Primăria Timişoara

80.000 de euro: prețul pentru ca blocul de pe strada Kiriac să nu se construiască. Decizia e la PMT

Construcția blocului de pe strada Kiriac, contestată de locuitorii din zonă, a rămas la mâna consilierilor locali. Dezbaterea publică de joi după-amiază nu s-a lăsat decât cu o soluție ipotetică. Dezvoltatorul imobiliar e dispus să renunțe la proiectul său, dacă… Primăria Timișoara îi dă 80.000 de euro.

Primăria Timişoara a organizat joi, 19 iulie, o dezbatere publică pe marginea proiectului de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Bloc locuințe colective”, de pe str. Kiriac nr. 17A, beneficiar SC Sedako Group SRL. Povestea este simplă, în aparență: este vorba despre un bloc care ar urma să fie construit pe un teren privat, de mai puțin de 700 de metri pătrați, aflat într-un cvartal de blocuri din cartierul Calea Șagului. De aici, lucrurile se complică însă, pentru că viitoarea clădirea de locuințe ar „răsări” la doi pași de un parc și de singurul loc de joacă de pe o rază importantă. Proiectul a fost contestat înainte de dezbatere de cei de la Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei, care au spus că terenul de pe strada Kiriac ar avea interdicție definitivă de construire, „fapt știut și de cei de la Direcția de Urbanism”. Mai mult, și retrocedarea terenului este una cu cântec, pentru că ea a inclus și o bucată de stradă. „Imediat după retrocedare, parcela a fost cumpărată de cineva care, la momentul respectiv, era funcționar public. În declarația sa de avere nu apar însă nici terenul, nici suma încasată în urma vânzării terenului către beneficiar”, susținea Ilie Sîrbu, din partea ACSPT. Practic, dezvoltatorul imobiliar dorește să obțină un PUZ pentru a putea ridica un bloc cu regim de înălțime maxim S+P+4E+Er.

La dezbatere au venit mai mulți locuitori din blocurile de pe strada Kiriac, inclusiv copii care purtau afișe prin care cereau să nu le fie distrus locul de joacă, reprezentanții devoltatorului imobiliar, membri ai aparatului PMT și șeful Direcției de Urbanism, Sorin Ciurariu. Nimeni însă din executivul PMT, deși, conform Legii 52/2003, privind transparența decizională, „la dezbaterea publică vor participa obligatoriu inițiatorul și/sau inițiatorii proiectului de act normativ din cadrul instituției sau autorității publice locale”. Primarul Nicolae Robu nu și-a făcut apariția, deși este cel care semnează expunerea de motive a proiectului retras de pe ordinea de zi a ultimului plen. A venit, în schimb, consilierul său personal Cătălin Iapă, care i-a solicitat consilierului local PSD Gabriela Popovici, prezentă la dezbatere, alături de colega sa, Andra Bloțiu, să deschidă „ostilitățile”. Este o premieră, până și la PMT, ca o dezbatere publică organizată de administrația locală să fie condusă de un consilier al opoziției, care a și plecat, de altfel, după ce i-a pus mai multe întrebări – unele încuietoare – arhitectului care a realizat proiectul.

S-a discutat aproape 2 ceasuri, timp în care am aflat că trebuie mutate, pe cheltuiala dezvoltatorului, niște conducte de termoficare, că există un punct trafo care are și el un statut special, că urmează să fie create niște spații verzi, deși nu e clar unde, în condițiile în care terenul în cauză are 774 metri pătrați, iar amprenta la sol a construcției este de peste 300 mp și urmează să fie create și 18 locuri de parcare, e adevărat că majoritatea la parterul blocului. Sorin Ciurariu a explicat și că, din motive de „creioane colorate” ale unui proiectant, terenul apare greșit pe un set de documente de pe site-ul PMT ca fiind cu interdicție de construire, în realitate fiind un „teren nereglementat”. Conform arhitectului șef al Timișoarei, nici problemele legate de legalitatea sau nelegalitatea retrocedării, invocate de cei de la Salvați Patrimoniul Timișoarei, nu țin de avizarea acestui proiect.

Terenul de pe strada Kiriac i-a aparținut lui Dan Robescu, fost șef al Băncii de Date Urbane din Primăria Timișoara, care l-a cumpărat de la urmașii fostului proprietar și l-a revândut ulterior. Tranzacția, susțin cei de la ASPCT, nu apare în declarațiile de avere ale acestui, deși Cătălin Iapă avea într-un dosar mai multe documente prin care Robescu susține că a respectat întocmai legea. A intervenit în discuție și reprezentantul dezvoltatorului imobiliar și s-a lămurit, cu această ocazie, și graba cu care acest proiect a intrat pe circuitul de avizare. S-a desprins cu această ocazie și singura soluție care ar putea mulțumi locuitorii din zonă, dar e aproape imposibil de crezut că ea va avea sorți de izbândă. „În august îmi expiră toate avizele și trebuie s-o iau de la capăt. Eu nu vreau să construiesc neapărat acolo și sigur nu am nevoie de acest scandal. Am plătit în jur de 80.000 de euro și dacă primăria îmi restituie această sumă, sunt dispus să renunț. Dacă primăria îmi plătește suma pe care am plătit-o pe acel teren, eu renunț. Am cumpărat, pentru că aveam documentele să construiesc, le am încă…”, a spus acesta.

Ce urmează? Nimic clar, iar decizia este exclusiv în mâna consilierilor locali care vor avea, foarte probabil, proiectul pe ordinea de zi a plenului programat la finele săptămânii viitoare. Între timp, câteva zeci de oameni care stau pe strada Kiriac au semnat un memoriu adresat primarului Nicolae Robu, prin care îi cer acestuia să nu le distrugă locul de joacă pentru copii și singurul spațiu cât de cât verde din zonă. Dezbaterea nu a fost transmisă live pe Facebook. S-a întâmplat la fel și în cazul altei dezbateri cu scântei, cea pentru casa de pe strada Madgearu, unde Gringo Bivolaru continuă să construiască pe lângă lege. Ce au în comun cele două evenimente? Poate lipsa primarului Nicolae Robu.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

11 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

12 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

17 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

17 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

18 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

19 ore ago