Primăria Timişoara

Șantierul de la Operă așteaptă de doi ani. Noroc cu pompierii, care verifică să nu cadă bucăți de fațadă / FOTO

Noroc cu pompierii, care verifică, din când în când, dacă nu cad bucăți de pe Opera Română. Reabilitarea fațadei ar fi trebuit să înceapă acum mai bine de doi ani, dar sunt încă departe de start. Documentația nu e gata nici acum și nu există toate avizele.

În martie 2016 era anunțată încheierea licitației pentru reabilitarea fațadei Palatului Culturii. Lucrarea, în valoare de peste 750.000 de lei, cu tot cu TVA, fusese câștigată de SC Alex-Dia Construct SRL. Lucrarea nu avea însă aviz de la Ministerul Culturii, instituție care a cerut, în februarie 2017, clarificări de la primărie. „Am primit în sfârșit aviz de la Ministerul Culturii pentru Palatul Culturii. Intervenția va urmări conservarea materialului și nu înlocuirea lui, se va prezenta soluția de curățare, evitându-se curățarea excesivă, iar apoi se va reveni la avizare (…) A fost nevoie de foarte multă documentație (…) S-a intrat în foarte multe detalii tehnice, e vina tuturor. Lucrurile s-au cam fușărit un pic, inițial s-au dat și avizele (…) Licitația rămâne valabilă, pentru că nu s-au cerut modificări operații care să intre în coliziune cu caietul de sarcini inițial”, declara, în august 2017, primarul Nicolae Robu. Potrivit edilului, șantierul ar fi trebuit să înceapă în această primăvară și că, în principiu, nu ar fi trebuit modificate decât cantitățile de materiale. Lucrările ar trebui să dureze șase luni.

Construcția Palatului Culturii a început în 1871, după planurile arhitecților vienezi Helmer și Fellner, și a fost finalizată în 1875. Clădirea a fost devastată de două incendii. Primul, în 1880, reconstrucția durând până în 1882 și păstrând forma originală a clădirii, în stil renaissance. După al doilea incendiu, în 1920, au rămas intacte doar aripile laterale. Reconstrucția a fost făcută după planurile arhitectului Duiliu Marcu, în stil neobizantin. Clădirea Operei Române este acum iluminată artistic cu un sistem de 400 de spoturi, într-un aranjament care a costat 100.000 de euro, bani proveniți de la o firmă privată.

Nici vorbă însă ca reabilitarea fațadei Operei să fi început. Ba mai mult, vineri după-amiază, pompierii de la ISU au venit cu scara telescopică pentru a îndepărta, din nou, bucăți de travertin care amenințau să cadă și să rănească trecătorii. Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru, în anumite moment clădirea Operei fiind înconjurată, pe segmente, de bandă galbenă, care să țină oamenii la distanță. În ce stadiu sunt pregătirile de șantier? Greu de spus. „Proiectul pentru reabilitarea fațadei placate cu travertin de la Palatul Cultural Timișoarei a fost avizat favorabil în secțiunea tehnică de arhitectură și ingineri a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice din data de 20 iulie 2017”, a declarat, pentru deBanat.ro, Cristian Pelivan, șeful Biroului Comunicare al Ministerului Culturii. Ce spune primăria? „Contractul de proiectare și execuție lucrări este în prezent sistat. Expertiza tehnică efectuat a relevat faptul că fațada necesită consolidări ale fundației. În paralel, primăria a demarat procedura de achiziție a serviciului de întocmire a documentației pentru obținerea avizului ISU. Acest aviz se eliberează doar pentru tot ansamblul de clădiri ce alcătuiesc Palatul Culturii. Avizul de la Ministerul Culturii a fost eliberat condiționat. În prezent ne aflăm în procedura de refacere a tuturor avize în concordanță cu cerințele din avizul Ministerului Culturii. Lucrările vor putea începe imediat după eliberarea autorizației de construire și obținerea din nou a avizului de la Ministerul Culturii pentru proiectul tehnic”, ne-au comunicat, acum două luni, reprezentanții PMT. Între timp, noroc cu pompierii…

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

S-au împărţit ministerele pe partide. PNL rămâne marele perdant. Un timişorean va fi sigur în guvern, un altul e în cărţi

În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…

2 ore ago

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

5 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

6 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

7 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

7 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

7 ore ago