Organizația Salvați Copiii trage un semnal de alarmă referitor la condițiile precare din centrele regionale de proceduri și cazare pentru solicitanți de azil. Tot mai mulți copii care fug de război ajung în România, la adăpost. Haji a ajuns la Timișoara.
Haji s-a născut în Irak, iar în urmă cu 5 ani (când avea șase ani) mama lui a fost răpită de ISIS. Haji a venit spre Europa să se salveze și a ajuns la Timișoara, fiind cazat la Centrul Regional de Proceduri și Cazare pentru Solicitanți de Azil. Tatăl lui Haji l-a trimis pe copil la un unchi care se afla într-o țară din Europa de Vest. Pe drum, călăuza l-a abandonat la granița cu România, deoarece micuțul nu reușea să țină pasul cu restul grupului. Haji a fost preluat de autoritățile române și a ajuns la Timișoara.
Organizația Salvați Copiii l-a inclus pe Haji în programul de asistență a copiilor solicitanți de azil. Băiețelul a primit suport emoțional, social și material, fiind integrat în activitățile pe care Salvați Copiii le desfașoară în cadrul Centrului Regional de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil Timișoara. „Nu știu unde s-a dus mama mea, dar îi spun în fiecare seară că mi-e dor de ea și că aștept să se întoarcă”, a spus Haji.
Într-un singur an, numărul solicitanților de azil în România s-a triplat, ajungând la 4.815. În 2017, numărul copiilor care au ajuns în România a fost de patru ori mai mare decât în 2016, reprezentând aproximativ 33% din numărul total al solicitanților de azil înregistrați. Dintre aceștia, aproape jumătate au vârsta cuprinsă între 0 și 6 ani. În perioada august-noiembrie 2017 au sosit, pe Marea Neagră, 547 de adulți și copii. În 2017, organizația Salvaţi Copiii a oferit servicii educaţionale şi sociale pentru 1.600 de copii şi aproximativ 1.300 de adulţi. La sosirea în România, majoritatea solicitanților de azil sunt cazați în Centrele Regionale de Proceduri și Cazare pentru Solicitanți de Azil din Bucureşti, Galaţi, Rădăuţi, Șomcuta Mare și Timişoara. Reprezentanții organizației trag un smenal de alarmă vizavi de condițiile precare din aceste centre. Salvați Copiii a amenajat şi dotat spaţii dedicate activităţilor cu copiii, „Camerele copiilor”, în cinci dintre centrele pentru solicitanţii de azil, iar în două dintre aceste centre au fost înfiinţate spații destinate îngrijirii în condiţii optime a nou-născuţilor şi sugarilor mici.
Comentarii prin facebook