Categories: Cultura

Poveștile orașului, cu lumini colorate la ferestre și dans în stradă. Spectacol inedit în Piața Dacia

Povești despre cartier, cu un artist basc și unul irlandez. Se întâmplă la finele săptămânii, în zona Pieței Dacia, iar timișorenii care locuiesc în blocurile de acolo vor fi „actori” într-un spectacol inedit.

Asociaţia Timişoara-Capitală Culturală Europeană și Institutul Intercultural Timișoara organizează, în zona Pieței Dacia, în 22 și 23 iunie, de la ora 22, spectacolul „Windows”. Vorbim despre un experiment interactiv, în aer liber, în care localnicii și vizitatorii răspund la o serie de întrebări pe diferite teme: de la problemele cu care se confruntă zilnic, până la cele existențiale. Artiștii invitați sunt coregraful Asier Zabaleta (Țara Bascilor/ Spania) și artistul vizual Michael Hanna (Irlanda de Nord/ Marea Britanie), ambii cu experiență îndelungată în regiunile europene în care conflictul a divizat comunitatea și în care cultura are o contribuție semnificativă în vindecarea acesteia. „Vor avea loc spectacole de teatru și dans, care vor avea ca temă subiectele întrebărilor alese de cei doi artiști invitați. Întrebările au fost identificate în urma atelierelor de lucru cu copiii și adulții din cartierul Dacia, în timpul celor două săptămâni de rezidență a artiștilor în Timișoara. Cei care locuiesc în blocurile din zonă vor primi lumini roșii și verzi pentru a afișa răspunsurile în ferestrele lor, iar spectatorii pot participa din stradă, răspunzând la întrebări prin schimbarea între culori”, explică Alina Pintilie, responsabil de comunicare la ATCCE 2021.

Pe un ecran amplasat în zonă vor fi prezentate filmări din alte orașe europene care au găzduit spectacolul „Windows” în ultimii patru ani. Cartierele se confruntă cu provocări similare oriunde trăim: deși răspunsurile noastre sunt uneori diferite, întrebările pe care le punem noi înșine sunt similare. „Windows” face parte din stația „Dare!” a programului cultural TM2021, care se concentrează asupra cartierelor și a puterii culturii de a aduce oamenii împreună. Intervențiile artistice în spațiile publice din oraș în călătoria spre 2021 au ca scop revitalizarea orașului și crearea unui spirit incluziv care va genera apropierea oamenilor, prin cultură. Artiștii locali implicați în acest proiect sunt membrii companiei de dans contemporan Unfold Motion din Timișoara și ai companiei de teatru Solidart.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

9 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

10 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

12 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

13 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

13 ore ago

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

14 ore ago