Președintele Klaus Iohannis a semnat luni, 9 iulie, decretul de revocare din funcția de procuror-șef al DNA a Laurei Codruța Kovesi. Curtea Constituțională admisese, pe 30 mai, că există un conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Guvern în cazul respingerii revocării lui Kovesi.
Curtea Constituţională a României a constatat, pe 30 mai, cu majoritate de voturi, că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Guvern în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. „Am admis cu majoritate de voturi și am stabilit că există un conflict între ministrul Justiției și președinte datorat refuzului președintelui de a da curs propunerii ministrului Justiției. Vom publica minuta ședinței și acolo va fi indicată calea de rezolvare a conflictului”, a spus președintele Curții, Valer Dorneanu. Decizia a fost 6-3. În luna februarie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ceruse revocarea şefului DNA, Laura Codruța Kovesi, reţinând în sarcina acesteia 20 de „acte şi fapte de netolerat”. Printre acestea, ancheta în cazul OUG 13, refuzul de a se prezenta la audierile din Parlament, falsuri în dosare şi afectarea imaginii României prin dezinformarea forurilor europene. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la vremea respectivă, că nu va da curs cererii de revocare, argumentând că motivele invocate de Toader nu au fost de natură să-l convingă.
Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, a anunțat luni, 9 iulie, că președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA. „Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a afirmat constant, că respectă Constituția și legile țării și a acționat permanent în acest sens. Prin urmare, în executarea deciziei Curții Constituționale nr. 358/2018, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astăzi, decretul de revocare a doamnei Laura Codruța Kövesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție”, a spus Dobrovolschi. Conform acesteia,
președintele „consideră că România nu poate face pași înapoi de la statutul de țară în care domnește legea și în care supremația Constituției este respectată”. „Președintele Klaus Iohannis subliniază că România este și trebuie să rămână un stat de drept. Statul de drept, ca și democrația autentică, se manifestă zi de zi, prin decizia și alegerea fiecărui cetățean de a respecta, mai presus de orice, Constituția și legile acestei țări. O abatere de la acest principiu ar însemna, de fapt, o lovitură și o diminuare a statului de drept”, a mai declarat Mădălina Dobrovolschi.
Deşi a jucat într-un turneu demonstrativ înainte de Crăciun, Simona Halep va rămâne pentru încă…
Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…
Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…
Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…
„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…
Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…