Sănătate

La OncoGen se lucrează la un program de diagnosticare care va crește cu 80% eficiența tratamentului pentru cancer

Specialiștii care lucrează la OncoGen – Centrul de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului din Timișoara vor dezvolta un soft prin care se va pune diagnostic personalizat în cancer. Conform studiilor, acest diagnostic crește cu 80% eficiența tratamentului.

Softul va fi dezvoltat prin intermediul aparaturii care va fi achiziționată printr-un proiect transfrontalier, iar de acest diagnostic vor beneficia pacienții din zona de Vest a țării și chiar și cei de peste graniță. Proiectul este derulat în parteneriat cu reprezentanții unor spitale din Serbia și cei ai spitalului din Reșița. Proiectul strategic ,,Inițiativa comună România-Serbia împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră: îmbunătățirea diagnosticului și tratamentului tumorilor maligne – ROSECAN”, a Centrului de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen are un buget de 12 milioane de euro, din care peste 3 milioane de euro sunt alocaţi centrului OncoGen, iar contribuţia instituției reprezintă 2% din valoarea acestuia.

„Acest proiect completează dotarea pe care o avem la OncoGen. Încercăm să punem la punct ultimele metode de diagnostic – o șansă în plus pentru pacient, un mare ajutor pentru medic. Tratamentul în cancer bazat pe secvențializare crește eficiența cu 80%. Ne propunem să dezvoltăm un soft care să permită atât spitalului nostru, cât și spitalelor din vestul țării să permită un algortim de interpretare a parametrilor obținuți de la pacienții cu cancer, pentru a da un diagnostic personalizat fiecăruia dintre ei”, explică dr. Virgil Păunescu, coordonatorul OncoGen. Tehnica secvențierii permite identificarea exactă a genelor implicate în apariția și dezvoltarea cancerului, asigurând diagnosticul de precizie al bolii. Conform statisticilor, în Timiș au fost diagnosticați anul trecut 6.500 de noi pacienți bolnavi de cancer.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

3 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

3 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

4 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

4 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

5 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

5 ore ago