Categories: Justitie

Tudorel Toader, despre revocarea șefei DNA: Nu cred că președintele Iohannis va da românilor un exemplu de nerespectare a Constituției

Ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat, joi, la Timișoara că președintele Klaus Iohannis trebuie să respecte decizia Curții Constituționale a României de revocare a procurorului-șef al DNA Laura Codruța Kovesi, dar nu există pedepse în cazul în care n-o face. Poporul este cel care va sancționa un gest neconform al președintelui, crede Toader.

CCR a decis că președintele României trebuie să semneze decretul de revocare a șefei DNA. De când? Ministrul Justiției Tudorel Toader, aflat joi la Timișoara, a spus că de când decizia CCR este publicată âîn Monitorul Oficial. „Deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii, pentru toți, că suntem persoane fizice, juridice, că suntem autorități sau nu. Toată lumea trebuie să le respecte. Nu se face nicio excepție să spună că unul trebuie să le respecte de azi, altul de mâine. De când apare obligația președintelui de a respecta decizia? Răspunsul este același pe care-l dă Constituția – de la data publicării în Monitorul Oficial. Decizia nu produce efecte din momente diferite. Obligația pe care o instituie Constituția prin efectele pe care le produc deciziile Curții este de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial. În decizie nu trebuie să scrii: președintele va emite în zece zile, în 20 de zile, 30. Putem justifica răspunsuri diferite, pentru că nu avem cu toții pregătire juridică, alții au interese de un fel sau altul. Cert este că orice decizie este producătoare de efecte juridice, produce efecte juridice de la momentul publicării în Monitorul Oficial”, a spus Toader.

Președintele României nu riscă nimic dacă încalcă Constituția. „Toți trebuie să ne îndeplinim obligațiile în baza unui principiu al cooperării și a principiului loialității. Nu cred că președintele republicii, indiferent cine-i azi, cine va fi mâine, va da românilor un exemplu de nerespectare a legii fundamentale. Nu avem amendă de la până la sau închisoare de la până la, dar avem o obligație a respectării Constituției și sancțiunile sunt cele care pot să decurgă chiar din Legea Fundamentală. Nu cred că poporul va privi favorabilă o posibilă conduită de nerespectare a unei decizii a Curții Constituționale, de nerespectare a Constituției”, a mai afirmat ministrul Justiției.

Decizia Curţii Constituţionale care a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, va fi citită joi în plenul CCR. Tot joi, ar urma să fie publicată în Monitorul Oficial motivarea deciziei potrivit căreia preşedintele trebuie să o revoce pe şefa DNA.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

40 de minute ago

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

13 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

14 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

19 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

20 de ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

20 de ore ago