Primăria Timişoara

Se poate! Cu BMW-ul pe pietonală, dar numai dacă e de la Horticultura

În timp ce 12 proprietari de garaje din centrul istoric nu pot ajunge acasă cu mașina decât între anumite ore, BMW-ul șefului de la Horticultura e parcat bine mersi în fața sediului. Pe pietonală! Cu un aviz expirat în parbriz, probabil că șoferul irigă, taie pomi sau întreține spații verzi. Pe asfalt.

Pe ordinea de zi a ultimului plen al CL a figurat un proiect de HCL care se referea la delimitarea zonei de promenadă. Pe cele 25 de străzi și în cele 5 piețe vor fi interzise orice fel de „activități – comerciale, necomerciale, de orice natură (…) fără aviz/acord sau cu nerespectarea condițiilor prevăzute în avizul/acordul eliberat de comisiile de specialitate ale Primăriei Municipiului Timișoara”. Cei care nu se conformează sunt pasibili de amenzi cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei. Proiectul a fost retras de primarul Nicolae Robu și va reapărea, probabil, pe viitoarea ordine de zi. La dezbaterea publică desfășurată înainte de plen, Laurențiu Mureșan, un timișorean care locuiește pe strada Ungureanu, la numărul 3, a ridicat problema sa și a celorlalți 11 vecini ai lui. Cu toții au garaje construite perfect legal, la parterul blocului, dar nu se pot folosi de ele decât după un orar avizat de Comisia de circulație a PMT și aprobat de primar. „Avem acces la garaje doar de la 17 la 19, de la 22 la 23 și de la ora 0 la ora 9. Eu stau în blocul acela numai între aceste ore? (…) Ne-au dat acces de pe o stradă care este blocată, E. Ungureanu, de la Liceul Lenau până la colț cu Savoya. Sunt bolarzi la colț, nu se poate intra cu mașina. Nu ne-au dat telecomandă. Teoretic, am voie să intru cu mașina în garaj, dar nu pot. Nu cer decât să am acces la garaj”, mai spune timișoreanul.

Citește și: 12 timișoreni care stau în zona de promenadă cer acces permanent la propriile garaje. Primarul Robu: Nici vorbă

La dezbaterea publică, Mureșan i-a spus primarul Nicolae Robu că a văzut mașini cu permise permanente de acces în zona pietonală, însă edilul i-a replicat că se poate ca acestea să fie falsificate. Robu a spus clar că nu le va permite oamenilor acces permanent la garajae. „Nu pot intra, este zonă de promenadă, sunt avantaje și dezavantaje, ca în orice zonă. Au un anumit regim de acces, dar nu se poate face ce doresc ei, să aibă acces când au chef. Nici vorbă, este un subiect nenegociabil. Zona de promenadă va fi liberă de accesul mașinilor, așa cum este și-n Viena, și-n Praga, și unde vreți”, ne declara primarul. Conform acestuia, avizele emise, de exemplu, pentru mașini de la Casa de Cultură sunt pentru evenimente. SUV-ul de la Horticultura, la fel. „Dacă are intervenții… Și domnul Drăgilă merge la intervenții, nu merge să se distreze, mă îndoiesc că merge la distracție”, mai spunea Robu.

Care este zona de promenadă
Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Unirii, Piața Sfântul Gheorghe, Piața Țarcului, str. Nicolae Paulescu, bd. Mihai Eminescu (tronsonul cuprins între Piața Victoriei și accesul la parcarea de lângă clădirea Bancpost), str. Mărășești, str. Alba Iulia, str. Victor Vlad Delamarina, str. Coriolan Brediceanu, str. Eugeniu de Savoya, str. Gheorghe Lazăr (tronsonul cuprins între str. Emanoil Ungureanu și Piața Unirii), str. General Eremia Grigorescu (tronsonul cuprins între str. Emanoil Ungureanu și Piața Unirii), str. Sergent Constantin Mușat, str. Lucian Blaga, str. Vasile Alecsandri, str. Enrico Caruso, str. Janos Bolyai, str. Dimitrie Cantemir, str. General Praporgescu, str. 9 Mai, str. Florimund Mercy, str. Episcop Augustin Pacha, str. Francesco Griselini, str. Petre Țuțea, str. Palanca, str. George Coșbuc, str. Regimentul 5 Vânători și str. General Traian Doda.

Și totuși… Miercuri, 10 iulie, pe strada Ungureanu, era parcat BMW-ul model X5 de la Horticultura. Acesta afișa la loc vizibil o foaie cu următorul text: „Aviz favorabil pentru accesul autoturismului marca BMW cu numărul de înmatriculare TM-52-DAA (…) în perioada 7 iulie 2017 – 27 iunie 2018, în zonele pietonale / refugii / alte locuri interzise circulației vehiculelor în vederea executării lucrărilor de «întreținere a parcurilor, scuarurilor, spațiilor verzi, sistemelor de irigare, locurilor de joacă și a canisitelor, tăieri de corecție, elegare și defrișare arbori de pe domeniul public al municipiului Timișoara – Lotul 1 – Zona Centrală» (…) Staționarea autoturismului este permisă doar în perioada de execuție a lucrărilor menționate mai sus”. Ca să înțelegem. Avizul expirat de două săptămâni permite, într-adevăr, doar accesul în perioada intervențiilor. Vouă la ce spații verzi vi se pare că se intervine acolo? Sau poate, la ruina care tronează de ani buni în centrul urbei, s-o fi înființat vreun loc de joacă… Altfel, sediul SC Horticultura SA este pe strada Ungureanu 5, deci directorul societății, Andrei Drăgilă, chiar parchează în fața biroului.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

6 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

10 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

10 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

11 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

11 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

12 ore ago