”activă” pe piața imobiliară locală

Primăria Timișoara se pregătește să își exercite dreptul de preempțiune pentru o parte dintr-un apartament…

2 ore ago

Liga a 3-a. Liderul Peciu Nou pierde surprinzător acasă, Ghiroda câştigă printr-un penalty în minutul 98

Etapa a 12-a din Seria 9 a Ligii 3 a dus o mare surpriză, liderul…

2 ore ago

ADID şi RETIM anunță programul de spălare a pubelelor în săptămâna 18-22 noiembrie

ADID Timiș şi RETIM au făcut public programul de spălare a pubelelor destinate deșeurilor reziduale…

3 ore ago

Talentatul domn Rareş Bogdan şi căderea în păşunism a Partidului Naţional Liberal

Demagog, populist, oportunist, parvenit, mincinos, lingău etc. Sunt doar câteva dintre caracteristicile celui mai greţos…

3 ore ago

Atelier de Prim Ajutor la Jebel. Eveniment marca Jebel-Sat European de Tineret

Sâmbătă, 30 noiembrie, la Sala de Sport din Jebel, se va desfăşura un Atelier de…

6 ore ago