Păturata pe crumpi se prepară în satele din apropiere de Ciacova de când în zonă au ajuns primii șvabi. E o mâncare mult mai puțin populară decât tocănițele și papricașurile, dar acum are și ea un festival. Dacă vreți să vedeți cu ce se… mănâncă, haideți sâmbătă în piața centrală din Ciacova.
Prima ediție a Festivalul Păturatei are loc pe 9 iunie, în Piața Centrală din Ciacova. Pofticioșii vor putea gusta și păturată, dar vor fi amenajate și standuri cu mici, grătare și alte preparate de acest gen. Festivalul Păturatei le va oferi vizitatorilor și ocazia de a descoperi alte atracții ale orașului aflat la 35 de kilometri de Timisoara. Printre obiectivele turistice importante se numără Muzeul Ciacova, Casa Dositej Obradovic sau biserica din Cebza.
Ce este păturata? Puțină lume știe, fiindcă nu s-a gătit niciodată în prea multe gospodării, iar acum numărul celor care o pregătesc este și mai mic. „Este o mâncare specifică zonei Banatului de pustă. Mai multe sate și orașe au acele festivaluri ale ceaunelor, dar noi am vrut să ieșim puțin din tiparele consacrate. Păturata pe crumpi mai este cunoscută sub denumirea de tolvăgele, în două sate care aparțin de Ciacova așa i se spune. La origini, mâncarea este șvăbească. Șvabii din Ciacova au venit în primul val de colonizare. Se face un papricaș în oală de lut. Între timp, se frământă foarte bine acea păturată din făină, apă și sare, se lasă puțin la odihnit, după care, cu un sucitor, se face un rotocol care se întinde pe mână și pe masă, să treacă de colțurile mesei. Se rupe marginea, se stropește cu ulei și se rulează ca orice ștrudel. Nu se face o singură «păturată», se fac mai multe, și se pun covrig, una lângă alta. În momentul în care ai terminat de pus «păturatele» se pune capacul, care nu se dă jos. Se fierbe în abur. Odată ce este gata, se aude. Gospodinele știu după bolborositul papricașului că este gata”, spune Cipriana Sava, consilier pe probleme de turism la Primăria Ciacova. De-a lungul vremii, rețeta a suferit îmbunătățiri, astfel că s-au adăugat smântână, brânză sau cârnați. Festivalul Păturatei este organizat de Primăria Orașului Ciacova, în colaborare cu Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș.
Program
ora 17 – Deschidere oficială, prezentare participanți
orele 16 – 18 – Pregătirea păturatelor
ora 18 – Degustare păturate
orele 17,15 – 23 – Program artistic pe scena din Piața Cetății (invitați interpreți și dansatori)
ora 21 – Jurizare păturate și premierea participanților
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu” Timișoara” a pus în funcțiune un RMN…
Proiectul Centurii Vest Timișoara pare din nou în impas. Societatea clujeană care a mai contestat…
USR va lupta în Parlament pentru transferul tuturor bazelor sportive deținute de ministere la administrațiile…
Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, a dat asigurări că echipa Poli Timişoara nu va dispărea,…
O campanie gratuită de colectare a deșeurilor voluminoase se va desfășura în cartiere până la…
Conform Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Libertatea în perioada 7-12 noiembrie…