E sărbătoare mare la jumătatea lunii iunie la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara. Sunt nu mai puțin de 65 de ani de la cea dintâi premieră, așa că e un prilej numai bun de invitat prietenii și de a (re)trăi momente frumoase.
În zilele de 15 și 16 iunie, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara aniversează 65 de ani de existență. În 1953 a avut loc prima premieră a teatrului maghiar timișorean ca instituție profesionistă, cu finanțare permanentă. În 1957, teatrul a devenit instituție de sine stătătoare, iar în ultimele decenii Teatrul Maghiar „Csiky Gergey” s-a impus ca parte integrantă din mediul multicultural al regiunii. Pentru a marca aniversarea, prietenii teatrului sunt invitați în 15 iunie, de la ora 17, la vernisajul expoziției „65 de ani momente memorabile”, care va reuni o serie de fotografii vechi și obiecte de recuzită și costume folosite în spectacole de la înființarea oficială a instituției. Veți putea admira diverse articole de îmbrăcăminte purtate de actorii în cele peste 500 de spectacole care au avut premiera în mai mult de jumătate de secol. În 16 iunie, de la ora 11, va fi proiectat „Lorenzaccio”, spectacolul de mare succes realizat în 1998, sub direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză, scenografie Adriana Grand, text Alfred de Musset, care a marcat începutul unei lungi colaborări fructoase cu celebrul regizor Victor Ioan Frunză. Înregistrarea va avea supratitrare în limba română, iar intrarea e liberă în limita locurilor din sală.
Sâmbătă, 16 iunie, de la ora 19, în Sala Mare va fi prezentat spectacolul aniversar de gală „The Show Mask Go On”. Conform tradiției, vor fi acordate și titlurile de membri onorifici ai teatrului. Spectacolul aniversar va readuce pe scenă fragmente din spectacolele: Lecția (2001, regia: Victor Ioan Frunză), Hamlet (2003, regia: Victor Ioan Frunză), Istoria comunismului povestită pentru bolnavi mintal (2003, regia: Victor Ioan Frunză), Istvan, Regele (2007, regia: Vas-Zoltán Iván), AI Lăv Iu (2009, regia: Puskás Zoltán), Opera țărănească (2013, regia: Szikszai Rémusz), Opera cerșetorilor (2015, regia: Kokan Mladenović), Crăiasa zăpezii (2018, regia: Traian Savinescu). Scenariul este scris de Szász Enikő, căreia îi aparține conceptul și regia galei aniversare. Scenele din spectacolele vechi va fi interpretate de toți actorii teatrului, iar traducerea în limba română va fi la cască. Biletele pentru spectacolul de gală costă 30 lei și pot fi cumpărate de la casa de bilete din str. Alba Iulia sau prin biletmaster.ro
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…
În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…
Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…