Categories: Cultura

Poveștile orașului, cu lumini colorate la ferestre și dans în stradă. Spectacol inedit în Piața Dacia

Povești despre cartier, cu un artist basc și unul irlandez. Se întâmplă la finele săptămânii, în zona Pieței Dacia, iar timișorenii care locuiesc în blocurile de acolo vor fi „actori” într-un spectacol inedit.

Asociaţia Timişoara-Capitală Culturală Europeană și Institutul Intercultural Timișoara organizează, în zona Pieței Dacia, în 22 și 23 iunie, de la ora 22, spectacolul „Windows”. Vorbim despre un experiment interactiv, în aer liber, în care localnicii și vizitatorii răspund la o serie de întrebări pe diferite teme: de la problemele cu care se confruntă zilnic, până la cele existențiale. Artiștii invitați sunt coregraful Asier Zabaleta (Țara Bascilor/ Spania) și artistul vizual Michael Hanna (Irlanda de Nord/ Marea Britanie), ambii cu experiență îndelungată în regiunile europene în care conflictul a divizat comunitatea și în care cultura are o contribuție semnificativă în vindecarea acesteia. „Vor avea loc spectacole de teatru și dans, care vor avea ca temă subiectele întrebărilor alese de cei doi artiști invitați. Întrebările au fost identificate în urma atelierelor de lucru cu copiii și adulții din cartierul Dacia, în timpul celor două săptămâni de rezidență a artiștilor în Timișoara. Cei care locuiesc în blocurile din zonă vor primi lumini roșii și verzi pentru a afișa răspunsurile în ferestrele lor, iar spectatorii pot participa din stradă, răspunzând la întrebări prin schimbarea între culori”, explică Alina Pintilie, responsabil de comunicare la ATCCE 2021.

Pe un ecran amplasat în zonă vor fi prezentate filmări din alte orașe europene care au găzduit spectacolul „Windows” în ultimii patru ani. Cartierele se confruntă cu provocări similare oriunde trăim: deși răspunsurile noastre sunt uneori diferite, întrebările pe care le punem noi înșine sunt similare. „Windows” face parte din stația „Dare!” a programului cultural TM2021, care se concentrează asupra cartierelor și a puterii culturii de a aduce oamenii împreună. Intervențiile artistice în spațiile publice din oraș în călătoria spre 2021 au ca scop revitalizarea orașului și crearea unui spirit incluziv care va genera apropierea oamenilor, prin cultură. Artiștii locali implicați în acest proiect sunt membrii companiei de dans contemporan Unfold Motion din Timișoara și ai companiei de teatru Solidart.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

4 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

4 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

4 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

5 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

6 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

6 ore ago