Categories: Social

Tot mai mulți copii care fug de război ajung în România. Haji – copilul refugiat din Irak care a ajuns la Timișoara

Organizația Salvați Copiii trage un semnal de alarmă referitor la condițiile precare din centrele regionale de proceduri și cazare pentru solicitanți de azil. Tot mai mulți copii care fug de război ajung în România, la adăpost. Haji a ajuns la Timișoara.

Haji s-a născut în Irak, iar în urmă cu 5 ani (când avea șase ani) mama lui a fost răpită de ISIS. Haji a venit spre Europa să se salveze și a ajuns la Timișoara, fiind cazat la Centrul Regional de Proceduri și Cazare pentru Solicitanți de Azil. Tatăl lui Haji l-a trimis pe copil la un unchi care se afla într-o țară din Europa de Vest. Pe drum, călăuza l-a abandonat la granița cu România, deoarece micuțul nu reușea să țină pasul cu restul grupului. Haji a fost preluat de autoritățile române și a ajuns la Timișoara.

Organizația Salvați Copiii l-a inclus pe Haji în programul de asistență a copiilor solicitanți de azil. Băiețelul a primit suport emoțional, social și material, fiind integrat în activitățile pe care Salvați Copiii le desfașoară în cadrul Centrului Regional de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil Timișoara. „Nu știu unde s-a dus mama mea, dar îi spun în fiecare seară că mi-e dor de ea și că aștept să se întoarcă”, a spus Haji.

Într-un singur an, numărul solicitanților de azil în România s-a triplat, ajungând la 4.815. În 2017, numărul copiilor care au ajuns în România a fost de patru ori mai mare decât în 2016, reprezentând aproximativ 33% din numărul total al solicitanților de azil înregistrați. Dintre aceștia, aproape jumătate au vârsta cuprinsă între 0 și 6 ani. În perioada august-noiembrie 2017 au sosit, pe Marea Neagră, 547 de adulți și copii. În 2017, organizația Salvaţi Copiii a oferit servicii educaţionale şi sociale pentru 1.600 de copii şi aproximativ 1.300 de adulţi. La sosirea în România, majoritatea solicitanților de azil sunt cazați în Centrele Regionale de Proceduri și Cazare pentru Solicitanți de Azil din Bucureşti, Galaţi, Rădăuţi, Șomcuta Mare și Timişoara. Reprezentanții organizației trag un smenal de alarmă vizavi de condițiile precare din aceste centre. Salvați Copiii a amenajat şi dotat spaţii dedicate activităţilor cu copiii, „Camerele copiilor”, în cinci dintre centrele pentru solicitanţii de azil, iar în două dintre aceste centre au fost înfiinţate spații destinate îngrijirii în condiţii optime a nou-născuţilor şi sugarilor mici.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Comportare excelentă a României la Europeanul de fotbal destinat primarilor

Primarii din toată Europa s-au întâlnit la Liepzig unde nu s-au înfruntat în platforme electorale…

43 de minute ago

SCM USV Timişoara, deplasare dificilă la Baia Mare

Etapa a IV-a din Liga de Rugby programează a doua deplasare a acestui sezon pentru…

59 de minute ago

Timotion modifică, duminică, traseele unor mijloace de transport ale STPT

Duminică, 12 mai, în intervalul orar 08:30 - 14:00, va avea loc evenimentul sportiv “Timotion…

O oră ago

Trafic închis, sâmbătă, pe strada Constantin Brăiloiu

Societatea de Drumuri Municipale (SDM) transmite că pe Str. Constantin Brăiloiu (tronson cuprins între Str.…

O oră ago

Zece pentru Primăria Timişoara, şapte la preşedinţia CJ Timiş plus… Maria Grapini. A început oficial campania electorală pentru locale şi europarlamenatare

De azi a început oficial campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie,…

2 ore ago

La Timișoara, piesele auto realizate de o importantă companie sunt scanate pentru eventuale defecte, cu ajutorul unui tomograf

Una dintre cele mai mari companii străine din Timișoara, cu activitate în domeniul automotive, poate…

3 ore ago