Ministrul Justiției, Tudorel Toader a declarat, la Timișoara, că Elena Udrea poate fi extrădată, din moment ce nu există o dovadă a cererii de azil. Elena Udrea a fost condamnată, zilele trecute, la șase ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute. Este însă în Costa Rica.
Condamnată la șase ani de închisoare cu executare în Gala Bute, Elena Udrea a primit vestea în Costa Rica. Fostul ministru susține că a primit azil politic acolo. A fost dată în urmărire internațională, iar ministrul Justiției, Tudorel Toader, are vești proaste pentru ea.
„Poate fi extrădată. Dumneavoastră, ca jurnalişti de informații generale sau de investigații, faceţi deosebirea dintre apărările pe care și le formulează cineva, apărări fireşti şi care categoric sunt poziţionate de partea celui care te angajează. Dar adevărul nu e chiar la prima pagină, adevărul nu-i chiar la primul enunț, dovadă faptul că am auzit şi eu că ea e un caz special şi cererea de extrădare nu poate fi pusă în aplicare pentru că a obţinut drept de azil. În domeniul dreptului e o regulă: cine face un enunţ, o afirmație, trebuie să o şi dovedească. Cine a făcut această afirmaţie că are drept de azil nu a dovedit, nu a probat dreptul de azil şi nu a probat în niciun fel motivul de natură politică ce ar fi stat la baza dreptului de azil. Prin urmare, avem colaborare bilaterală pe bază de reicprocitate şi avem transfer al unui fost condamnat, ceea ce înseamnă că reciprocitatea funcţionează, avem o altă procedură în curs, sunt convenţii la care şi România şi Costa Rica sunt state părţi, care pot fi puse în aplicare. Acesta este fundamentul enunțului meu că poate fi transferată, repet, pe bilateral, pe reciprocitate, pe experiența trecută, pe procedura în curs, iar de nu, pe convențiile la care și România, și Costa Rica sunt state părți”, a declarat, la Timișoara, Toader.
Conform ministrului Justiției, s-au făcut cu celeritate toate demersurile pentru începerea procedurilor de extrădare. „Nu există cazuri importante și mai puțin importante. I-ați făcut vedete. Probabil că sunt infractori mai importanți de care nu știți sau nu știm, deci i-ați făcut vedete. Sunt și aspecte în care trebuie să fiți de acord și care nu pot fi făcute publice. Atât pot să vă spun, că ministerul și-a îndeplinit cu mare promptitudine, chiar de-a doua zi, toate obligațiile care i-au revenit în procedura de extrădare. Nu-i numai ministerul, ai colaborarea cu poliția, ai de la instanța de judecată, care dă mandatul, care verifică condițiile de extrădare, ministerul care cere, trimite la minister, ministerul trimite la Înalta Curte, Înalta Curte dă termen, cere clarificări, se reia procedura. Și chiar aveam ceva, o solicitare de acest fel, care sigur, intră sub semnul confidențialității, dar enunțul general este ăsta: ministerul, cu mare celeritate, promptitudine, și-a îndeplinit toate obligațiile în procedura de extrădare la cei care v-ați referit, dar și la cei care nu v-ați referit”, a mai spus Toader. În cazul Sebastian Ghiță, ministrul a declarat că procedurile de extrădare sunt în derulare. S-au cerut completări pe care statul român le-a pus la dispoziția statului sârb.
Cu exact o săptămână înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, liberalul Ilie Bolojan, într-una din…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…