Justitie

Klaus Iohannis a revocat-o din funcție pe Laura Codruța Kovesi

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni, 9 iulie, decretul de revocare din funcția de procuror-șef al DNA a Laurei Codruța Kovesi. Curtea Constituțională admisese, pe 30 mai, că există un conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Guvern în cazul respingerii revocării lui Kovesi.

Curtea Constituţională a României a constatat, pe 30 mai, cu majoritate de voturi, că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Guvern în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. „Am admis cu majoritate de voturi și am stabilit că există un conflict între ministrul Justiției și președinte datorat refuzului președintelui de a da curs propunerii ministrului Justiției. Vom publica minuta ședinței și acolo va fi indicată calea de rezolvare a conflictului”, a spus președintele Curții, Valer Dorneanu. Decizia a fost 6-3. În luna februarie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ceruse revocarea şefului DNA, Laura Codruța Kovesi, reţinând în sarcina acesteia 20 de „acte şi fapte de netolerat”. Printre acestea, ancheta în cazul OUG 13, refuzul de a se prezenta la audierile din Parlament, falsuri în dosare şi afectarea imaginii României prin dezinformarea forurilor europene. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la vremea respectivă, că nu va da curs cererii de revocare, argumentând că motivele invocate de Toader nu au fost de natură să-l convingă.

Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, a anunțat luni, 9 iulie, că președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA. „Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a afirmat constant, că respectă Constituția și legile țării și a acționat permanent în acest sens. Prin urmare, în executarea deciziei Curții Constituționale nr. 358/2018, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astăzi, decretul de revocare a doamnei Laura Codruța Kövesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție”, a spus Dobrovolschi. Conform acesteia,
președintele „consideră că România nu poate face pași înapoi de la statutul de țară în care domnește legea și în care supremația Constituției este respectată”. „Președintele Klaus Iohannis subliniază că România este și trebuie să rămână un stat de drept. Statul de drept, ca și democrația autentică, se manifestă zi de zi, prin decizia și alegerea fiecărui cetățean de a respecta, mai presus de orice, Constituția și legile acestei țări. O abatere de la acest principiu ar însemna, de fapt, o lovitură și o diminuare a statului de drept”, a mai declarat Mădălina Dobrovolschi.

Recent Posts

Avem și în acest an Noaptea Muzeelor, de această dată sub auspiciile protestelor salariale de la MNaB

Muzeul Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, participă și în acest an la…

3 ore ago

Lucrările pe Calea Stan Vidrighin intră în etapa finală/FOTO

Constructorul care se ocupă de reabilitarea Căii Stan Vidrighin intră în etapa finală a lucrărilor.…

3 ore ago

Un motociclist a fost accidentat în zona Sălii „Olimpia”

După accidentul de dimineaţă din apropierea Centurii de Sud, unde un muncitor a fost izbit…

4 ore ago

Jr. NBA League România: Divizia Southwest, la final. Rezultatele înregistrate și programul sferturilor de finală

Prima fază din Conferința de Vest a Jr. NBA League România s-a încheiat recent, când…

4 ore ago

Anunţ Ghiroda

Anunț public privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu COMUNA GHIRODA anunță publicul…

6 ore ago