Categories: Timp liber

Invitație pentru pofticioși: Festivalul Păturatei de la Ciacova. Veniți să descoperiți o altă tradiție culinară din Banat

Păturata pe crumpi se prepară în satele din apropiere de Ciacova de când în zonă au ajuns primii șvabi. E o mâncare mult mai puțin populară decât tocănițele și papricașurile, dar acum are și ea un festival. Dacă vreți să vedeți cu ce se… mănâncă, haideți sâmbătă în piața centrală din Ciacova.

Prima ediție a Festivalul Păturatei are loc pe 9 iunie, în Piața Centrală din Ciacova. Pofticioșii vor putea gusta și păturată, dar vor fi amenajate și standuri cu mici, grătare și alte preparate de acest gen. Festivalul Păturatei le va oferi vizitatorilor și ocazia de a descoperi alte atracții ale orașului aflat la 35 de kilometri de Timisoara. Printre obiectivele turistice importante se numără Muzeul Ciacova, Casa Dositej Obradovic sau biserica din Cebza.

Ce este păturata? Puțină lume știe, fiindcă nu s-a gătit niciodată în prea multe gospodării, iar acum numărul celor care o pregătesc este și mai mic. „Este o mâncare specifică zonei Banatului de pustă. Mai multe sate și orașe au acele festivaluri ale ceaunelor, dar noi am vrut să ieșim puțin din tiparele consacrate. Păturata pe crumpi mai este cunoscută sub denumirea de tolvăgele, în două sate care aparțin de Ciacova așa i se spune. La origini, mâncarea este șvăbească. Șvabii din Ciacova au venit în primul val de colonizare. Se face un papricaș în oală de lut. Între timp, se frământă foarte bine acea păturată din făină, apă și sare, se lasă puțin la odihnit, după care, cu un sucitor, se face un rotocol care se întinde pe mână și pe masă, să treacă de colțurile mesei. Se rupe marginea, se stropește cu ulei și se rulează ca orice ștrudel. Nu se face o singură «păturată», se fac mai multe, și se pun covrig, una lângă alta. În momentul în care ai terminat de pus «păturatele» se pune capacul, care nu se dă jos. Se fierbe în abur. Odată ce este gata, se aude. Gospodinele știu după bolborositul papricașului că este gata”, spune Cipriana Sava, consilier pe probleme de turism la Primăria Ciacova. De-a lungul vremii, rețeta a suferit îmbunătățiri, astfel că s-au adăugat smântână, brânză sau cârnați. Festivalul Păturatei este organizat de Primăria Orașului Ciacova, în colaborare cu Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș.

Program

ora 17 – Deschidere oficială, prezentare participanți
orele 16 – 18 – Pregătirea păturatelor
ora 18 – Degustare păturate
orele 17,15 – 23 – Program artistic pe scena din Piața Cetății (invitați interpreți și dansatori)
ora 21 – Jurizare păturate și premierea participanților

Share
Published by
Silvia Suciu

Recent Posts

CSM Lugoj a trecut la pas de U Cluj în elită la volei feminin

Etapa a VIII-a din Divizia A1 de volei feminin a însemnat cel mai ușor meci…

O oră ago

Lights of the Village a pornit la drum cu mii de vizitatori/VIDEO

Prima zi de activitate a ”Lights of the Village”, evenimentul desfășurat la Muzeul Satului Bănățean…

2 ore ago

Târg special la mijloc de decembrie. Pentru Reli și lupta ei contra cancerului!

Reli este o femeie puternică și curajoasă. Soție, mamă și învățătoare dedicată, ea a dus…

2 ore ago

”Colind și bucurie” alături de artişti consacraţi ai Banatului

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului…

2 ore ago

„Orașul Florilor” s-a așezat acasă

Întrebați pe stradă în Timișoara câți știu de Casa Muhle, de povestea ei, și nu…

5 ore ago

Asociația Inițiativă în Educație – acolo unde învățarea devine bucurie, iar comunitatea devine familie

În Timișoara, într-o lume în care educația și binele copiilor devin tot mai mult o…

5 ore ago