Categories: Timp liber

Invitație pentru pofticioși: Festivalul Păturatei de la Ciacova. Veniți să descoperiți o altă tradiție culinară din Banat

Păturata pe crumpi se prepară în satele din apropiere de Ciacova de când în zonă au ajuns primii șvabi. E o mâncare mult mai puțin populară decât tocănițele și papricașurile, dar acum are și ea un festival. Dacă vreți să vedeți cu ce se… mănâncă, haideți sâmbătă în piața centrală din Ciacova.

Prima ediție a Festivalul Păturatei are loc pe 9 iunie, în Piața Centrală din Ciacova. Pofticioșii vor putea gusta și păturată, dar vor fi amenajate și standuri cu mici, grătare și alte preparate de acest gen. Festivalul Păturatei le va oferi vizitatorilor și ocazia de a descoperi alte atracții ale orașului aflat la 35 de kilometri de Timisoara. Printre obiectivele turistice importante se numără Muzeul Ciacova, Casa Dositej Obradovic sau biserica din Cebza.

Ce este păturata? Puțină lume știe, fiindcă nu s-a gătit niciodată în prea multe gospodării, iar acum numărul celor care o pregătesc este și mai mic. „Este o mâncare specifică zonei Banatului de pustă. Mai multe sate și orașe au acele festivaluri ale ceaunelor, dar noi am vrut să ieșim puțin din tiparele consacrate. Păturata pe crumpi mai este cunoscută sub denumirea de tolvăgele, în două sate care aparțin de Ciacova așa i se spune. La origini, mâncarea este șvăbească. Șvabii din Ciacova au venit în primul val de colonizare. Se face un papricaș în oală de lut. Între timp, se frământă foarte bine acea păturată din făină, apă și sare, se lasă puțin la odihnit, după care, cu un sucitor, se face un rotocol care se întinde pe mână și pe masă, să treacă de colțurile mesei. Se rupe marginea, se stropește cu ulei și se rulează ca orice ștrudel. Nu se face o singură «păturată», se fac mai multe, și se pun covrig, una lângă alta. În momentul în care ai terminat de pus «păturatele» se pune capacul, care nu se dă jos. Se fierbe în abur. Odată ce este gata, se aude. Gospodinele știu după bolborositul papricașului că este gata”, spune Cipriana Sava, consilier pe probleme de turism la Primăria Ciacova. De-a lungul vremii, rețeta a suferit îmbunătățiri, astfel că s-au adăugat smântână, brânză sau cârnați. Festivalul Păturatei este organizat de Primăria Orașului Ciacova, în colaborare cu Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș.

Program

ora 17 – Deschidere oficială, prezentare participanți
orele 16 – 18 – Pregătirea păturatelor
ora 18 – Degustare păturate
orele 17,15 – 23 – Program artistic pe scena din Piața Cetății (invitați interpreți și dansatori)
ora 21 – Jurizare păturate și premierea participanților

Share
Published by
Silvia Suciu

Recent Posts

România lui Mitică. Mitică Dragomir

Dacă ar fi să ilustrez anul 2025, ba chiar şi ultimii 36 de ani, rezumându-mă…

O oră ago

Asociația Club Sportiv Sport Express – locul unde copiii cresc prin sport, încredere și comunitate

Există momente în copilărie care rămân pentru totdeauna: prima minge prinsă corect, primul gol marcat,…

2 ore ago

Un sfert din lucrările la noul Centru Școlar pentru Educație Incluzivă Dumitru Ciumăgeanu au fost realizate/VIDEO

Cu finanțare din PNRR, Consiliul Județean Timiș ridică la Giroc un nou sediu, modern, pentru…

18 ore ago

Primăria Timișoara caută depanatori și specialiști pentru întreținerea rețelei de date și voce, pentru 1,8 milioane de lei

Municipalitatea timișoreană caută o firmă de specialitate care să se ocupe de rețeaua de date…

18 ore ago

A bătut un copil de 15 ani pentru lanțul de la gât! Acum își așteaptă pedeapsa

Tâlhărie în a doua zi de Crăciun! Polițiștii Biroului de Investigații Criminale au reținut un…

20 de ore ago

Cum arată lucrul la tunelurile de pe Margina – Holdea. Secretar de stat la Ministerul Transporturilor, în vizită pe șantier/VIDEO

Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a vizitat șantierul tronsonului de autostradă dintre…

21 de ore ago