12 timișoreni care stau în zona de promenadă cer acces permanent la propriile garaje. Primarul Robu: Nici vorbă / FOTO

12 oameni care locuiesc în centrul Timișoarei nu-și pot accesa garajele decât după un orar stabilit de primărie. Stau în zona de promenadă și nu pot veni acasă cu mașina decât între anumite ore. Ei au cerut să aibă acces permanent la proprietățile lor, dar, spune primarul Nicolae Robu, acest lucru este „nenegociabil”, pentru că așa e și la Viena sau la Praga. Situația ar putea fi tranșată în instanță.

Pe ordinea de zi a plenului din 6 iulie a apărut un alt proiect de HCL „prin care se propune adoptarea unei hotărâri privind delimitarea zonei de promenadă”. Pe cele 25 de străzi și în cele 5 piețe vor fi interzise orice fel de „activități – comerciale, necomerciale, de orice natură (…) fără aviz/acord sau cu nerespectarea condițiilor prevăzute în avizul/acordul eliberat de comisiile de specialitate ale Primăriei Municipiului Timișoara”. Cei care nu se conformează sunt pasibili de amenzi cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei.

Care este zona de promenadă
Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Unirii, Piața Sfântul Gheorghe, Piața Țarcului, str. Nicolae Paulescu, bd. Mihai Eminescu (tronsonul cuprins între Piața Victoriei și accesul la parcarea de lângă clădirea Bancpost), str. Mărășești, str. Alba Iulia, str. Victor Vlad Delamarina, str. Coriolan Brediceanu, str. Eugeniu de Savoya, str. Gheorghe Lazăr (tronsonul cuprins între str. Emanoil Ungureanu și Piața Unirii), str. General Eremia Grigorescu (tronsonul cuprins între str. Emanoil Ungureanu și Piața Unirii), str. Sergent Constantin Mușat, str. Lucian Blaga, str. Vasile Alecsandri, str. Enrico Caruso, str. Janos Bolyai, str. Dimitrie Cantemir, str. General Praporgescu, str. 9 Mai, str. Florimund Mercy, str. Episcop Augustin Pacha, str. Francesco Griselini, str. Petre Țuțea, str. Palanca, str. George Coșbuc, str. Regimentul 5 Vânători și str. General Traian Doda.

Proiectul, trecut printr-o dezbatere cu scântei, a fost retras de primarul Nicolae Robu. El va reapărea, probabil, la viitoarea întâlnire a consilierilor locali, însă stârnește deja controverse. Unul dintre cei care au vorbit la dezbaterea publică este Laurențiu Mureșan, un timișorean care locuiește pe strada Ungureanu, la numărul 3, alături de 11 vecini. Oamenii au garaje construite perfect legal, la parterul blocului, dar nu se pot folosi de ele decât după un orar avizat de Comisia de circulație a PMT și aprobat de primar. „Am un garaj pentru care plătesc impozit și care a primit avizul de la primărie, când s-a construit blocul, în 1989. Prima dată s-au construit garajele, apoi s-a construit blocul, peste garaje. Deci nu sunt baterii în garaje. Sunt garaje sub bloc, nu poți să le dai deoparte. În acest moment, am avem acces la garaje doar de la 17 la 19, de la 22 la 23 și de la ora 0 la ora 9. Eu stau în blocul acela numai între aceste ore?”, spune Mureșan.

Și nu e tot! „Ne-au dat acces de pe o stradă care este blocată, E. Ungureanu, de la Liceul Lenau până la colț cu Savoya. Sunt bolarzi la colț, nu se poate intra cu mașina. Nu ne-au dat telecomandă. Teoretic, am voie să intru cu mașina în garaj, dar nu pot. Oricum, nu aș reuși să mă încadrez decât rar în orele în care am voie. Nu am unde să-mi parchez mașina. Pot s-o las în față la Hotel Continental, în față la Spitalul Militar, dacă găsesc loc… Dar nu găsesc locuri, la nicio oră din zi și din noapte. Nu cer decât să am acces la garaj”, mai spune timișoreanul. Oricum, avizul este dat pe număr de înmatriculare. „În perioada asta nu au venit niciodată (cei de la PMT – n.r.) să spună «V-am privat de un drept, haideți să vedem ce facem». În plus, acest acord se dă pe număr de mașină. Doresc să am acces permanent și cu orice autoturism. Acum, de exemplu, am dus mașina la service, cei de acolo mi-au dat o mașină la schimb, care nu e menționată în aviz. N-aș putea intra cu ea în propriul garaj. Avizul trebuie să fie pe proprietate. Atâta timp cât plătesc impozite, nu văd de ce trebuie să-mi impună anumite restricții. De ce trebuie să mă căciulesc eu pentru dreptul meu? În fiecare an trebuie să scot acest aviz”, afirmă Mureșan.

Laurențiu Mureșan este de acord cu ideea de zonă de promenadă, dar nu crede că ar trebui să i se îngrădească dreptul de a-și folosi proprietatea. „Nu am solicitat să fie retras proiectul cu zona de promenadă, am solicitat ca pentru acel bloc în care sunt 12 proprietari, cu 12 garaje, să se dea o derogare, ca să putem accesa acele garaje. Suntem în această situație de când s-a decis înființarea zonei pietonale, din 2013. Unul dintre vecini a rămas cu mașina în garaj și după ce s-a spart strada, n-a mai putut să iasă. E proprietatea mea, e dreptul meu, pentru care plătesc un impozit”, ne-a mai declarat omul. La dezbaterea publică, el i-a spus primarul Nicolae Robu că a văzut mașini cu permise permanente de acces în zona pietonală, însă edilul i-a replicat că se poate ca acestea să fie falsificate. Laurențiu Mureșan are și fotografii: unul dintre permise fiind pentru Casa de Cultură, iar altul, pentru deja faimosul BMW-ul X5 de la Horticultura. „Am văzut niște automobile parcate în zona pietonală cu aviz obligatoriu în parbriz, de la primărie, pe acel număr de înmatriculare. Vrem să-i dăm în judecată, am făcut o solicitare către primărie, în procedură prealabilă. Așteptăm răspunsul lor și ulterior mergem mai departe. În nume personal am făcut plângerea”, ne-a mai spus timișoreanul.

Din punctul de vedere al primarului Nicolae Robu, cei 12 proprietari de pe Ungureanu 3 nu au nicio șansă să primească avize permanente. „Nu pot intra, este zonă de promenadă, sunt avantaje și dezavantaje, ca în orice zonă. Ei au un anumit regim de acces, dar nu se poate face ce doresc ei, să aibă acces când au chef. Nici vorbă, este un subiect nenegociabil. Zona de promenadă va fi liberă de accesul mașinilor, așa cum este și-n Viena, și-n Praga, și unde vreți”, ne-a declarat edilul. De ce o mașină de la Casa de Cultură are voie să intre oricând cu mașina în zona pietonală? „La evenimente merge. Nu merge să se plimbe cu mașina. Numai la evenimente merg, nu există așa ceva. E formulată așa ca să nu vină toată ziua după autorizație. Este bazat pe faptul că așa cum Salvarea are acces oricând, unde dorește, dar nu merge ca să se distreze acolo, ci merge când are treabă, tot la fel, și o instituție care are de lucru foarte mult primește o astfel de autorizație”, explică Robu. SUV-ul de la Horticultură, la fel. „Păi dacă are intervenții… Și domnul Drăgilă merge la intervenții, nu merge să se distreze, mă îndoiesc că merge la distracție”, a completat primarul.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Costel Drojdierul a spus: (iulie 7th, 2018 at 10:55 )

Parerea mea. Ia mai dai in ….. mea.

Mada a spus: (iulie 7th, 2018 at 14:06 )

In tarile si orasele civilizate, proprietarii care stau in zone pietonale au acces lapropriile garaje, dar cu viteza reglementata, redusa mult. Deci de ce ar fi asa de greu sa se acorde acest drept celor 12 proprietari? Pt ca nu vrea muschiul lui robu?

Locuiesc in zona pietonala a spus: (iulie 7th, 2018 at 23:01 )

M-am saturat pana peste cap de acest robu ! Se comporta ca in ograda lui ! Face ce vrea el in orasul asta care a ajuns de rusinea lumii de cand face el pe primaru. Legile privind drepturile omului sunt mai tari decat niste hotarari de consiliu local asa ca…LA TREBONAL, NENICULE, LA TREBONAL si veti castiga ! Dar sa-i cereti si despagubiri pentru atatia ani in care v-a stresat, ardeti-l la portofel ! Eu zic sa faca o zona pietonala si la el, in mahalaua in care sta.
Nu il poate calma nimeni pe individul asta ?

anteconbega a spus: (iulie 8th, 2018 at 08:31 )

Timisoara, un oraş destul de murdar, a ajuns ograda unui bocsigar cu idei bolovănoase.. Arendaşul de la primărie îi tratează pe localnici precum fraţii Ficher pe moşiile din Moldova ale boierului Mihalaki Sturza la început de veac XX! Dragnea la Bucureşti, ALDERobu aici! Ce mai, USL!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Dominic Fritz

Au fost stabilite scenariile unui eventual nou spital municipal care s-ar putea ridica la Timișoara

Municipalitatea timișoreană a făcut public studiul de prefezabilitate referitor la un viitor spital municipal. Conform acestuia, există trei scenarii pentru construcția noului Spital Municipal din nordul orașului. Studiul de prefezabilitate a fost realizat de IFC, divizie a Băncii Mondiale. În funcție de variantele de finanțare, experții propun în proiect trei scenarii de relocare a secțiilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au fost stabilite scenariile unui eventual nou spital municipal care s-ar putea ridica la Timișoara
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

O nouă bucată din centura de ocolire a Aradului e finalizată/VIDEO

La Arad este aproape de deschidere o nouă bucată din centura orașului. Lucrarea a fost realizată de Consiliul Județean Arad, sub supervizarea Direcției de Drumuri și Poduri, ceea ce arată că ideea transmiterii spre autoritățile locale a managementului unor astfel de proiecte este posibilă, chiar dacă în Timiș a fost un eșec total. Vă reamintim...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O nouă bucată din centura de ocolire a Aradului e finalizată/VIDEO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Emil Constantinescu este considerat de mulți cel mai elegant președinte care a condus România. Intelectual, provenind din mediul universitar, el consideră că cel mai bun președinte pentru țara noastră trebuie să provină din același mediu. E nevoie de un om integru, fără pete negre și fără să aibă ceva de ascuns. Prezent la Timișoara pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Emil Constantinescu nu are nume pentru un nou președinte al României, dar știe cum trebuie să fie aceasta: ”Nu există nume, există principii și idealuri”
Pițărăi, dubași, colindători de pe tot cuprinsul timișean dau zvon bun de sărbătoare nouă, după datini vechi! Joi, 19 decembrie 2024, peste 250 de colindători vor sosi la Timișoara pentru a aduce vestea Nașterii Domnului, în cel mai așteptat, vesel și colorat eveniment al iernii bănățene! Colindătorii se vor întâlni la ora 11:30, în fața...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E vremea sărbătorilor și a reîntoarcerii la tradiții! Alaiul colindătorilor are loc zilele viitoare
Neatenția și graba continuă să bage oameni nevinovați în spital. S-a întâmplat și sâmbătă noaptea, într-o intesecție intens circulată din Timișoara. O tânără în vârstă de 22 ani conducea un autovehicul pe Calea Circumvalațiunii, iar la intersecția cu str. Gheorghe Lazăr a intrat în coliziune cu un autoturism ce circula regulamentar din sens opus, condus...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei persoane au ajuns la spital din cauza unei șoferițe care nu a dat prioritate în intersecție
Victorie mare venită într-un moment important. SCM Timișoara continuă să alterneze victoriile și înfrângerile din Liga Națională de Baschet Masculin. Leii din Banat au ajuns la un bilanț de 6-6 în campionat, după ce au învins-o în deplasare pe Steaua București cu scorul de 70-57. „Militarii” au acum un bilanț de 5-7 după acest meci....
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Timișoara câștigă sub panoul Stelei
Miercuri 18 decembrie, între orele 9.00 şi 11.00 se va desfăşurta Târgul de Crăciun al Copiilor de la Şcola Gimnazială din Şag. Copiii din Şag au transformat sărbătoarea în artizanat și creativitate şi vă invită să descoperiți un târg de Crăciun plin de surprize, unde fiecare obiect spune o poveste. De la decoruri strălucitoare, felicitări...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Magia Sărbătorilor prinde viață! Copiii din Şag organizează un târg de Crăciun
Momentul începutului protestelor care au dus la Revoluția care a răsturnat sistemul comunist din România, atunci când enoriașii, inițial, apoi tot mai mulți timișoreni, s-au adunat la casa parohială a pastorului reformat Laszlo Tokes, a fost marcat, acum la 35 de ani de atunci, printr-un eveniment special, la Biserica Reformată Noul Mileniu din Timișoara. Oaspete...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Debutul Revoluției de la Timișoara, comemorat de Biserica Reformată în cadrul unui moment festiv/FOTO
A doua etapă a returului Ligii Naţionale de handbal masculin a debutat la Timişoara, acolo unde o echipă aflată în scădere de formă şi în nevoie disperată de puncte întâlnea campioana ţării, grupare care obţinuse doar victorii şi în acest sezon. După 60 de minute echilibrate, s-a produs şi mini-surpriza. După o primă repriză echilibrată...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Poli, prima echipă din acest sezon care o încurcă pe Dinamo! Egal, după o revenire ca în filme
Povestea Revoluției de la Timișoara a ajuns la Viena, capitala Austriei, prin intermediul fotografiilor document realizate de Constantin Duma în zilele evenimentului care a adus schimbarea cu 180 de grade a istoriei României. La Institutul Cultural Român din capitala Austriei a avut loc expoziția „Timişoara Incognito – Revoluţia Română 1989”, care a prezentat publicului, în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Imaginile Revoluției, realizate de Constantin Duma, au ajuns în premieră la Viena/Foto
Top